用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德寶教育機構推卸責任
樓主: p_s_penny
go

德寶教育機構推卸責任 [複製鏈接]

學校出張咁樣嘅通告, 之後又今日的我打倒昨日的我,
明顯係學校出爾反爾......
學校一定有問題, 呢點毋須懷疑.

另外想為樓主講句公道說話
每個人為小朋友選校總有自己嘅考慮, 當然小朋友讀得開唔開心係其中一個,
但經濟, 地區, 自己嘅工作限制等等......有好多嘢做父母嘅心裏有數, 有時不得已之下要做啲取捨......

我都識得有啲家長, PN保證升K1, 真係一間學校都冇報, 其實都唔出奇......

引用:學校出張咁樣嘅通告,+之後又今日的我打倒昨

原帖由 勤力鬆熊 於 16-01-05 發表
學校一定有問題, 呢點毋須懷 ...
Pn保證上k1同sibling優先是兩種情況

回覆 勤力鬆熊 的帖子

PN 保證升K1 ==> 其實係好多在未公開收街外K1 時已問定原校PN 生的就讀意願,睇下有幾多人會直升,再計返剩餘有幾多位可收街外生,所以情況同樓主呢個case 應該係有唔同的

收弟妹入學係家長單方面合理期望,方便家長照顧only,但不是必然結果

回覆:德寶教育機構推卸責任

我大仔間幼稚園當初夠出晒收生準則信話細佬優先,in完咪又係唔收,好彩我地有報其他打底。
另外樓主小朋友係細B,可考慮遲一年讀K1啊!

心急媽媽xxx 發表於 16-1-5 10:28
Pn保證上k1同sibling優先是兩種情況
我唔係想講Pn保證上k1同sibling優先 係同一個CASE只係想帶出
有啲家長係會一間K1都冇報JE...

piggymonkey 發表於 16-1-5 10:35
回覆 勤力鬆熊 的帖子

PN 保證升K1 ==> 其實係好多在未公開收街外K1 時已問定原校PN 生的就讀意願,睇下有 ...
如果學校乜嘢通告都冇派過, 我估樓主都唔會有期望卦......
我唔理樓主她的報校策略是如何,
重點番番去第一頁, 就係張通告出咗事囉......
佢學校俾咗個錯誤訊息俾家長

引用:我大仔間幼稚園當初夠出晒收生準則信話細佬

原帖由 prettyporky 於 16-01-05 發表
我大仔間幼稚園當初夠出晒收生準則信話細佬優先,in完咪又係唔收,好彩我地有報其他打底。
另外樓主小朋友 ...
我細仔上年in N,都列出幾項條件優先,我大女係該校old girl一樣唔收!其實雖然樓主張通告有灰色地帶「優先取錄or優先考慮」,校方已解釋不是「必收」!但邏輯上都估到,佢地係優先兄姐就讀外,重有「親友優先取錄」,親戚朋友都優先?
學校處理上當然有問題,但家長亦有相當責任,點會只報一間呢?佢細女就算下年入讀,但大女又下年畢業,根本同「同校照顧」條件冇關。

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

cameo 發表於 16-1-5 11:20
我細仔上年in N,都列出幾項條件優先,我大女係該校old girl一樣唔收!其實雖然樓主張通告有灰色地帶「優先 ...

係喎~

樓主大女仲有半年畢業, 細仔9月先返學,
已經不同校了, 只可以叫係舊生~

勤力鬆熊 發表於 16-1-5 09:34
學校一定有問題, 呢點毋須懷 ...
同意,通告係有問題,另如口頭上真的應承比位而冇比,學校亦有問題。但樓主見到果張通告時,點解完全冇危機感,甘早收通告,其實仲有時間報其他。最終係掌權者決定一切,如一早未in 前叫你交留位費,咁先叫真正收。努力找第二間吧

cameo 發表於 16-1-5 11:20
我細仔上年in N,都列出幾項條件優先,我大女係該校old girl一樣唔收!其實雖然樓主張通告有灰色地帶「優先 ...
問題係校方係事後先講唔係必收,事前由老師至副校都話實收。都係果句,口頭不能盡信,即使校長講都係

引用:Quote:勤力鬆熊+發表於+16-1-5+09:34+學校

原帖由 bboo1 於 16-01-05 發表
同意,通告係有問題,另如口頭上真的應承比位而冇比,學校亦有問題。但樓主見到果張通告時,點解完全冇危機 ...
我一直覺得係「口頭」承諾最大問題,再拗張通告亦冇意思!通告話優先「學生」嘅弟妹,但明年K1開學前,佢大女已經畢業,變左係old girl啦,又係灰色地帶啦⋯⋯

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:Quote:cameo+發表於+16-1-5+11:20+我細仔上

問題係校方係事後先講唔係必收,事前由老師至副校都話實收。都係果句,口頭不能盡信,即使校長講都係 ...
口頭問100次都不及一張留位費證明囉,乜都冇揸手就只報一間!

引用:Quote:心急媽媽xxx+發表於+16-1-5+10:28+Pn

原帖由 勤力鬆熊 於 16-01-05 發表
我唔係想講Pn保證上k1同sibling優先 係同一個CASE只係想帶出
有啲家長係會一間K1都冇報JE...
...
呢個情況係唔需要報

cameo 發表於 16-1-5 11:38
我一直覺得係「口頭」承諾最大問題,再拗張通告亦冇意思!通告話優先「學生」嘅弟妹,但明年K1開學前,佢大 ...
係報果時計吧。在校兄姐又好,畢業生又好,巧可能換左校長已冇呢個一向都有位呢個文化鳥。講多都晒氣

引用:Quote:cameo+發表於+16-1-5+11:38+我一直覺

係報果時計吧。在校兄姐又好,畢業生又好,巧可能換左校長已冇呢個一向都有位呢個文化鳥。講多都晒氣 ...
其實樓主都投訴左去教局及區議員,我相信主力都係睇白紙黑字嗰張通告。佢冇提過對方回覆!
佢報學位未有任何證明「必收」都只報一間???我放offer都識白紙黑字加文件副本俾相關學校,俾夠證明係「我自願放棄學位」啦,等對方「放心」提早聯絡waiting。

bboo1 發表於 16-1-5 11:43
係報果時計吧。在校兄姐又好,畢業生又好,巧可能換左校長已冇呢個一向都有位呢個文化鳥。講多都晒氣 ...
其實樓主大女返學唔開心, 未發生呢件事之前, 樓主對學校已經有好多不滿,
而大女今年都畢業, 細仔9月先返, 唔明點解唔報多幾間心儀又好, 打底又好, 多D選擇, 而要死守呢間樓主口中唔好既學校~

搭校車冇咩大不了, 就算係同區, 都有機會搭校車, 唔係間間學校都可以行過去返學~

cameo 發表於 16-1-5 11:50
其實樓主都投訴左去教局及區議員,我相信主力都係睇白紙黑字嗰張通告。佢冇提過對方回覆!
佢報學位未有任 ...
通告冇講必收,
只得口頭, 真係口同鼻拗~

其實我都識人家姐讀緊都唔收, 都係一般學劵村校,
佢另外都有報多4間學劵村校, 全waiting~

而學校方面, 我只可以講收生係由校方作最後決定~

cameo 發表於 16-1-5 11:50
佢報學位未有任 ...
通告係有寫優先取錄, 但後段又叫人in. 講真教署都唔想做, 仲有聽電話果個咩位大家心裡有數啦. 區議員又點, 佢最多咪幫你寫封信甘大把, 你估幫得到咩, 唯一只可做就自救吧

回覆:德寶教育機構推卸責任

其實我諗大家都覺得學校有問題,只係程到不同啫…其實樓主想學校俾個咩交待或者compensation 你呢?
而家你咬住學校唔放,但大女仲要繼續係到讀,真心覺得對大女一d 影響都無? 事到如今,你又唔打算俾細仔讀,又唔打算同個女退學,咁要做既野應該幫細仔搵學校,同埋顧及大女係學校既生活………有時,做人留一線,日後好相見……我覺得對人對己都好,投訴又做左,sorry 都同你講過,你有更應該做既野,唔好浪費時間同學校周旋啦……
同埋,我仔都讀過德寶旗下一間幼稚園,老師職員都好好,我諗係你個間溝通出大問題啫,又唔好講到成個德寶都唔好……

引用:Quote:cameo+發表於+16-1-5+11:50+其實樓主

原帖由 mmki 於 16-01-05 發表
通告冇講必收,
只得口頭, 真係口同鼻拗~
直接d講,佢不斷執著學校嘅問題,而冇正視自己問題囉!
今時今日點解村幼都幾百人面試呀?大部分人都明白後備嘅必須啦,就算間學校99%入到,邊個預計到小朋友咁啱面試日就病?其他突發事情而去唔到面試?

‹ 上一主題|下一主題