用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德寶教育機構推卸責任
樓主: p_s_penny
go

德寶教育機構推卸責任 [複製鏈接]

引用:Quote:cameo+發表於+16-1-5+11:50+其實樓主

原帖由 bboo1 於 16-01-05 發表
通告係有寫優先取錄, 但後段又叫人in. 講真教署都唔想做, 仲有聽電話果個咩位大家心裡有數啦. 區議員又點,  ...
如果學券校收生有犯規情況,而又已接到投訴,教局點會唔理呢?以往有相關收生問題都出細篇嘅新聞啦!呢d好難由我地去評論對錯,但作為家長亦有自己責任,今時今日冇任何實際證明下,邊個信間幼稚園真係100%必收?

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

cameo 發表於 16-1-5 12:25
如果學券校收生有犯規情況,而又已接到投訴,教局點會唔理呢?以往有相關收生問題都出細篇嘅新聞啦!呢d好 ...
咪晨咁早講過通告有矛盾囉, 後段又叫你in, 甘灰色, 教局睇到呢句,咪唔做囉. 梗係有經驗先咁講啦

引用:Quote:原帖由+mmki+於+16-01-05+發表通告冇

原帖由 cameo 於 16-01-05 發表
直接d講,佢不斷執著學校嘅問題,而冇正視自己問題囉!
今時今日點解村幼都幾百人面試呀?大部分人都明白後 ...
咪係....呢個世界無咩野係話必收....點都要諗定兩三條後路....只怪樓主太老定~學校想唔想收同係咪要收你~都係學校可以保留最終權利~其實我覺得家長都可能係一個好大既問題如果正正常常~好好相處~正常學校又點會咁絕~都未到註冊就同你講叫你搵第二間

回覆:德寶教育機構推卸責任

其他問題、責任唔評論。呢間德寶會唔會下年唔辦學而唔收生?無理由咁多有家姐/哥小朋友都唔收

引用:其他問題、責任唔評論。呢間德寶會唔會下年

原帖由 nette_ng 於 16-01-05 發表
其他問題、責任唔評論。呢間德寶會唔會下年唔辦學而唔收生?無理由咁多有家姐/哥小朋友都唔收

...
我都覺得有這可能

學校晨咁早8月出通告話優先取錄,但10月左右先有校長上任, 現在又話收生準則校長改了,咁又唔立即出通告話比家長知改左收生準則,咁校方搵呢個藉口都好求其囉~

仲有,呢個校長試任到現在都唔知有冇5次比我係學校見到佢

回覆:德寶教育機構推卸責任 ...

我問過副校長,佢話個校長係兼任兩間學校校長,另外一間係將軍澳

老實說....... 「優先」真是不等於「必收」... 正如小學派位計分制一樣,25分只是優先收而不是入硬,跟「必收生」有好大分別啊!

引用:其他問題、責任唔評論。呢間德寶會唔會下年

原帖由 nette_ng 於 16-01-05 發表

...
學校好似剛剛裝修完喎

Char_Mom 發表於 16-1-5 14:34
老實說....... 「優先」真是不等於「必收」... 正如小學派位計分制一樣,25分只是優先收而不是入硬,跟「必 ...
jm講中晒~

優先取錄不等於必然取錄

啱呀,優先不是必收, 起碼有7,8成呱? 就是家長們對學校通告嘅信心覺得收嘅機會大d, 再加副校,主任,老師嘅口頭,唔係一位,係個個都答無問題,咁樓主先老定d 姐, 我又覺得樓主唔係錯囉~

2期呢間有學劵,同7期果間無學劵,兩間我小朋友都有讀過, 我自己都覺得兩間老師質素都唔同,7期係睇得出用個心的,2期係表面嘢…

其實樓主有否檢討一下唔收細囡的原因?

整件事關乎溝通上家校出現的問題。
通告上的字眼,的確容易誤導,但注意「優先取錄」不等同「必被取錄」,應考家長卻永遠不會知道背後取錄的標準,亦不要忘記被取錄之先必須經過面試。樓主的信件是列作「備取生」而非「拒取生」,故此起初絕不應視作不被取錄。
當然,若樓主所述屬實,不排除是校方個別職員出現口頭誠信的問題。
話雖如此,樓主開始時已向多方投訴,將事情鬧大,做法並不理智,亦不鼓吹,雙方執持,會令事情弄得更糟,不可收復,亦只會令人聯想到麻煩家長。另,樓主在留言版上呼籲其他家長們慎重考慮子女在這裡學習,確是有點失言的。個別的行政失當不能與學校課程與教學掛鉤,且可有考慮其他家長與學生的感受?再講德寶又有多間分校,不能就單一事件一概而論。個人認為樓主最錯是做了上述兩件事。
實際上在現今的香港,時下家長報考幼稚園都不會放心獨守一間,儘管靠人事、兄姊也不一定取錄,世上豈有百分百保證的事?很多家長報考學校都是用血汗換來的,當初想法太單純,就當上了寶貴的一課。
最後,祝你找到合適的學校!

five555  一針見血,心水清!  發表於 16-1-5 21:50

bee84 發表於 16-1-5 14:16
仲有,呢個校長試任到現在都唔知有冇5次比我係學校見到佢
即係你宜家係用家啦, 甘你最清楚係什麼一回事喇

引用:整件事關乎溝通上家校出現的問題。通告上的

原帖由 tinydumbo 於 16-01-05 發表
整件事關乎溝通上家校出現的問題。
通告上的字眼,的確容易誤導,但注意「優先取錄」不等同「必被取錄」, ...
同意... 有點「反轉豬肚」的感覺⋯⋯

回覆:tinydumbo 的帖子

不能同意更多,可惜硬是有些家長偏執地咬定學校全錯。這次是一個好好的經驗,希望樓主能吸收

咁學校出張優先取錄通告把鬼咩?一係就加返句,收生準則以學生表現為先啦!

回覆 p_s_penny 的帖子

威X 都係差唔多,谷鬼氣
‹ 上一主題|下一主題