用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德寶教育機構推卸責任
樓主: p_s_penny
go

德寶教育機構推卸責任 [複製鏈接]

快快找學校啦

cameo 發表於 16-1-3 00:51
我會信你成件事。問幾次都講到ok所以先咁放心。不過我覺得誠信好重要,張通告字眼上冇問題,旁人睇真係唔一 ...
張通告冇問題???簡直低層次既人出低層次既通告。完全自我矛盾

回覆:bboo1 的帖子

經此一役,德寶人氣急升

回覆:德寶教育機構推卸責任

學校做法好蠢, 再有名既學校都唔會出封通告俾在讀家長話優先收弟妹, 俾假希望人地。

引用:Quote:cameo+發表於+16-1-3+00:51+我會信你

原帖由 bboo1 於 16-01-03 發表
張通告冇問題???簡直低層次既人出低層次既通告。完全自我矛盾
通告字面上係講緊「優先」,非「必收」嘛!兼列出K1面試安排,咁通告有咩問題?

會唔會係你唔明我之前個回覆意思呢?

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:學校做法好蠢,+再有名既學校都唔會出封通告

原帖由 kenobaby 於 16-01-03 發表
學校做法好蠢, 再有名既學校都唔會出封通告俾在讀家長話優先收弟妹, 俾假希望人地。

...
其實有d學校真係會將某d條件列入「優先」,例如在讀兄姐、父母兄姐畢業生,教職家屬等等原因⋯亦會將之列出收生事項,但優先意思不等如「必收」。

樓主個case問題不在於通告,係教職一而再嘅口頭承諾。

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

cameo 發表於 16-1-3 20:40
通告字面上係講緊「優先」,非「必收」嘛!兼列出K1面試安排,咁通告有咩問題?

會唔會係你唔明我之前個回 ...
係優先取錄,不是優先考慮。先前一早已講過

引用:Quote:cameo+發表於+16-1-3+20:40+通告字面

原帖由 bboo1 於 16-01-03 發表
係優先取錄,不是優先考慮。先前一早已講過
如你所解釋,「優先取錄」即係「必收」嗎?
咁點解要再面試?而且不單止係兄姐在讀,連親友都優先,佢有幾多學位去「必收」咁多人?

回覆:德寶教育機構推卸責任

我出這個post,不是要引起各位因不同意見,立場而發起駡戰

我只是想多些人知道這件事的發生,作為受害人之一,當然好嬲好傍煌,唔知可唔可以幫細仔搵到學校?家姐仲有半年應該怎樣..等等嘅問題。
雖然仍有家長覺得係我誤會通告內的意思,唔緊要,各人有各人嘅解法,佢地唔係係呢間學校讀,唔了解呢間學校情況,可能有些名校做法都係會咁,但我只知呢間只係一間普通的村校,過往所收的學生都是住附近,有家姐阿哥一齊入讀,並不複習

由上年開始冇咗校長,但所有收生一如以往,都有這張通告,沒有一個細佬妹會唔收,但今年學校從冇正式通知我們已轉了新校長,亦冇介紹過給家長知,冇人知邊個係校長,校長從不在校出現(可能有,我地唔知,因為冇介紹過)

到決定收生又話係校長按表現決定,咁點解有咁多有家姐阿哥讀緊嘅都唔收?如果你要講睇表現決定,真係全部表現都咁差?一個都收唔到?

最後一點,有些家長回覆都講就算一些名校都唔會百份百肯定全部人會嚟註冊,一個waiting位都冇。但學校回覆家長係叫我地連waiting都唔好諗,應該冇位比到我地

我都好期待睇下佢究竟收咗d咩咁高質素學生!!!

引用:我出這個post,不是要引起各位因不同意見,

原帖由 p_s_penny 於 16-01-03 發表

我只是想多些人知道這件事的發生,作為受害人之 ...
嬲完就算!凡事2面看,正如我一直都覺得重點係教職同你溝通上有大問題,開學先知溝通問題咪重衰?想轉都冇咁易!呢刻未入學已發覺,等註冊日後,總有比佢適合你嘅學校!

p_s_penny 發表於 16-1-3 23:50

我只是想多些人知道這件事的發生,作為受害人之 ...
"優先取錄" 同 "優先考慮" 係兩回事, "凡本園學生之弟妹及親友, 將予優先取錄", 好明顯就係 "呢班人會收先"既意思......衣家學校唔收弟妹, 係學校搬龍門......

有人又問, 點解必收都要面試? 其實好多學校就算必收都會循例見下個學生.

樓主,不要動氣, 不要灰心,過咗註冊日再試下打電話去其他學校問問有冇位, 加油.

勤力鬆熊 發表於 16-1-4 09:31
"優先取錄" 同 "優先考慮" 係兩回事, "凡本園學生之弟妹及親友, 將予優先取錄", 好明顯就係 "呢班人會收先" ...

果然一睇就明

cameo 發表於 16-1-3 22:42
如你所解釋,「優先取錄」即係「必收」嗎?
咁點解要再面試?而且不單止係兄姐在讀,連親友都優先,佢有幾 ...
咪晨早話左低層次又矛盾既通告囉,明未

回覆 bboo1 的帖子

我都唔知點解有人話張通告冇問題

引用:回覆+bboo1+的帖子 我都唔知點解有人話張

原帖由 勤力鬆熊 於 16-01-04 發表
回覆 bboo1 的帖子

我都唔知點解有人話張通告冇問題
今朝回學校理論,老師,主任,副校,不敢正視我,到差不多上堂我搵佢地出嚟講,有家長在場,佢地比唔到個合理解釋我,只係不斷同我講唔好意思,好明白你地心情,話學校改咗收生政策,係睇學生表現決定收唔收,咁我問佢個個有家姐阿哥d細佬妹表現都係咁差,佢答唔到我。我問佢咁你之前又咁答我地家長冇問題會收,佢都只係識答唔好意思,真係比唔到位,仲叫我過咗註冊日去搵其他學校睇下有冇位,佢好肯定唔會有人唔嚟註冊,大家覺得呢間學校係唔係好有問題?佢冇話我誤會佢意思,即我冇理解錯,係學校根本有問題,只係不斷同我say sorry。如果係我錯使乜咁答我

回覆 p_s_penny 的帖子

好明顯係學校錯, 但其實佢衣家搬龍門話唔收弟妹都冇辦法, 只能夠講, 樓主你信錯咗呢間學校......

其實再同學校講幾多次, 佢地答法都只會一樣......
我又唔信已收既學生100%會去學校註冊囉......名幼都唔會100%......
但呢間咁嘅學校, 有位我都唔會想畀小朋友讀......
建議樓主試下搵其他學校, 同佢地爭辯落去都冇意思

引用:回覆+p_s_penny+的帖子 好明顯係學校錯,+

原帖由 勤力鬆熊 於 16-01-04 發表

好明顯係學校錯, 但其實佢衣家搬龍門話唔收弟妹都冇辦法, 只能夠講, 樓主你信錯咗 ...
我唔會再同佢爭辨,現時我會搵咗學校先,之後先再慢慢同佢玩,我唔希望我仔冇書讀,多謝你明白錯不在我誤解,而係根本係學校錯

p_s_penny 發表於 16-1-4 11:06
今朝回學校理論,老師,主任,副校,不敢正視我,到差不多上堂我搵佢地出嚟講,有家長在場,佢地比唔到個合 ...
你大果個仲係度讀,畢左業先同佢地再嘈喇. 除非大果個都唔讀.細果個疊埋心水讀第2間吧.

其實有學校先前都全收N讀K,係呢三幾年都只收部份,但學校已一早講叫家長報其他,唔係一定收. 但你呢間很怪, 自己捉虫

祝樓主好運等你好消息

‹ 上一主題|下一主題