用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York Int'l PM vs Victoria (HMT) PM
go

York Int'l PM vs Victoria (HMT) PM [複製鏈接]

12細囡,無返PN, 但有返playgroup.  性格活躍, 坐唔定.  應該點楝?Thanks

3    0    0    0

引用:12細囡,無返PN,+但有返playgroup.++性格活

原帖由 JKS12 於 15-12-31 發表
12細囡,無返PN, 但有返playgroup.  性格活躍, 坐唔定.  應該點楝?Thanks
想小朋友乖,聽話?中英普流利?多功課測默ok?target 什麼小學?

回覆:York Int'l PM vs Victoria (HMT) PM

當然想囡囡乖&聽話,但都想佢係一個開心及encouraging 嘅環境返學, 好好倍養佢對學習嘅興趣會係重點。所以唔希望多測默,同時覺得囡囡性格仿彿比較難迫。至於target school, 讀得上當然target私立小學,但如果發現traditional schooling 唔適合就會搵international school.

引用:當然想囡囡乖&聽話,但都想佢係一個開心及e

原帖由 JKS12 於 16-01-04 發表
當然想囡囡乖&聽話,但都想佢係一個開心及encouraging 嘅環境返學, 好好倍養佢對學習嘅興趣會係重點。所以 ...
你自己喜歡邊間多d 呀?

回覆:maomaofafa 的帖子

Victoria.  怕York 太谷,教得太深, 囡囡細B 又冇返PN怕跟唔上。 但聽聞York考直私小學成績唔錯....

引用:Victoria.++怕York+太谷,教得太深,+囡囡細

Victoria.  怕York 太谷,教得太深, 囡囡細B 又冇返PN怕跟唔上。 但聽聞York考直私小學成績唔錯....:sickmi ...
你喜歡vic咪揀vic,女仔來講都好多人入到女拔。不過vic係happy school,如果你唔係想入維小,多d收集意見睇下有咩要補要準備考直資。york收好多細b,又唔怕跟唔上。看過用家分享佢哋都教得到細b,小朋友返學都開心的。我覺得兩間都係好學校,你自己衡量。

引用:當然想囡囡乖&聽話,但都想佢係一個開心及e

當然想囡囡乖&聽話,但都想佢係一個開心及encouraging 嘅環境返學, 好好倍養佢對學習嘅興趣會係重點。所以 ...
一定是vic較適合,因為可以隨時轉去int'l sch
開心快樂冇強迫冇課程set 死一定要跟,冇升學壓力,仲有vsa back up
輕鬆愉快學習type

回覆:phoebewong123 的帖子

其實我都覺得vic好似適合些少...指係聽得多Vic生考小比較輸蝕一D,所以開始擔心. 畢竟好快又要面對考小一嘅時間, 而D人又話考小一比考K難上百倍

引用:其實我都覺得vic好似適合些少...指係聽得多

原帖由 JKS12 於 16-01-05 發表
其實我都覺得vic好似適合些少...指係聽得多Vic生考小比較輸蝕一D,所以開始擔心. 畢竟好快又要面對考小一嘅 ...
你心儀local sch就York 啱你d。如果你在乎考到幾多直私但自己又想輕鬆唔跟下學校課程,Vic 就好free style ,有d同學好勁有d就好普通,如果你自己跟得緊就Vic 好啱。如果你想由學校drive 你做乜讀乜識乜有哂每星期學了什麼的指引,外加叫你去考Cambridge 考其他cert ,都是York 好d

回覆:York Int'l PM vs Victoria (HMT) PM

無端端開個簡介會suggest 細B讀special K, 即4年...之前又無提過...浪費大家時間。應該去Victoria la

可否解釋下咩係special k?

Special K - take your 4 years for kinder. See blow:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

But I heard it's optional.
‹ 上一主題|下一主題