用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小vs XX小學 (SFA/仁立/德雅/協恩。。。 ) ...
樓主: DD仔
go

宣小vs XX小學 (SFA/仁立/德雅/協恩。。。 ) [複製鏈接]

奥脫福 發表於 15-12-31 16:43
唔識人讀宣小,無得比較;只能講要在敞校各科平均分拿九十分以上
是一件十分不容易的事,全級可能少過十 ...
9字平均分,我好耐沒有見過啦

palmchristy 發表於 15-12-31 17:10
到小六升中的家長會, 你就會知點解星展咁快收宣小的某些學生.
其實我知架啦^_^

palmchristy 發表於 15-12-31 17:14
我最後一次見是大女小二, 當時僅僅達標, 全班第五. (當年仲有排全班頭十名)
到小四, 全班第二, 都已經無呢 ...
到我仔呢年,9字平均分應是級前列啦

palmchristy  好唏噓  發表於 15-12-31 17:21

superying 發表於 15-12-31 17:20
唔止宣小,SFA也是有被DBS早收
就是了,我一早就說提早收的不是宣小獨有

Yanamami  有人選擇不相信  發表於 15-12-31 17:27

奥脫福 發表於 15-12-31 17:23
同一個課室,同一個班房,三年前校各科平均分拿85分考第十
,依家同樣分數就二十過外。。。班仔真係叻左 ...
我校反而不同,分數一比以前低,我細仔的分數都比哥哥低,我反而問:是我D仔渣左定D野深左

引用:Quote:原帖由+pakmanman+於+15-12-31+發表

原帖由 SoLM 於 15-12-31 發表
最緊要有自知之明,係以運動音樂作手段其實ok㗎,唔好死都唔認囉;又話人哋係牛頭角順嫂 明屈就欠 ...
我仔讀書唔成就真係要靠音樂啦,我只是想指出最早收的師兄們,一向都是學術行先,咁都可以誤解,一早已講有讀書人,有排球人,有音樂人

引用:回覆+SoLM+的帖子 真係令人懷疑你點解咁不

原帖由 小Monkey 於 15-12-31 發表
回覆 SoLM 的帖子

真係令人懷疑你點解咁不滿宣小。宣小教職員?學生?
可能等緊位

引用:大家新年快樂+!!+APS又好,+官津+or+直資+又

原帖由 beautyhar 於 15-12-31 發表
大家新年快樂 !! APS又好, 官津 or 直資 又好, 只要找到適合自己小朋友的學校, 就是好學校, 大家無謂傷和氣 ...
一直都是這個意思,唔明點解講講下起哂gong

hppa  有些家長太偏激,窮追不捨...  發表於 16-1-2 14:20

引用:其實aps家長應開心。aps甘多人vs.紅就自然

原帖由 hknote 於 16-01-01 發表
其實aps家長應開心。aps甘多人vs.紅就自然惹人妒忌,用詞就當然會不舒服。 我大仔幸運被宣小收,但最後軒小 ...
軒小好,如果我住港島都想讀

引用:Quote:原帖由+LL222+於+16-01-02+發表都唔

原帖由 Snoopyboy 於 16-01-02 發表
酸葡萄囉
佢話佢冇

引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+16-01-02+發

原帖由 Queenielam88 於 16-01-02 發表
真係啱啱預著剛剛喇,剛才體育世界又介紹小學排球賽,訪問前中國女排大姐孫玥,她第一時間點名講宣小排球打 ...
但我仔體育考排球都c,咪死得?

‹ 上一主題|下一主題