用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果準備考入有名的小學
go

如果準備考入有名的小學 [複製鏈接]

1. 現在係咪仍然要準備Profolio?
2. 係號話,Profolio有咩內容上的要求係必須的?

🙏🏻

hppa  it is not really useful.
some parents said below the most important things you would need to do.  發表於 15-12-31 14:13
   7    0    0    0

回覆:misukate 的帖子

除dbspd計5%外,而家好多學校唔收portfolio,就算收也只是喵下就算。portfolio 內容可參照st stephens 的要求準備便可。

如果想考入心儀小學, 最重要的是裝備好小朋友的中英文語文及閱讀能力, 基本算術能力, 以及禮貌, 自信和應對.

Profolio, 無論預備得幾好, 基本上是無用的.

hppa  agree  發表於 15-12-31 14:12

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

一樣人有我有嘅嘢~

做portfolio嘅時候,係家長學習欣賞孩子嘅時候~

retriever  剛想回覆呢個POINT  發表於 15-12-31 13:55
恐龍家

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

wanchaipapa 發表於 15-12-31 13:59
就好似睇facebook重溫幾年前剛出世到長大嘅效果
yes,幾溫馨架!所以唔駛太大壓力去做,好好享受過程!

hppa    發表於 15-12-31 14:15
恐龍家

簽名被屏蔽

引用:1.+現在係咪仍然要準備Profolio? 2.+係號

原帖由 misukate 於 15-12-31 發表
1. 現在係咪仍然要準備Profolio?
2. 係號話,Profolio有咩內容上的要求係必須的?
其實Portfolio 內容可以顯示到家長取向,從而令學校了解大家是否相配。

例如portfolio 內展示的小朋友是學術型或是多向發展型?家長培育子女的重心在那裡?有經驗的校長、主任一看便知。

如果家長覺得自己份portfolio睇嚟睇去都無重點,咁可以想像唔認識你嘅學校睇完份資料對小朋友都唔會有印象得去邊

引用:Quote:原帖由+misukate+於+15-12-31+發表1.

原帖由 sbux 於 15-12-31 發表
其實Portfolio 內容可以顯示到家長取向,從而令學校了解大家是否相配。

例如portfolio 內展示的小朋友是學 ...
講係咁講,但profolio又點顯示到一個五歲小朋友發展有乜重點? 又唔係有乜全港或國際獎項,只係一些人人都有的興趣班或初階考試比賽的証明,最多只係睇到家長想小朋友點發展,而唔係小朋友發展成點。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:原帖由+misukate+於+15-12-31+發表1.

原帖由 sbux 於 15-12-31 發表

例如portfolio 內展示的小朋友是學 ...
都有道理。阿仔當日份portfolio想整到文武雙全咁架!但整下整下就知道原來阿仔既表現一向側重某一方面,令我更清楚阿仔長短處。

回覆:如果準備考入有名的小學

間間學校都有名,邊間學校冇名?

MrBeast    發表於 16-1-3 23:03
karen55407    發表於 15-12-31 23:54
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+sbux+於+15-12-31+發表其實Po

原帖由 palmchristy 於 15-12-31 發表
講係咁講,但profolio又點顯示到一個五歲小朋友發展有乜重點? 又唔係有乜全港或國際獎項,只係一些人人都 ...
係,所以主要係睇家長教養嘅取向,而唔係小朋友成就

回覆:sbux 的帖子

裝備好小朋友英文普通話數學能力比較重要!

咁講,冇portfolio 的有很多人入神校,有 portfolio 的有更多人入唔到神校。

我女in某神校時校長指住 portfolio中的一張相問佢問題。

portfolio 有冇用要自己決定,亦取決內容有幾eye catching lor

自問我組織能力同美術都好一般,我無做 portfolio, 好彩都有幾個唔錯既offers

可有可無

Portfolio 概作用係將小朋友概特點話俾校長知,等校長更了解你概小朋友。所以整時最好諗清楚想話俾校長乜野,整好後,俾一個唔太熟識小朋友概人睇,等佢睇完問返佢對小朋友概感覺,係咪同你所想一樣

每個校長作風唔一樣,唔好理poportfolio 有無用,為左小朋友盡左力就可以了。

HaYi  agree!  發表於 16-1-4 15:16

積奇百事 發表於 16-1-3 21:28
Portfolio 概作用係將小朋友概特點話俾校長知,等校長更了解你概小朋友。所以整時最好諗清楚想話俾校長乜野 ...
我都認同你嘅睇法,我小二期尾同佢整理過一次,小三期尾整理過一次,兩次都係為咗插班,到五六年預備升中時,就有好大幫助,因為有D學校服務知道需要所以五六年班叫佢主動爭取做咗D,社會服務又趁有空做多D,有D比賽安排到,都叫佢嘗試,到升中基本上無論每一項都有得填,對佢都好有幫助。
‹ 上一主題|下一主題