用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有家長收到優才offer 未?
樓主: evelynpkk
go

請問有家長收到優才offer 未? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+magg2241+於+16-01-04+發表其

原帖由 kc1016 於 16-01-04 發表
想請教一下你覺得優才有咩優點你鍾意呢?
我有個朋友的兒子係由優小讀到優中畢業的,佢話優中頭三年真的如校長所講是“開心學習”(學校的第一個目標),之後三年因要應付DSE,(校長說入讀本地大學是學校另一個目標),所以會比較辛苦,這亦是正常的,因我囡囡係坐唔定,所以頭三年我覺好適合佢,同時學校會投放比較多資源在Science科,我囡囡已明確知道自己好喜歡Science,因此佢自己都覺得呢間學校好啱自己。
我朋友亦好欣賞優才的小班教學,佢話每班有兩個班主任,由於初中係學生的發育階段,佢覺得老師有好留意學生心理及生理的轉變,能為學生提供適切的輔導。
雖然囡囡應該可入傳統的名校,但我不想囡囡太過辛苦和太大壓力,我只求她開開心心享受她的校園生活,然後考入大學。

引用:Quote:原帖由+kc1016+於+16-01-04+發表想請

原帖由 magg2241 於 16-01-05 發表
我有個朋友的兒子係由優小讀到優中畢業的,佢話優中頭三年真的如校長所講是“開心學習”(學校的第一個目標 ...
知道學校課外活動會收費用嗎?謝謝

新人報到。大家好!多多指教!

新人報到。大家好!多多指教!

引用:Quote:原帖由+magg2241+於+16-01-05+發表我

原帖由 Anniewinky 於 16-01-05 發表
知道學校課外活動會收費用嗎?謝謝
“優才、福建(觀塘)、中華基金懇請俾意見”呢個post #18有講

引用:Quote:原帖由+Anniewinky+於+16-01-05+發表

“優才、福建(觀塘)、中華基金懇請俾意見”呢個post #18有講

很想加了解一下,優中怎樣令學生從愉快達至學習呢?我知道功課少,但:
1.課堂活動
2.功課形式
3.課程深度和廣度
4.評估形式......是怎樣的呢?
有沒有家長可以解答一下?
想知道學校對學生的學術表現有甚麼要求。謝謝!

引用:Quote:原帖由+kc1016+於+16-01-04+發表想請

我有個朋友的兒子係由優小讀到優中畢業的,佢話優中頭三年真的如校長所講是“開心學習”(學校的第一個目標 ...
我仔同你女女差不多,又係坐唔定,佢鍾意科學,數和音樂,老師都同我講,佢可以入到更好的,但佢自己唔想多功課,死讀書,壓力大,而我就想佢開心,能建立自信和自律,所以希望無選擇錯誤。

另想問下,你知道優中的課程深嗎?如我們不是優小直升,會否難pick up?

引用:Quote:原帖由+magg2241+於+16-01-05+發表我

原帖由 kc1016 於 16-01-05 發表
我仔同你女女差不多,又係坐唔定,佢鍾意科學,數和音樂,老師都同我講,佢可以入到更好的,但佢自己唔想多 ...
我朋友話優中的課程都深㗎,非優小的學生,二月開始會有Bridging Programme,相信小朋友學嘢快,應該唔難pick up

引用:很想加了解一下,優中怎樣令學生從愉快達至

原帖由 cptma 於 16-01-05 發表
很想加了解一下,優中怎樣令學生從愉快達至學習呢?我知道功課少,但:
1.課堂活動
2.功課形式
對不起,我答不到你的問題,我朋友話她的兒子初中時讀得好開心,每日最多做一個鐘功課,佢會有好多時間同個仔傾計。朋友亦好欣賞學校的學生交流計劃,因為學生會入住當地家庭或學校宿舍,這令學生更能體會當地人的生活及文化。

謝謝你!知道2月已有bridging programme我沒那麼擔心。這樣問是因為既然功課少,想知道是否靠課堂活動和自己溫習已能達到學校的學術要求。希望小朋友應付得好。

聽開也有家長課,安排是怎樣的呢?

cptma 發表於 16-1-5 12:59
1.課堂活動
2.功課形式

3. 優中G7課程:
中文:初中係普教中,高中轉回廣東話,正常坊間課本
普通話:GAPSK中學組,兩年內讀完
Math:正常坊間課本但快接近半年
I.S.,Geog,中史:正常坊間課本
Bio:最初先讀完I.S.課程內的Biology部分,然後開始讀IGCSE
English:Oxford's New Headway Pre-Intermediate (因為係國際版,唔知點同本地課程比較)
Reading:Daybooks of Critical Reading and Writing (又係國際版,唔知點同本地課程比較。但聽聞有其他中學中一會用優小G4讀嗰本)
Writing:我自己覺得最特別和最花資源,一星期有一堂即場作,即場改,老師一對一指出可以改進的地方。如無記錯,係3老師對25學生

4. 評估形式
一年三學期,每學期一次評估,也有計算平時分(功課和測驗)。跟優小評估對照,比較多長問題(open-ended questions)。升班係中英數合格(50%),其餘四科有三科合格。另有達標獎學金,全科合格,中文>60%,英文數學>65%,其餘四科有兩科>65%。

1,2唔識答,阿仔好少講,由G6開始我已經無理佢功課,但肯定功課好少。

其實點樣「從愉快達至學習」,我估連學生自己都唔識答,因為佢地只親身經歷過一間中學。但我覺得功課少,壓力小,有多姿多彩的校園生活,同學品格良好和彼此的背景性格相約,小朋友一定覺得愉快。而公開考試暫時看起來成績也不錯(當然大把學校成績好過優才),間接證明學生真的在學習中。

cptma 發表於 16-1-5 15:56
聽開也有家長課,安排是怎樣的呢?
四堂家長課(本校和外校新生家長一齊上),一個月一次,主要係介紹課程和教學理念。

以下抄返我之前答其他家長
--------------------------------------
我最鍾意優才的地方,就是they deliver what they said they would(優小肯定係,優中暫時都係)。你在新生家長課那四堂聽到什麼,學校真的這樣實行。例如你會聽到校長坦白同你講,初中係喜悅,俾時間你發展學業以外的興趣和才能,但去到高中,為咗考公開試入大學,一定要谷,一定要專心讀書。家長用幾小時的時間,了解小朋友未來六年的學習過程,我自己覺得超值。適合就入讀,唔適合咪再揾其他學校。

十分感激您詳細解答,讓我對學校有了進一步了解。你提到的ICGSE,好像是英國的考試。我想多了解一下,考這個試目的是為海外升學鋪路?還是學校以此作為學術的standard呀?我面試時聽老師說「每年考一D」,我不太明白。

cptma 發表於 16-1-5 18:20
十分感激您詳細解答,讓我對學校有了進一步了解。你提到的ICGSE,好像是英國的考試。我想多了解一下,考這個 ...
其實要全部G9學生考IGCSE Biology,係有啲爭議性,而背後實際的理據係乜,真係要問李教授先知。從過去六年半我聽回來的原因是:
(1)考IGCSE壓力唔大(比以前香港會考淺,而且唔係要嚟報大學,考唔到都無所謂),但可以提前習慣公開試嘅模式和答題技巧,到真正去考DSE,反而更容易應付
(2)Biology是Phy/Chem/Bio三科中,對高階思維要求最低,比較適合低年級收讀
(3)如果IGCSE Bio合格,文科生也可報讀護士課程 <-- 唔知現在仲係咪得?

「每年考一D」
其實優才由G4到G9/10,每年都會安排全部學生去考不同的公開考試。一來可以做benchmarking,二來令學生習慣公開考試,唔會緊張。好消息係學校唔會為考試特登去操練,通常係正常教書,臨公開考試前做一兩份past paper了解考試形式就算。
選擇IGCSE應該係因為IGCSE同以前香港會考的範圍差不多,即係等於DSE的subset,唔需要另外去教。而且俾錢就考得,仲可以同全世界一齊做benchmarking。

謝謝解答,十分清楚了。

cptma 發表於 16-1-5 12:59
1.課堂活動
2.功課形式
優才初中正規課程只佔約七成時間,其他三成時間會用來上特別課,如才華班、興趣班、選修班及運動班等,亦有領袖訓練;基本上每日上午上學術堂,下午就參加自己選擇的各種興趣課程。
咁嘅安排,除左可以減輕學習壓力,亦可讓學生發掘個人興趣及才華,我覺得非常好。

回覆:請問有家長收到優才offer 未?

請問bridging course 是否教G7的中英數?有功課嗎?謝謝

Siumingmama 發表於 16-1-6 07:50
請問bridging course 是否教G7的中英數?有功課嗎?謝謝
聽聞係教英文、數學和I.S.的中一上學期課程,因為優小G6下學期已經開始教。而在G7的頭幾堂,會再快速重溫一次,因為可能有外來生遲註冊,無上bridging course。

唔清楚有無功課,但以優才慣例,有都唔慌多。
‹ 上一主題|下一主題