用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年入神校,邊間幼稚園人數最多?
樓主: BillyBY
go

今年入神校,邊間幼稚園人數最多?   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

回覆:BillyBY 的帖子

女仔讀SPK/SPN冇得輸,進可攻,退可守,DGJS近年都吸納咗唔少準SPC女仔過去。

BabyAndre 發表於 15-12-31 11:37
女仔讀SPK/SPN冇得輸,進可攻,退可守,DGJS近年都吸納咗唔少準SPC女仔過去。

...
絕對同意!DGJS好喜歡收SPK/SPN嘅畢業生,而事實上,近年來在DGJS表現最出色的學生大部分也是來至SPK/SPN和CCKG!

BillyBY 發表於 15-12-31 10:17
其實小兒有sc offer,但爬文見有說每年果幾間名幼每間有30人入男拔,30人入女拔,呢d數字好似唔係好實在咁 ...

數字真實, 因為係學校公佈, 但人地入3X個, 唔等於個自己REPEAT到個CASE... 留意呢兩間不少神校舊生子女入讀, 而且背景不俗, 有強力REFERENCE LETTER 唔等於自己都有...

如果係仔, 特別活躍又有機會, 建議選KV 更好, 神校鍾意

簽名被屏蔽

wanchaipapa 發表於 15-12-31 11:55
spk/spn走去考dgjs,根本係玩野,自已經係神校走去霸其他人位
cckg轉了校長後,都唔係咁俾面了
...
怎可以這樣說?人望高處,每年由SPK/SPN考進DGJS/SPCCPS,及中學由SPC轉到DGS/SPCC的學生實在不少!她們放棄的學位,會由其他人補上,怎可說是「霸」?

這個選擇也是可以理解吧!雖然我不知所謂「神校」的實質定義,但就絕少聽到人說SPC是「神校」,一般都是說它是「傳統名校」而已。

引用:Quote:原帖由+BillyBY+於+15-12-30+發表只

原帖由 meowymeowy 於 15-12-31 發表
寶山、聖公會
請問聖公會 今年大約有幾多人入到SPCCPS? Thanks

簽名被屏蔽

引用:Quote:BabyAndre+發表於+15-12-31+11:37+女

原帖由 Sevendwarfs 於 15-12-31 發表
絕對同意!DGJS好喜歡收SPK/SPN嘅畢業生,而事實上,近年來在DGJS表現最出色的學生大部分也是來至SPK/SPN和 ...
神校每年都有收幾個插班生,5年落嚟最少收近15人,所以我估插班生普遍成績勁啲。

retriever 發表於 15-12-31 11:50
數字真實, 因為係學校公佈, 但人地入3X個, 唔等於個自己REPEAT到個CASE... 留意呢兩間不少神校舊生子女入 ...
男仔是否入kv比較好?我沒有kv offer。其實名幼入神小學,每間幼稚園生幾百人,如果每年如此一班有三幾個入,數據聽落都好犀利,好多幼稚園一個入都冇,而名幼普遍都有唔錯既直私offer。因為sc要坐校車,如果唔係咁值得,主要靠父母栽培,有時諗是否屋企附近一樣效果。(當然內心其實又唔會輕易放棄sc offer)

wanchaipapa 發表於 15-12-31 12:18
spc、spcc、dgjs三間都是差不多級數,所謂人望高處,不如說人心不足,可能就是高幾%分別,我見有去考dgjs ...

這個我不想爭論下去了,如之前言論有所冒犯,對不起!謝謝你!

簽名被屏蔽

回覆 wanchaipapa 的帖子

不能同意更多!我都咁諗

引用:Quote:retriever+發表於+15-12-31+11:50+數

原帖由 BillyBY 於 15-12-31 發表
男仔是否入kv比較好?我沒有kv offer。其實名幼入神小學,每間幼稚園生幾百人,如果每年如此一班有三幾個入 ...
其實到咗你小朋友年代, 出生率回落番, 入神校機會肯定比呢一兩年小朋友大好多。學樓上家長講, 比心機栽培吓仲好啦

回覆 wanchaipapa 的帖子

我都同你一樣諗法。所謂最"名"嘅學校唔一定係最好嘅學校,有好多因素要考慮, 包括地點,家長小朋友嘅性格....etc

引用:Quote:原帖由+BillyBY+於+15-12-31+發表男

簽名被屏蔽

引用:回覆+wanchaipapa+的帖子 我都同你一樣諗

簽名被屏蔽

回覆 BillyBY 的帖子

有朋友囝囝SC讀K2,佢話自己唔教或唔出去補academic係唔足夠去考出名嘅私小直資。又係嘅, 其實返學三小時一日教得啲乜,所以家長取態一定大過學校因素

回覆:今年入神校,邊間幼稚園人數最多?

想知實數,只可問番間幼稚園,不過應該唔會答

回覆:今年入神校,邊間幼稚園人數最多?

但入dbspd , Dgjs 神校我聽聞sc好似多過kv。 sc 有成30 個但kv 好似冇。唔知係咪因為sc 啲英文或presentation 好啲。

‹ 上一主題|下一主題