用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年入神校,邊間幼稚園人數最多?
樓主: BillyBY
go

今年入神校,邊間幼稚園人數最多?   [複製鏈接]

回覆:今年入神校,邊間幼稚園人數最多?

SKH先啱。。。

回覆:phoebewong123 的帖子

先唔好講SPK/SPN有幾多人入到SPCC 或 DGJS,剩係一條龍接近100%入SPCSPS以經係神級幼稚園。呢個保障係SC,KV, LH等等「名幼」俾唔到的。小女當年CCKG有offer, 幾經掙扎,都係決定留喺SPK。

我勸各位家長唔好單憑有幾多人入神校去揀,老老實實,我當SC有20人 out of 500, spk+spn 有15人 out of 300 入DGJS,有分别嗎?(實際數字冇認真 check 過)。到 interview時咪又係睇彩數,講眼緣。

有好的幼稚園就入啦,專心培育小朋友,一年有幾多人有齊咁多間 offer 俾你慢慢揀呀?

Jipsy   good sharing !  發表於 16-1-27 09:37
hppa  should be very satisfactory if can get into SPCSPS. it is already among the 'very best' ones.  no    發表於 16-1-26 12:05

引用:先唔好講SPK/SPN有幾多人入到SPCC+或+DGJS

原帖由 Bevaja 於 16-01-26 發表
先唔好講SPK/SPN有幾多人入到SPCC 或 DGJS,剩係一條龍接近100%入SPCSPS以經係神級幼稚園。呢個保障係SC,K ...
個諗法好正路!CCKG係吸引,但我更相信有咁既intake就有咁既outtake。無可否認,大部分名幼都多名小alumni家長。雖然唔可以抹殺學校既努力,但家長一定功不可沒。

引用:先唔好講SPK/SPN有幾多人入到SPCC+或+DGJS

回覆:BillyBY 的帖子

簽名被屏蔽

引用:應該寶山 +

原帖由 Hoining 於 16-01-27 發表
應該寶山
聽聞,寳山入SPCC, CCKG入DG/DB。
不過,要入寶山,可能仲難過入SPCC。
至於CCKG,佢又冇K1...
考K1,我真心認為一條龍幼稚園冇得輸。

引用:Quote:原帖由+Bevaja+於+16-01-26+發表先唔

原帖由 ffaye 於 16-01-26 發表
個諗法好正路!CCKG係吸引,但我更相信有咁既intake就有咁既outtake。無可否認,大部分名幼都多名小alumni ...
同意

:dadday:

引用:樓主所列3間神校,相信都唔可以有一間幼稚

原帖由 Violincello 於 16-01-26 發表
樓主所列3間神校,相信都唔可以有一間幼稚園可以有優勢;我自己會排
DG:CCKG>SPK>SC
DB:CCKG>SC/KV>SKH
Spcc 應為:寶山/SKH/KV or SC

hppa    發表於 16-1-27 16:27
‹ 上一主題|下一主題