用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培僑學生的語言水平
go

培僑學生的語言水平 [複製鏈接]

聽講中文(普通話)超勁,英語水平如何呢?
我爬文睇到有人介紹了培僑的英語課程,活潑生動、生活化,我很欣賞,但實際上學生的英語溝通能力好唔好呢?
   2    0    1    0

樓主應該趁開放日黎睇下, PKC小朋友絕對無問題, PKC極鼓勵閱讀, 中英文能力也不錯~

回覆:培僑學生的語言水平

英文真係很生動,活動教學!有良好閱讀習慣

引用:聽講中文(普通話)超勁,英語水平如何呢?

原帖由 yitiaolong 於 15-12-30 發表
聽講中文(普通話)超勁,英語水平如何呢?
我爬文睇到有人介紹了培僑的英語課程,活潑生動、生活化,我很 ...
今年英文debate first round 赢了CKY, 昨天2nd round又赢了DGS.  英文程度你覺得高定低

引用:Quote:原帖由+yitiaolong+於+15-12-30+發表

原帖由 beautyhar 於 16-04-14 發表
今年英文debate first round 赢了CKY, 昨天2nd round又赢了DGS.  英文程度你覺得高定低

...
聽到這個消息真高興!一直覺得培僑英語課程的設計十分好,令小朋友愉快學習,完全不會抗拒學英語!

引用:Quote:原帖由+beautyhar+於+16-04-14+發表

原帖由 Joycemom 於 16-04-15 發表
聽到這個消息真高興!一直覺得培僑英語課程的設計十分好,令小朋友愉快學習,完全不會抗拒學英語!

...
我同意你講法, 培僑英文課程設計得好好,一邊在課室教導,一邊又有outing出外教授

回覆:jamlee309 的帖子

My daughter enjoys English lesson very much

引用:Quote:原帖由+Joycemom+於+16-04-15+發表聽

原帖由 jamlee309 於 16-04-16 發表
我同意你講法, 培僑英文課程設計得好好,一邊在課室教導,一邊又有outing出外教授

...
不可不提培僑之英語老師真是好用心教學,即使是課餘時間,亦會在e-class的討論區與學生互動。而且亦會花心思在教學方法上,老師為了在評估前協助同學溫習,會叫小朋友設計一份測驗卷,指導小朋友測驗卷要包括什麼類型的題目,題目的分數怎樣分配,而這份測驗卷其實是一份功課,小朋友設計完之後,還會在堂上與其他同學的測驗卷交換做,看看大家的實力,小朋友在設計測驗卷的過程中,不知不覺已經溫習了,而與同學交換測驗卷做,他們亦覺得很有趣,整個過程都是愉快學習,我真慶幸培僑有一班很有教學熱誠的老師!

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+16-04-16+發表

原帖由 Joycemom 於 16-04-16 發表
不可不提培僑之英語老師真是好用心教學,即使是課餘時間,亦會在e-class的討論區與學生互動。而且亦會花心 ...
好有趣喎!相信係過程中佢地都唔知道原來已不知不覺温咗書!

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+16-04-16+發表

原帖由 Joycemom 於 16-04-16 發表
不可不提培僑之英語老師真是好用心教學,即使是課餘時間,亦會在e-class的討論區與學生互動。而且亦會花心 ...
請問幾年级老師會叫同學自己出題呢?? 小朋友真㑹覺得很有趣呢

引用:Quote:原帖由+Joycemom+於+16-04-16+發表不

原帖由 beautyhar 於 16-04-17 發表
請問幾年级老師會叫同學自己出題呢?? 小朋友真㑹覺得很有趣呢
我的小朋友是6+班,今年上學期要自己出測驗卷題目,這麼多年,我的小朋友覺得上英文堂是最有趣的!

引用:Quote:原帖由+beautyhar+於+16-04-17+發表

原帖由 Joycemom 於 16-04-17 發表
我的小朋友是6+班,今年上學期要自己出測驗卷題目,這麼多年,我的小朋友覺得上英文堂是最有趣的!

...
你小朋友會升上培中嗎? 我識幾個6年级小朋友都有名校收着, 但他們很愛培僑,自己都不太愿離開。

引用:Quote:原帖由+Joycemom+於+16-04-17+發表我

原帖由 beautyhar 於 16-04-17 發表
你小朋友會升上培中嗎? 我識幾個6年级小朋友都有名校收着, 但他們很愛培僑,自己都不太愿離開。

...
會直升培中,見到小朋友讀書開心,已經很滿足了!

beautyhar  good  發表於 16-4-18 11:33
beautyhar  good  發表於 16-4-18 11:32

http://www1.hkej.com/dailynews/culture/article/1285449/%E5%9F%B9%E5%83%91%E6%9B%B8%E9%99%A2%E6%A0%A1%E9%95%B7++%E8%87%AA%E8%96%A6%E8%B8%8F%E4%B8%8A%E6%95%99%E8%82%B2%E8%B7%AF

引用:http://www1.hkej.com/dailynews/culture/a

原帖由 jamlee309 於 16-04-18 發表
http://www1.hkej.com/dailynews/culture/article/1285449/%E5%9F%B9%E5%83%91%E6%9B%B8%E9%99%A2%E6%A0%A1 ...
可惜不是訂戶,只看到第一段文字!

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+16-04-18+發表h

原帖由 Joycemom 於 16-04-18 發表
可惜不是訂戶,只看到第一段文字!
我影低了,但好似upload唔到上網分享

引用:Quote:原帖由+Joycemom+於+16-04-18+發表可

原帖由 jamlee309 於 16-04-19 發表
我影低了,但好似upload唔到上網分享
是不是只有電腦版BK才能upload圖片呢?

得我用電腦版試下先

如小朋友普通話唔太好會唔會好難適應?

引用:如小朋友普通話唔太好會唔會好難適應?

原帖由 FVY1005 於 16-04-19 發表
如小朋友普通話唔太好會唔會好難適應?
唔會,不過加定底好d, 因中文都幾深中文字

‹ 上一主題|下一主題