用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年6月放榜,暑假可去旅行嗎?
go

今年6月放榜,暑假可去旅行嗎? [複製鏈接]

小囡今年放榜小一抽獎,預了要叩門,升小好前好似有個試,又要開學預備班,請問有時間去旅行嗎,如可以請邊段時間較好呢?

2    0    0    0

回覆:stephanieching 的帖子

我會5月尾去

引用:小囡今年放榜小一抽獎,預了要叩門,升小好

原帖由 stephanieching 於 15-12-29 發表
小囡今年放榜小一抽獎,預了要叩門,升小好前好似有個試,又要開學預備班,請問有時間去旅行嗎,如可以請邊 ...
唔関預備班或分班試事,重要的是叩門有可能由六七八月通知,怎能預計?

引用:Quote:原帖由+stephanieching+於+15-12-29+

原帖由 karen55407 於 15-12-29 發表
唔関預備班或分班試事,重要的是叩門有可能由六七八月通知,怎能預計?

...
倒不如有學校收先即時安排行程吧!

回覆:今年6月放榜,暑假可去旅行嗎?

預咗要叩門仲去?

學楼上話齋,五月尾去la,放大抽獎前一向冇乜異動,機票又平。不過留番一個星期番香港預備叩門資料。

回覆 stephanieching 的帖子

Must the trip be between June-August?  

吾好去la, 萬一無心儀學校, 係漫長的等待, 細路一生人一次考小學咋

hppa 發表於 15-12-30 00:26
回覆 tehanieching 的帖子

Mustthe trip be between June-August?
若你只叩津校或去一星期左右旅行,可以選擇8月頭去,因大多數津校已出結果,不過你都有些風險。最好留港吧。

多謝回覆,其實我都有點擔心所以上來問問,看來改復活節去好些

7 月中可以嗎?

引用:7+月中可以嗎?

原帖由 hippoo 於 16-02-22 發表
7 月中可以嗎?
我識得唔少K3近學期尾派位前請假去

我都係睇定啲先去旅行

派得好….去小學註冊當日…已經有暑期作業….最少兩本……還有家長會、迎新日、預備班、訂書、攞書、做校服…..

派得不好…..你又無心情去玩…….好多嘢要煩…..

五月尾已經有好多學校公佈叩門位資料了…又要做定Portfolio、相片、文件……

醒目開學勳章

引用:多謝回覆,其實我都有點擔心所以上來問問,

原帖由 stephanieching 於 15-12-30 發表
多謝回覆,其實我都有點擔心所以上來問問,看來改復活節去好些
八月中去, 20號前返港應該幾穩陣

比我會派完先去
派得好,安排8月尾去
派得唔好,準備扣門唔去

‹ 上一主題|下一主題