用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位 B2選校,沙田最多「縮班中學」! ...
go

升中派位 B2選校,沙田最多「縮班中學」! [複製鏈接]

今年有小朋友要升中,開始睇中學概覽,發現沙田區今年比幾年前多了很多「縮班中學」,共有九間之多,為18區之冠,不小心選中都幾煩。

問番小學老師,雖然無直接話唔好選,但都補充B2生可以有更佳選擇,而B3生都可選一些開4班中一的B3學校或進取些選B2校。

老師解釋,入讀這類不足4班的中學要有心理準備,到中四選科時可能因班數太少或老師不足而開不到某些科目。而沙田區亦是學位充足,除非有好特別原因,否則應儘量不選這類中學。

有些家長更表示,為安全計除自行不會選這些中學外,統一派位時,乙部寧願不填滿,亦不填這些學校入表中。

這樣會否影響派位?大概填20間是否足夠?

以下是在「2016中學概覽」中找到的沙田區「縮班中學」:

明愛馬鞍山中學

潮州會館中學

樂道中學

保良局朱敬文中學

台山商會中學

曾璧山中學

東華三院黃鳳翎中學

東華三院邱金元中學

仁濟醫院董之英紀念中學

pineapple0983  b3中五育同馮堯敬有冇縮?  發表於 15-12-29 21:28
pineapple0983  絕大部份是b3!現在普遍位多人小,b3縮班正常過正常,咪大驚小怪啦  發表於 15-12-29 21:25
   21    0    1    0

回覆:2016 升中派位 B2選校 沙田區多好多「縮班中學」!

五育及溤堯敬仲係4班無縮。
幾年前朱敬文同邱金元都有4班,今年就頂吾住變咗3班。
有時B2B3並不易分,但得3班就可肯定係B3C了。

醒目開學勳章

回覆:2016 升中派位 B2選校 沙田區多好多「縮班中學」!

如小朋友屬B2生當然可以唔填呢D中學,但B3生就冇得唔填呢D中學喎。

引用:如小朋友屬B2生當然可以唔填呢D中學,但B3

原帖由 montana 於 15-12-30 發表
如小朋友屬B2生當然可以唔填呢D中學,但B3生就冇得唔填呢D中學喎。
數過沙田區有38間官津,除番英中及以上9校後仲有15間可選。
或加番林漢江、郭得勝等幾間B1尾行頭,應湊到19間。

貓大姐  是 林漢"光"  發表於 16-1-5 01:04

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+montana+於+15-12-30+發表如

原帖由 bigpatpig 於 15-12-30 發表
數過沙田區有38間官津,除番英中及以上9校後仲有15間可選。
或加番林漢江、郭得勝等幾間B1尾行頭,應湊到19 ...
你小朋友個banding係咩先?

引用:Quote:原帖由+bigpatpig+於+15-12-30+發表

原帖由 montana 於 15-12-30 發表
你小朋友個banding係咩先?
大概b2a-b之間,填19間應該可以。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+montana+於+15-12-30+發表你

大概b2a-b之間,填19間應該可以。
Band2生只可搏一間b1c,之後就要到b2a,呢個係一般band2生家長既做法,如你要排位由林漢光、郭得勝、鄭榮之、聖心之後才到b2a,咁排法真係未見過,我諗學校都唔會比你咁做。

little_yolky  乙二可能要填無咁熱門既B2校了,B2A會唔會有D冒險?  發表於 16-8-31 18:11

引用:Quote:原帖由+montana+於+15-12-30+發表如

或加番林漢江、郭得勝等幾間B1尾行頭,應湊到19 ...
b2生只可博一間B1C英中,第二志願要填B2,如頭幾間都填B1學校,唔中就可能會派得好差。

引用:Quote:原帖由+bigpatpig+於+15-12-30+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-12-31 發表
b2生只可博一間B1C英中,第二志願要填B2,如頭幾間都填B1學校,唔中就可能會派得好差。

...
多謝指點,會試鄭榮之行頭,跟住B2。

elbar  Good   發表於 16-1-1 08:49

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-12-31+發表

原帖由 bigpatpig 於 15-12-31 發表
多謝指點,會試鄭榮之行頭,跟住B2。
如2A鄭機會都大
先預祝你小朋友入倒心儀中學

引用:Quote:原帖由+bigpatpig+於+15-12-31+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-01-01 發表
如2A鄭機會都大
先預祝你小朋友入倒心儀中學
今午沙崇發佈會,會可睇下B1a校有甚麽特別,雖然唔會報,作個比較都好。

今日去過沙崇簡介會,B1a中學真係與眾不同,入大學率好高,有74.5%。
睇完後先發覺B1a同B2差距好大,仲有時間想下自行點選!

但係b2a-b自行入b1a似乎好眇汒。
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

引用:今日去過沙崇簡介會,B1a中學真係與眾不同

原帖由 bigpatpig 於 16-01-02 發表
今日去過沙崇簡介會,B1a中學真係與眾不同,入大學率好高,有74.5%。
睇完後先發覺B1a同B2差距好大,仲有時 ...
Band 1尾入到去都讀到死死下,band2入到去真是沒眼睇。
好似早幾年有學生受唔住 跳樓

引用:但係b2a-b自行入b1a似乎好眇汒。

原帖由 irenenursing 於 16-01-02 發表
但係b2a-b自行入b1a似乎好眇汒。
我並非想報沙崇,而是見過沙崇的實力後,感覺到B1a和B2有很大差距,所以自行考慮報2間B1c。

引用:Quote:原帖由+irenenursing+於+16-01-02+發

原帖由 bigpatpig 於 16-01-03 發表
我並非想報沙崇,而是見過沙崇的實力後,感覺到B1a和B2有很大差距,所以自行考慮報2間B1c。

...
B1學校通常讀書氣氛較濃,校風亦不會差,中學生朋輩影響較大,所以家長當然希望子女能入讀B1,不過選擇時亦要考慮子女能力,B2亦有好學校,最重要係適合自己小朋友。
樓主小朋友如2A,自行揀兩間1C亦可,但要避開熱門學校機會較高,到大抽獎時再小心排位。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

我嘅小朋友係b1b~b1c,但我都唔想博b1a,因為怕佢讀到無信心,還是揀一間適合佢程度嘅學校吧!
昨天去沙崇,校長話要求同學要備課,要學習高階思維,要懂得分析,歸納,解難……相信學校要求學生要主動學習,我的兒子入讀的話,應該會很吃力了!

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

引用:我嘅小朋友係b1b~b1c,但我都唔想博b1a,因

原帖由 irenenursing 於 16-01-03 發表
我嘅小朋友係b1b~b1c,但我都唔想博b1a,因為怕佢讀到無信心,還是揀一間適合佢程度嘅學校吧!
昨天去沙崇 ...
昨天去沙崇,有朋友子女前年入讀,備課只是做工作紙,沒有增加功課量,並非太難。

引用:我嘅小朋友係b1b~b1c,但我都唔想博b1a,因

原帖由 irenenursing 於 16-01-03 發表
昨天去沙崇 ...
近年沙崇欲升level 都算幾谷,功課多/測考深,真的要考慮孩子性格是否合適,想入要有心理準備。

引用:Quote:原帖由+irenenursing+於+16-01-03+發

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-01-03 發表
近年沙崇欲升level 都算幾谷,功課多/測考深,真的要考慮孩子性格是否合適,想入要有心理準備。

...
無想過要報沙崇這類B1a校,最初只想報B2a校,後來改變主意報B1a行頭。
而自行尚在計算中,仲有時間。

‹ 上一主題|下一主題