用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 MOS Boxhill(pm) vs 碧濤樂基(am), 點揀好??? ...
go

MOS Boxhill(pm) vs 碧濤樂基(am), 點揀好??? [複製鏈接]

本身讀緊Boxhill nursery (pm),k1好想轉am,但waiting 第十四個,即機會唔大😓 而碧濤樂基俾咗個英普am offer,但我哋想要英粵😓 眼見囡囡係Boxhill 讀得咁開心,成日返到屋企唱歌仔,講英文,好鍾意嗰度D老師同同學仔。真係有D驚如果謬謬然同佢轉校,佢會唔開心同唔適應。如果為咗將來考直資或叩門,真係值得轉校嗎?抑或留番係Boxhill 都可以考到好學校?請求意見。
   2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

報直私小,可能boxhill仲好少少 (純猜測~)
如果你係hkps ascot的話,就唔同睇法~
恐龍家

回覆:SmileSweetie 的帖子

你小朋友返下午班有沒有適應問題?你想改佢的作息時間?看似Mos boxhill 轉上午班比較難,一班只有二十幾個位,你排十四

佢番下午都算適應到,上堂冇恰眼瞓,但放學後返到屋企就好容易情緒不穩要瞓覺,打亂晒晚飯時間同再夜瞓咗😰

回覆:MOS Boxhill(pm) vs 碧濤樂基(am), 點揀好???

好多人hold 住box hill 位,但有international school offer k1 會轉,也可能有名幼offer而轉。boxhill mos 今年pn 2 am classes , 3 pm classes . 出年k1, 應該2 am 2 pm . 我覺得大機會有14 個現在讀am class 的小朋友會走

回覆:MOS Boxhill(pm) vs 碧濤樂基(am), 點揀好???

Ics 及Esf 都未interview 哂。應該有人為呢兩間而走.

樂基軟件應該麻麻...

出年MOS 仲有學之園....
話時話, 升到K1又未必係同一個老師, 同一班同學仔喎!?

雖然k1未必遇番同一班同學同老師,起碼唔洗再適應過學習環境同模式。
似乎大家對碧濤樂基評價都只係一般,咁我都未必同囡囡轉校喇。

我覺得呢2間一定係㨂樂基。

利申:n班放棄左Boxhill,依家有樂基k1offer

回覆 paris308 的帖子

可否share點解一定揀樂基?一

引用:報直私小,可能boxhill仲好少少+(純猜測~)

原帖由 小曳人 於 15-12-29 發表
報直私小,可能boxhill仲好少少 (純猜測~)
如果你係hkps ascot的話,就唔同睇法~
...
火炭同碧濤唔同?

醒目開學勳章 貢獻勳章

deco99 發表於 15-12-30 23:38
火炭同碧濤唔同?

江湖轉聞,近兩年ascot考直私唔多靚仔,碧濤仲接近零!ascot起碼叩兩呂一培仲有d優勢,碧濤就... 未見到囉!

恐龍家

回覆:SmileSweetie 的帖子

如果睇返上年數據,樂基喺沙田區叩門能力始終好強,亦有直私offer(當然唔及名幼多),數據係碧濤同駿景一齊出。我未係用家,唔知係咪真係碧濤同駿景差別咁大,不過同一校長同一課程,學校似乎有考慮地址黎派校,唔知兩校係咪真係有咁大差別。

最好有用家分享下係咪兩校有分別?我都想知。

引用:如果睇返上年數據,樂基喺沙田區叩門能力始

原帖由 paris308 於 15-12-31 發表
如果睇返上年數據,樂基喺沙田區叩門能力始終好強,亦有直私offer(當然唔及名幼多),數據係碧濤同駿景一 ...
數據係分開兩校出的,駿景園明顯好得多,之前有人 post 過兩校的 2015 小一入學人數,不過揾唔返。

我諗為保障計, 留番响BOXHILL 搏AM 好過.

我只見到bk樂基page個邊有一個2014升小一表,有家長回覆話係兩間學校加埋一齊既數據,如果有2個表我都想參考下。

我都想知,如果我target直資私校,其次國際學校,唔想入津校,是否值得轉去hkps ascot?我囡讀緊joyful都覺得好好

有朋友2公婆是中學教師(專業人仕+熟悉遊戲規則+對個囡學術有要求/投資)個囡讀完3年火炭樂基,最後大抽獎唔惦、叩返沙田又唔得,依家比緊成皮嘢一個月讀九龍私小。
其實幼稚園最緊要讀得開心、健康、老師有愛心,BH似乎對你小朋友適合啲。

‹ 上一主題|下一主題