用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 寄宿中學
go

寄宿中學 [複製鏈接]

寄宿中學

有那些寄宿中學 ? 情況怎樣 ?

Re: 寄宿中學

Pui Kiu in North Point : Band 2 Chinese
St Stephen in Stanley : Band 1 or 2 English
Sam Yuk in  Sai Kung : some said it is band 3, Chinese, provide vegetarian food only.

St Stephen in Stanley --- falling academic standard  :-|
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

明愛馬鞍山中學!
這所中學前身是搞特殊教育的,後來轉型主流,收d學生質素仍只屬一般。我識人在入邊教,他們d老師都幾有心,雖然明白自己未必有緣教band 1仔,但對於有特殊需要的學生,就特別有心機。尤其是過度活躍症的孩子,入去讀了幾年,不單人品純晒,仲變得好有禮貌添。聽說這中學都幾鍾意搞搞新意思,加上功課量不算多,學生讀得都幾開心呢!最重要它是主流中學,可以考會考,不怕被人標籤,仲可以寄宿添,學下獨立呀。
學校網址是︰cmos.edu.hk

明愛xx山中學~~~有學生會爬出學校的高牆,逃學的.
比band 3還要惡劣.
其他學校的頑劣學生都會插班入讀.

(前身為實用中學)

正是此間。
不過那是八年前的舊事,我朋友告訴我,當年情況的確幾恐怖,話說當年教署趁間中學係特殊教育,又係新校,便將為十多名失學的青年編入這間學校,那些學生成十五六歲,成兩年冇書讀,一入去被人嚴管,當然發難,所以咪爬牆走囉!
我朋友講,當年學校真係俾果班壞分子累得雞毛鴨血,所以在兩三個月內迅速踢晒班壞分子走,費事連累其他好的學生。只可惜先入為主被人覺得那是間壞學生的收容所,好可憐。
話說回來,好彩此間學校的訓導夠嚴,宿舍又夠規律,近幾年形象都變得很正面。
有時看一間學校總要看看人地有冇用心去改善,馬鞍山呢間算唔錯啦,起碼學生有增值,雖然它唔會收band 1的學生,但見到些band2尾band3頭的曳細路入到去幾個星期,就變得規規矩矩,乖左好多,學校可居功不少啊!

前身為實用中學,非特殊學校,該校有些科目是膳食服務,髮型設計等課程.
現在亦有其他中學的頑劣�無心向學的學生插班入讀,該等學生都是在原先中學d老師攪唔掂的.該校的課程較特別,對於該等學生來說是較為適合.
如果想更清楚該中學的學生表現及情況,可問問學校屋苑的街坊.

請問清水灣三育中學又如何?三育是基督教學校, 唔明白為何會是只提供素食的?

三育是復臨安息日會的,是一般基督教派之外的教會,沒有記錯是不可喝可樂的,也不可吃肉的.
他們會檢查學生的飯盒.

familychan 寫道:
三育是復臨安息日會的,是一般基督教派之外的教會,沒有記錯是不可喝可樂的,也不可吃肉的.
他們會檢查學生的飯盒.

thx.
那麼三育的寄宿校風如何, 我也正考慮給囡囡過些獨立生活;
可否解釋一下所謂基督教以外的教會又是什麼意思?

基督教的道理很多,有些教會會特別強調某些道理/禮儀。

「復臨安息日」的飲食規則是根據舊約聖經以色列人的條例。如:豬是不潔淨的,所以不可以吃。
因大部份教會未必認同這點,所以此教會較為特別。

為甚麼妳要女兒過些獨立生活? 我有一些朋友在三育教書,如妳有甚麼問題,我試試幫妳找答案。

wi-wi 寫道:
[quote]
他們會檢查學生的飯盒.

thx.
可否解釋一下所謂基督教以外的教會又是什麼意思?[/quote]

琳琳爸爸 寫道:
為甚麼妳要女兒過些獨立生活? 我有一些朋友在三育教書,如妳有甚麼問題,我試試幫妳找答案。

[quote]
wi-wi 寫道:
[quote]
他們會檢查學生的飯盒.

thx.
可否解釋一下所謂基督教以外的教會又是什麼意思?[/quote] [/quote]

寄宿都係好架....小朋友學到獨立....

freddy

sometimes 寄宿生更加易學壞!
what is the meaning of "獨立生活"?   

據本人理解,寄宿生會否學壞,其中一個因素是視乎宿位與學生比例。如果全校學生均可入宿,即同平日上課冇分別,學好學壞的機會就一半半,但如果宿位與學生比例是1:3,或更大,學壞的機會就會大減。
其他學校我不敢講,我識果間寄宿中學,全校只得八十多個宿位,幾矜貴架!入宿條件都好嚴,近年只是中一優先,但一定要面試和家長合作,不是住得遠就得。仲有宿舍規則好有規律,宿生要自己照顧自己的起居,當然煮東西有廚師,洗衫有洗衣機,但統統都要自助式,有點兒像住度假村那樣。
我識果間中學叫︰明愛馬鞍山中學

我小朋友今年9月會升6年級,但因屋企特別原因所以想比佢讀寄宿, 不過唔知比佢去邊間讀, 佢成績ok(band 1尾),如果讀明愛馬鞍山中學好唔好呢? 另此間學校近年校風如何, 可否多給些意見, THANKS!

明愛馬鞍山中學近年好左好多了,課程亦較以前進取,
一般都係收band2或3的學生。講真果句,呢間校風近年就改善得唔錯,如果寄宿揀佢都有d信心,不過最好自己親自去看看,我朋友話約該校社工就得。
總之唔駛急,慢慢睇定先決定。讀書這回事,既靠學校,也要靠學生自己的。如果你的小朋友成績和資質都高,入到一個穩定規律的環境,成長一定更快。
該校電話︰26419733

thanks much wiseman  
我已經打電話問過啦, 學校話要等出年先可以confirm收生事宜, 所以都係等下先, 仲有你講得啱, 都係要親身去睇下環境先至再打算, 真係唔該晒你呀!
‹ 上一主題|下一主題