用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 未有幼稚園收
go

[學校] 未有幼稚園收 [複製鏈接]

囡囡明年讀K1, 9月時發現有自閉症症狀, 因為當時的N班學校成日打黎, 我就quit咗俾阿囡返緊密集班, 而家so far有改善.  佢本身唔係嚴重, 所以社署只係排到e位.  11月in咗幾間學校K1都唔收, 有沒有過來人有同樣經歷, 到最後係會搵到學校收架?  我住馬鞍山區的, 我想佢讀有學卷的幼稚園, 那麼我可以鬆動D俾佢出面再上多少少training..

0    0    0    0

建議你申請下午校會容易D
中大校友會張煊昌,有無問過?

回覆 小熊野 的帖子

無呀..我都諗住係下午班, 我想等16/1個week D人註冊晒學卷, 先上教統局網頁睇下邊D有位....你個小朋友讀呢間?

回覆 mymelody521 的帖子

朋友的女讀呢間,說不錯,你可以考慮下

mymelody521 發表於 15-12-28 15:18
囡囡明年讀K1, 9月時發現有自閉症症狀, 因為當時的N班學校成日打黎, 我就quit咗俾阿囡返緊密集班, 而家so f ...
WHERE上密集班?

回覆 maggie_fan 的帖子

pm u la

回覆 小熊野 的帖子

多謝你的意見...到時會留意下有冇位, 我想佢讀下午班, 無咁多人一班對佢會好D....

邊到上密集班?

回覆 VictoriaMa 的帖子

你住那兒?

回覆:未有幼稚園收

我5月發現。所以無報學校。一心等i位。而家等有咩空缺去碰運氣

回覆:daibolam 的帖子

但i位應該有排等。CAC叫你排i位? 本身我私家評估係e位,下星期去CAC見醫生唔知會點呢?上星期同上OT個姐姐傾開,話若我囡排i位的話可以就算無幼稚園收都排排下會有學返

引用:我5月發現。所以無報學校。一心等i位。而家

原帖由 daibolam 於 16-01-03 發表
我5月發現。所以無報學校。一心等i位。而家等有咩空缺去碰運氣
我覺得你呢個動作好大膽, 可以一間都唔報, 到時狼學位剩既學校會唔會好差架?!

by the way, 我仔in左5間, 但只有2間pm收佢。 我同老公都要返工, 我真心想俾佢讀i位全日班, 所以我家下心大心細, 俾唔俾pm果間幼稚園既900蚊註冊費

引用:Quote:原帖由+daibolam+於+16-01-03+發表我

原帖由 samji 於 16-01-06 發表
我覺得你呢個動作好大膽, 可以一間都唔報, 到時狼學位剩既學校會唔會好差架?!

by the way, 我仔in左5間,  ...
一開始嗰時程況係要入s位。 番普通幼稚園會變相浪費時間嘛。 都係博下入i 位咋。番左密集幾個月。叻左好多。上星期in 左一間幼稚園,都無發現佢有事。 我睇過舊年8月呢間仲有空缺 。希望pm 收啦。

我而家黎緊諗住揀打去問嘅幼稚園會揀D有到校服務嘅先.  所以諗緊若再去interview時會唔會同學校講佢嘅情況, 你地有乜高見?  大家集思廣益一下

密集式訓練,可以問下協康啦,佢地伴我童行專做自閉症,近年仲用埋SCERTS 教學法,我覺得幾好
我知其他機構有d 密集式會混埋唔同問題係小朋友一起,我覺得唔係咁好

我朋友個仔都係讀密集班,都唔錯,跟住返返去幼稚園讀。佢讀間密集都幾平,有資助。

引用:我朋友個仔都係讀密集班,都唔錯,跟住返返

原帖由 anna52 於 16-03-07 發表
我朋友個仔都係讀密集班,都唔錯,跟住返返去幼稚園讀。佢讀間密集都幾平,有資助。 ...
May I know which one ?

‹ 上一主題|下一主題