用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問小朋友係咪讀k1一定識講野?
go

請問小朋友係咪讀k1一定識講野? [複製鏈接]

請問小朋友係咪讀k1一定識講野?

2    0    0    0

回覆:請問小朋友係咪讀k1一定識講野?

正常要求

如果K1都未識講嘢,真的有D問題,要盖快尋求專業協助

歲半至两歲已开始識講,至K1番学应可講到完整句子,如有delay, 三歲前係治療黄金期?

回覆:Yanamami 的帖子

我覺得越早越好。2歲已經可以去評估。

當然有人3歲先講 一講就已經係句子。不過唔知道大家有冇耐性等佢開口。

letterland 發表於 15-12-28 10:39
我覺得越早越好。2歲已經可以去評估。

當然有人3歲先講 一講就已經係句子。不過唔知道大家有冇耐性等佢開 ...
係㗎,我朋友女果時20个月仲無人明佢單詞/字講乜,去做評估~係發現有问題就及早補救,升K3都已好正常~早d去評估,無事得个安心,有咩事可及早做野,唔好錯过黄金期。

引用:如果K1都未識講嘢,真的有D問題,要盖快尋

原帖由 Hopeforb 於 15-12-28 發表
如果K1都未識講嘢,真的有D問題,要盖快尋求專業協助
之前在健康院評估左是發展慢,要治療師跟進(但條隊足足等了一年都無回覆),想請問下有無私人課程可以幫到小朋友語言發展?

回覆:薑餅人 的帖子

你去special 智能評估到睇。

小心選擇 因為有可能係打手 買廣告。

引用:你去special+智能評估到睇。 小心選擇+因

原帖由 letterland 於 15-12-28 發表
你去special 智能評估到睇。

小心選擇 因為有可能係打手 買廣告。
agree!2歲返健康院有問題會轉介去政府,如果講到等左成年,都應先致電查詢。

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:請問小朋友係咪讀k1一定識講野? +

原帖由 BBlauyu 於 15-12-27 發表
請問小朋友係咪讀k1一定識講野?
正常識,我個女有時會窒我

薑餅人 發表於 15-12-28 11:22
之前在健康院評估左是發展慢,要治療師跟進(但條隊足足等了一年都無回覆),想請問下有無私人課程可以幫到 ...

http://www.speech.hku.hk/clinics_speechandlanguage_student_chi.html

網上揾咋,未用过~打去问下無妨~

Poly U has speech therapy division.  Can call and check.

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-12-28+15:58+

原帖由 Yanamami 於 15-12-28 發表
Booked. Thx a lot

Yanamami  加油!  發表於 15-12-28 23:00
‹ 上一主題|下一主題