用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德貞PM, 又一村AM or 仁愛堂龐盧淑燕幼稚園 PM ...
樓主: pigelle
go

德貞PM, 又一村AM or 仁愛堂龐盧淑燕幼稚園 PM [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+16-01-02+發表

原帖由 cameo 於 16-01-03 發表
你有冇鋪playmat呀?我覺得有用,買張安全d(雖然真係有d貴),但過程中你就放心放手!

...
冇用丫,因為屋企地方太細,擺唔到,只係扶住佢行

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+16-01-02+發表

原帖由 south_north 於 16-01-04 發表
咁你啊仔已經好好彩了,我女同你仔,同年,同月出生,當時上年考龐時候,唔多出聲,但識做哂佢要玩遊戲,都 ...
上年我勁唔開心,勁灰  ,有兩間佢表現好好,但結果係rejected ,收到信個刻成個心實晒,我係度諗,點解佢冇喊又做到指令都唔收好彩過左註冊日都有學校收佢,今年我細女考n ,宜家in 左3間,一間rejected 2間waiting ,rejected個間同其中一間waiting 表現都唔差嫁但都唔收佢,勁灰

引用:Quote:原帖由+cameo+於+16-01-03+發表你有

原帖由 yanlaw0824 於 16-01-04 發表
冇用丫,因為屋企地方太細,擺唔到,只係扶住佢行
試吓屋企邊個位可以俾佢扶住行囉,佢自己用力先容易掌握到平衡。。我嗰時就鋪墊,見個仔開頭浴住梳化扶住,慢慢就自己離手!

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:Quote:原帖由+south_north+於+16-01-04+發

上年我勁唔開心,勁灰  ,有兩間佢表現好好,但結果係rejected ,收到信個刻成個心實晒,我係度諗,點解佢冇 ...
你考過都明啦,學校收唔收都唔會交代原因,呢點係最令家長無奈!
不過我自己有留意,面試左成十幾間,做曬task真係唔一定收。反而收嗰d冇做曬,但過程阿仔反而有主動講task以外嘅野,佢同老師有眼神交流,老師送禮時,佢亦先望我俾示意⋯⋯所以我覺得老師有時唔係直接用「完成task」去決定,而係透過task去觀察其他。

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

yanlaw0824 發表於 16-1-4 11:21
咁食完午飯,跟住午睡,再起身食茶點,都應該仲有45-60分鐘先放學 ,咁係度做咩呢

就係活動下或者做下功課咁,個老師講明嘎啦,拒話唔會上課,只係俾啲小朋友留係學校進行大肌肉活動。唔會有任何課上。(我諗如果有興趣班就另計咯,不過當然都係會另外收錢)

cameo 發表於 16-1-4 12:01
你考過都明啦,學校收唔收都唔會交代原因,呢點係最令家長無奈!
不過我自己有留意,面試左成十幾間,做曬t ...
無錯啊,我覺得學校唔公開評核內容比分真係好唔透明,REJECT果間我都問過係咩原因唔收,但學校只係答我計分出來你女唔夠分,我問可唔可以講評分嘅準則係咩,結果就同我講“唔方便透露”, 咁姐得定唔得都學校講曬,家長根本唔知自己仔女衰邊范。。。

引用:Quote:cameo+發表於+16-1-4+12:01+你考過都

原帖由 yvonne_wong81 於 16-01-04 發表
無錯啊,我覺得學校唔公開評核內容比分真係好唔透明,REJECT果間我都問過係咩原因唔收,但學校只係答我計分 ...
有好有唔好啦!
其實我係好想知,但就算講在原因,都只係滿足左家長好奇心。不過佢公開左,變相之後會有家長刻意train up嗰套模式,咁老師就難左去觀察邊個小朋友夾學校。
雖然我地唔知衰乜,但其實諗深一層,只要面試時做番自己,學校認為唔啱亦冇謂錯配,最終得益都係我地!

我首選係創價㗎,咁reject得我,其實都即係唔啱我囉

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+16-01-04+發表

原帖由 cameo 於 16-01-04 發表
試吓屋企邊個位可以俾佢扶住行囉,佢自己用力先容易掌握到平衡。。我嗰時就鋪墊,見個仔開頭浴住梳化扶住, ...
我再努力試下先

引用:Quote:yanlaw0824+發表於+16-1-4+11:21+咁

原帖由 yvonne_wong81 於 16-01-04 發表
就係活動下或者做下功課咁,個老師講明嘎啦,拒話唔會上課,只係俾啲小朋友留係學校進行大肌肉活動。唔會有 ...
興趣班要k2先有丫,學校門口都有貼價錢同有咩班學,聽日我影比你,參考下

引用:Quote:cameo+發表於+16-1-4+12:01+你考過都

無錯啊,我覺得學校唔公開評核內容比分真係好唔透明,REJECT果間我都問過係咩原因唔收,但學校只係答我計分 ...
係囉,講比人知,邊方面做得不好,等我地做家長去指導小朋友

引用:Quote:原帖由+yvonne_wong81+於+16-01-04+

興趣班要k2先有丫,學校門口都有貼價錢同有咩班學,聽日我影比你,參考下

...
Thanks

yanlaw0824 發表於 16-1-3 15:27
呢個係我仔下午班嘅上課時間表,以我所知,English Time 就係外籍英文老師教,平日老師上課都有教英文的, ...
想問下"多些英語運用班"係咪每日都有net教英文?每日有幾多時間係用英文上堂?

回覆:philnmena 的帖子

一班有二個老師,分别在本地班二個老師都講中文,英文班就其中一個老師(班主任)是英文專科老師講英文(本地老師但標準英文),Net和普通話時間全部班一樣,一星期三日Net 30 mins, 二日普通話 30 mins
有仁愛堂校服男仔,有興趣pm

回覆:qq_sally 的帖子

sorry 應該係每日都Net 30 mins, 三日係全班一齊教,二日係分組活動時會入課室同小朋友玩

係咪大多都會pick 又一村ar?

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+16-01-04+發表

Thanks
課外活動資料,但冇印幾錢

yanlaw0824 發表於 16-1-6 18:38
課外活動資料,但冇印幾錢

many thanks.

引用:Quote:原帖由+yvonne_wong81+於+16-01-03+

咁食完午飯,跟住午睡,再起身食茶點,都應該仲有45-60分鐘先放學 ,咁係度做咩呢

...
我仔都係12月細仔考龐,仲要見2次,但最後都唔收,其實經歷過面試月,見完第一次都覺得我仔唔係龐想要的學生。第一次見時係本地老師講英文,我家用廣東話溝通,我仔都唔太理個老師,因為唔明佢講咩,老師有試過引導佢但唔成功,整個面試過程其實感覺唔太好,我仔講野但唔係同老師講,佢自己就想走去玩,一係望住老師笑但唔回應,老師引導唔到都無癮。但學校可能考慮到溝通問題,比多次機會我仔,而且仲用廣東話面試,可是呢次感覺更差,老師廣東話唔正但就係我仔面前跟我講話佢講野唔正,所以每次要我仔將答案重複3次回答,由大聲答到細聲,有信心變無信心,我仔係做到同答到,唔係全對都有8成。最後我仔仲坐唔定想走,從2次面試中,我強烈感覺到學校想要坐定定的學生。我想龐唔差的,不竟升小成績唔錯,但明顯學校想要的唔係活潑型。申利:我仔最後收到又一村信義會同美孚地利亞的正取。
我係樓主會排1)龐, 2)又, 3)德

原帖由 julilee 於 16-01-08 發表
我仔都係12月細仔考龐,仲要見2次,但最後都唔收,其實經歷過面試月,見完第一次都覺得我仔唔係龐想要的學 ...
你係米申請多些英語運用班,所以第一次面試時,老師就講英文?因為我仔係過左統一註冊日後,我先打去龐盧淑燕問仲收唔收學生,當時回覆只有下午普通班,我話好丫,請安排面試,當日面試我地係見主任,用廣東話的

原帖由 julilee 於 16-01-08 發表
我仔都係12月細仔考龐,仲要見2次,但最後都唔收,其實經歷過面試月,見完第一次都覺得我仔唔係龐想要的學 ...
我反而想入宣美地利亞添播。。可惜唔收我女咋

‹ 上一主題|下一主題