用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位組別3變2,可減少無理操練?
樓主: flmama
go

派位組別3變2,可減少無理操練? [複製鏈接]

Sosmartc9 發表於 15-12-28 15:19
3 個 band 變 2 個 只會令校内學習差異加劇,令先生更加五知點教。
如果100%自行收生,可能行得通,否則3變2只是捉虫。

alanchan11 發表於 15-12-28 11:18
如果3變2,到時只會有更多中學為確保收生質素而轉為直資,到時學生要一間一間去報名、去考試,壓力更大。

...
如果係咁,所有略為OK既津中都變直資,而官中無得變,侷收較差的學生的,到時只有兩個Bandings,B1直資同B2官中。大家爭入直資,競爭加大,學生壓力加大。

Tophand8899 發表於 15-12-27 19:36
不如咩band都唔分

其實教育局不是有全港學生的相對名次嗎? 如果不分banding,然後按照相對名次的先後次序來派位,取代目前的隨機號碼,這樣會更加公平。

回覆:benny2014 的帖子

公平,只能考同一份卷,再全港排名,

取消相對因素,先叫公平

esmehouse    發表於 15-12-29 08:51
王家爸爸    發表於 15-12-29 08:43

Tophand8899 發表於 15-12-28 18:59
公平,只能考同一份卷,再全港排名,

取消相對因素,先叫公平

即是恢復當年的升中試 ?
其實我比較喜歡當年的做法,成績好的學生在舊制之下比較容易入到心儀的學校,現在組別越來越少,三分靠努力七分靠運氣,對用功讀書考取好成績的學生非常不利。

回覆:benny2014 的帖子

今時今日嘅升中方法,
自行,只系浪費家長時間,因為心儀對band 嘅多人爭,中學必然選較好嘅,
一間小學頂多收咗二三個,餘下只有大抽獎。

我仔1b,自行唔選1c 中學,但計過又入唔到,只有靠抽獎

引用:【明報專訊】現在關注學校操練壓力的各界人

原帖由 flmama 於 15-12-27 發表
【明報專訊】現在關注學校操練壓力的各界人士,當中應有部分家長當年升中時曾參加學能測驗。那個時候,升中 ...
教育無産階級化?好喎!
讀又三十六,唔讀又三十六,貧富懸殊沒有了,勤勞也不用了,有權力的人有福了,千秋萬載,子承父業,得了。從此,默寫,大罪;唔識字,靠煙酒暢聚。又過幾年,飢荒蕭條,又謀改革,讓一少撮人聰明起來,這不叫策略出錯還原基本步,這是叫百年一遇大聖人,快快謝主隆恩。好呀,好呀。

benny2014 發表於 15-12-28 20:37
即是恢復當年的升中試 ?
其實我比較喜歡當年的做法,成績好的學生在舊制之下比較容易入到心儀的學校,現在 ...
我都覺得當年做法好啲,起碼唔會鼓勵靠運氣的賭博心態。

回覆:派位組別3變2,可減少無理操練

3變2後,大多英中變直資,其他是B1,B2。變相又係3個band,直資、B1、B2。好似英國足球咁,將以前甲乙丙組改名,變英超英冠英甲,等你地以為甲組好勁!

回覆:派位組別3變2,可減少無理操練?

5變3已經叫學校煩惱,3變2更加係大整蠱!到時轉直資的學校更多,競爭白熱化,壓力爆煲!真係超離地建議!

joyjoyparent    發表於 16-1-2 13:25

回覆 chrischeung 的帖子

回覆 星運教授 的帖子

flmama 發表於 15-12-27 19:04
【明報專訊】現在關注學校操練壓力的各界人士,⋯⋯大陸、台灣小學升中,採用就近入學的方法,香港要走的路還遠呢!
知小小扮代表

我有內地親戚,內地小學升中學唔係呢位卓教授講嘅咁囉!

佢哋有統一考試,小六生大家考同一份卷,啲名校——佢哋叫重點中學每年有公佈考幾多分或以上可以報,每間重點中學報名分數按情況確定,重點中學又有唔同級數——省重點、市重點⋯⋯考唔夠分嘅唔使嘥精力去搏,因為冇報名資格。

就近入學?小升初(升初中)考試分數top嗰d,住幾遠都收。差唔多級數學校,畀家長揀都會揀近屋企啦!

回覆:派位組別3變2,可減少無理操練

究竟大家想要求精英教育定要減競爭輕鬆無壓力?

要求精英教育嘅,大家都講咗,回復升中試,每個學生自己爭取排名揀學校!

要減競爭嘅,應該取消所有分數排名,只有客觀達標要求,英中同中中各有一個最低要求嘅合格分數,只要合格,就可以報讀,唔合格嘅,可以無限次補考,每個月一次,所有合格嘅一齊大抽獎,各安天命,最後都唔合格升傳統中學嘅,可以安排另類非學術為主嘅學校!

五轉三,三轉二都係冇意義!只係將競爭搬咗去直資,自行同扣門,只會變得更加激烈!

flmama 發表於 15-12-27 19:04
【明報專訊】現在關注學校操練壓力的各界人士,當中應有部分家長當年升中時曾參加學能測驗。那個時候,升中 ...

改用兩個能力組別後,學校也毋須全副精力只關注中、英、數考試分數的比併學生參差不齊, 可能教得仲嘔血, 分得來, 又要資源請老師.  沒寬敞校舍會關閉, 咩解釋?  好多好學校其實都係好多人扑去讀, 好多靚校舍都冇咩人SO入學.  

引用:【明報專訊】現在關注學校操練壓力的各界人

原帖由 flmama 於 15-12-27 發表
跟住2變一,好呀,大學收生都記住係咁

教育局咁多年以來都係離唔開個「試」字.
‹ 上一主題|下一主題