用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 心裹不平安的平安夜
樓主: rosenok
go

心裹不平安的平安夜 [複製鏈接]

回覆 rosenok 的帖子

都好明白辛苦一大輪之後,結果未如理想,唔開心同失望一定有!千祈唔好懷疑自己小朋友嘅能力,因為響短短嗰幾分鐘嘅面試,只可以睇到好表面嘅嘢!真係緣份遊戲!我家小朋友一路都冇讀playgroup, 直至九月先至臨急抱佛腳帶小朋友去讀兩個分別好大嘅playgroup, 一間國際學校一間本地學校嘅!因為後來發現,原來自己小朋友與同年嘅小朋友比較,冇返學嘅分別可以好大!最少有返學嘅小朋友可以坐定定,懂得與其他小朋友相處!唔怕入課室!呢三樣嘢,我個小朋友完全冇的,但係去面試一定要有!所以返咗兩歲班嘅小朋友,面試表現相對真係會穩定啲!呢啲從自己經驗睇到,睇到朋友嘅小朋友都一樣!
唔好唔開心啦!你要相信自己嘅小朋友一定做得到,一月嘅時候可以試吓打電話問其他學校有冇位!一定搵到的!學券學校冇的話,可以打去私立學校試吓⋯⋯一定要有一個積極嘅心態,先至可以成功!祝好運!

回覆:Park88 的帖子

多謝你的支持及安慰!
你說的十分正確,
我亦相信小朋友的能力
只是我低估了現在的競爭,
心痛小朋友玩完一輪,到註冊後又玩多次,也未必有結果,

回覆:lpylcklp 的帖子

我相信實行免費幼稚園教育時,
如果没有改變收生程序,
到時更大競爭

lpylcklp 發表於 15-12-25 18:19
或者有interview 呢樣野已經係好畸形吧,無關大b細b事,要兩三歲小朋友咁細就面試比較真係唔知點解,回想我 ...
同意,以前讀樓下村校,邊度有咁講究,什麼什麼神校,廿年後咪有係一條好漢

回覆:心裹不平安的平安夜

你見到根X及聖x及民X的教學模式及語言不同,但收的學生都係同一堆(即同一個考生有以上多過1個offer,),便察覺老師選學生的眼光及標準好近似。,所以苦你小朋友不合佢地標準,以上一間唔收,其它都唔收。教育已經填鴨式,連收生準則都如此填鴨!

小朋友太細了,個人各方面發展不同,今天不懂說話,下個月已識講多字。更可況,小朋友根本不明白1分鐘老師要求你坐定聽故事丶下一秒要求你企起身跳舞(樂X及樂X)。大人都不明啦!

部分幼稚園老師的學歷水平不太高,思維可能不太清晰,所以有些人好難理解佢地想法(因成績好就唔會讀幼兒教育,除有抱負的人)。但相信佢地都有愛心。

若小朋友真係叻,試下考小一名校,你小朋友掂,佢領悟快D,考試自然高分。

唔使灰心,-月大把位放出來。我都有3個,放左1個。
我小朋友都無返playgroup & n, 自己在家教,同埋每日放上high chair(落唔到地,好似上堂)比佢畫畫,學下坐定定。我仔8月b都有啲細,面試仲係單字。冬至果日開始詞語句子,証明-個月差好遠。
我唔想為考名幼而迫小朋友返playgroup/n

引用:Quote:原帖由+bboo1+於+15-12-25+發表都不

原帖由 lpylcklp 於 15-12-25 發表
或者有interview 呢樣野已經係好畸形吧,無關大b細b事,要兩三歲小朋友咁細就面試比較真係唔知點解,回想我 ...
講真,兩三歲嚮有經驗老師眼中係有分別。亦同意樓上講,K1 係合眼緣遊戲。家長眼中幾叻,識答幾多問題都未必收。

引用:大嗰兩個找幼稚園(九龍塘幼、村校)、小學(

原帖由 rosenok 於 15-12-25 發表
大嗰兩個找幼稚園(九龍塘幼、村校)、小學(直資/私校/津貼都有報)、中學,得到的结果係意料之内(小朋友唔係 ...
我也是平安夜收最後一封waiting, 個種心痛和絶望應該只有同路人先明白。希望你可以快d掁作,重新出發💪💪💪💪

回覆:manta_ray 的帖子

Sorry
我不是認為我的小朋友叻,她只是正常一個小明友,
我自己也有幾個小朋友,當然知道正常得來每個小朋友都有分别,包括语言、認知、大小肌肉、協調、性格等等
何況專業受訓的老師

幼稚園在有得选擇下,當然收適合自己的學生,這也不是學校的錯

manta_ray 發表於 15-12-26 02:54
講真,兩三歲嚮有經驗老師眼中係有分別。亦同意樓上講,K1 係合眼緣遊戲。家長眼中幾叻,識答幾多問題都未 ...
2歲會有幾大分別呢,緣份一場,大人不應太介懷入唔入到神校

引用:Quote:原帖由+bboo1+於+15-12-25+發表都不

原帖由 lpylcklp 於 15-12-25 發表
非常認同!

我今年係考pn既家長,已經係K呢版度爬文。
我個女考左7間N ,收左7次reject/waiting 信!
因此已經為考K擔心.... 點解讀書咁困難!

回覆:rosenok 的帖子

我囡我自己覺得佢in得幾好,大b,  8間7reject 1pm offer, 我收信尖叫出來,估唔到咁,上年在in N班時,全部學卷校reject, 只有私校收,今年再試in k,我覺得學卷校仲難入過私校,間間學校收d活潑主動的小朋友,我囡較shy, 就感覺似輪為2等,我幸運有N班學校backup, 當然都有人話鬼我N班浪費錢,但當in 10間8間沒人收,就覺得這backup重要

如果係區内最勁幾間私校,一定難入,
學卷頭十間都超難入,
學卷一定難入過私幼

引用:我今年係考pn既家長,已經係K呢版度爬文。

原帖由 sisbro 於 15-12-26 發表
我今年係考pn既家長,已經係K呢版度爬文。
我個女考左7間N ,收左7次reject/waiting 信!
因此已經為考K擔 ...
我同你情況一樣,我女今年in 8間n, 1offer, 7 waiting, 心灰意冷之制,拿拿臨上來取經,點知原來k仲難考。。。我而家開始擔心k。。。

引用:Quote:原帖由+sisbro+於+15-12-26+發表我今

原帖由 Mamashum 於 15-12-26 發表
我同你情況一樣,我女今年in 8間n, 1offer, 7 waiting, 心灰意冷之制,拿拿臨上來取經,點知原來k仲難考。 ...
你有一間offer 已經好好!
我仲未有人收。
再要in 多幾間,希望開學前有著落

其實有時都吾明咩收生準則,in得好又冇,in得吾好更加冇,我灰左好多日,但算啦結果已出,最多未原校讀K,或者k2再試考下心儀校

香港嘅教育制度係畸形, 再加上D 唔係專業人士做局長.....

希望大家唔好灰心, 因為真係有好多人手頭上有幾個OFFER, 1 月註冊日就放出嚟. .....仲有幾日就1月喇!

其實有d學校interview得幾分鐘都唔知可以睇到d咩,而且咁細個b去到陌生環境表現都會唔同d啦,所以唔使介懷,讀邊間學校都係睇緣分

‹ 上一主題|下一主題