用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 心裹不平安的平安夜
go

心裹不平安的平安夜 [複製鏈接]

大嗰兩個找幼稚園(九龍塘幼、村校)、小學(直資/私校/津貼都有報)、中學,得到的结果係意料之内(小朋友唔係特別出色,得到的offer 也適合的,)
令我有一種心態:總會有書讀,唔使咁緊張,順其自然

這次揾幼稚園(邨校、名幼,都係有學卷的)
傷心到睡唔著,
連冷門邨校都reject,(唔係waiting),
平安夜收到最後一個result,簡直心碎
完來阿女連起跑線都入唔到,連輸的機會都沒有
阿女9月尾b
"大、小肌肉,自理發展正常,,语言發展慢小小(但也在正常范圍内)
無返playgroup,無返nursery,

0    0    0    0

引用:大嗰兩個找幼稚園(九龍塘幼、村校)、小學(

原帖由 rosenok 於 15-12-25 發表
大嗰兩個找幼稚園(九龍塘幼、村校)、小學(直資/私校/津貼都有報)、中學,得到的结果係意料之内(小朋友唔係 ...
我咁睇, 證明每個小朋友都唔同, 啱家姐阿哥的安排, 唔一定啱細佬. 所以唔一定是細佬差.

回覆:心裹不平安的平安夜

細B又冇番playgroup, nursery, 可能輸蝕少少。

唔好咁傷心,唔係小朋友唔夠好,係競爭大左。比起幾年前,好多學校面試模式同收生要求都唔同左,起碼我in果幾間係,難左好多。堅持信念:總會有書讀!祝你聖誕快樂!

我都同你一樣心情,收到第一個result, 唔收,最大機會果間都唔收,直情喊出來,之後全部waiting/reject,灰爆。當知道埋連自己讀緊n班果間都唔收,灰盡。

回覆:小肥豬媽媽 的帖子

有冇其他back up 可考慮?加油!

rosenok 發表於 15-12-25 07:54
大嗰兩個找幼稚園(九龍塘幼、村校)、小學(直資/私校/津貼都有報)、中學,得到的结果係意料之内(小朋友唔係 ...
是細B嗎?

回覆:小肥豬媽媽 的帖子

自己n都唔收咁衰?點解呀?同老師求下情

8月b, 話校長決定, 未出信已經問我有offer讀唔讀,我話會讀,即時叫我出邊搵學校,我報都係村校。

引用:大嗰兩個找幼稚園(九龍塘幼、村校)、小學(

原帖由 rosenok 於 15-12-25 發表
不要太唔開心,絕對不是小朋友或你問題...
只係現在的幼兒教育制度太畸形/唔公平,出生月份竟然是重要因數,(當然有些細b真係好叻但真是佔好少數,我亦無心踩大b),但要小朋友同年頭甚至大一年的年尾b互相比較實在不公平,但如果只抱著"總會有書讀"的心態是總會有書讀的,等到1月就有架喇!!!  而且有哥哥姐姐,有好既小學可以跟尾,根本不用擔心!
祝聖誕快樂!

lpylcklp 發表於 15-12-25 10:46
不要太唔開心,絕對不是小朋友或你問題...
只係現在的幼兒教育制度太畸形/唔公平,出生月份竟然是重要因數 ...
都不是吧,有大b 報十間有8間唔收

rosenok 發表於 15-12-25 07:54
宜家村校揀人都怪怪地,反而見你做到所有野,條件幾好,都唔收,可能怕比左offer 唔讀

絕對係香港教育制度問題,唔關你同細b事。加油!一月過左註冊日就有資料出,到時再努力過!我大仔同女都係細b, 12月同10月,我明白在香港地做細b媽的感受,但遊戲是要玩,就只有自己加油,唔好傷心。

回覆:rosenok 的帖子

我個二月大b in5間都係waiting, 因好動坐唔定去interview, 老師又冇心機去引導佢 in, 所以其實我覺得文靜坐得定嘅性格會大機會有offer

媽媽加油。我家細仔都係好好彩咁先有一個offer. 村校反而waiting. 估佢唔到。一月註冊後一定有位放出來。唔好太擔心。

面試幼稚園只係一個「夾眼緣」嘅game。1月注册日之後實有大把位放出。唔使擔心。

引用:Quote:lpylcklp+發表於+15-12-25+10:46+不

原帖由 bboo1 於 15-12-25 發表
都不是吧,有大b 報十間有8間唔收
或者有interview 呢樣野已經係好畸形吧,無關大b細b事,要兩三歲小朋友咁細就面試比較真係唔知點解,回想我們的年代邊有呢d野,報名收就收,抽籤唔中唔收就算,運氣唔好無得怨!
特別我覺得某d學校仲要標榜每個孩子都係特別的,要因才施教等等,但結果都係要面試選某一類小朋友/家長出來,真係好可笑同無奈! 我們亦無奈接受! 我只忍不住借位呻下,不喜勿插!
我想大家都同意只要孩子健康快樂就最重要,讀乜有咩所謂呢! 希望大家都開開心心睇開d,唔好因這個畸形的制度而令自己不快,與孩子過一個快樂聖誕!

大家只要看見呢幾日aaa vs bbb 帖,就應該開心過聖誕。一定有大量人放offer,到時一定有waiting call 啦

lpylcklp 發表於 15-12-25 18:19
或者有interview 呢樣野已經係好畸形吧,無關大b細b事,要兩三歲小朋友咁細就面試比較真係唔知點解,回想我 ...
同意,3歲唔到就要面試,有名氣的仲幾千人搶1,2百個位,我搵工面試都冇咁大競爭。

學卷學校多人爭。九月尾b今年冇k1收就等做超大b啦。

‹ 上一主題|下一主題