用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教過來人!
樓主: ceco
go

請教過來人! [複製鏈接]

引用:小女現就讀學卷幼稚園k1,考獲海逸學之園16

原帖由 ceco 於 15-12-24 發表
小女現就讀學卷幼稚園k1,考獲海逸學之園16/17年k1
是否值得為學之園repeat k1?
細B就repeat K1啦!

引用:Quote:原帖由+ceco+於+15-12-24+發表小女現

原帖由 serinac 於 15-12-24 發表
如repeat 1年,應可避開12年的出生人口高峰期,12年約有11萬人出生,13年跌到不足7萬。 小一競爭少好多:han ...
全中!

Charlotte_mom 發表於 15-12-24 20:21
學之園近年考小學真係好勁
有幾勁,可否具體些。間間都咁勁架喇

我曾經也是學之園用家,個人認為學之園係一間好好的幼稚園,課程內容透明度高,自製教材整得好靚,英普語境好,近年考小一成績進步好多

引用:少少不能相信,世界已經變了。。。 +

原帖由 sukitelfold 於 15-12-25 發表
少少不能相信,世界已經變了。。。
認同

Charlotte_mom 發表於 15-12-24 20:21
學之園近年考小學真係好勁
any details?

ceco 發表於 15-12-24 19:36
其實未到中學前, 小朋友唯一需要既補習老師, 就係父母.

其餘既補習, 係不必要.

當年, 如果係小學階段知道小朋友某方面能力稍遜, 家長又沒有時間協助, 咁去專科補習亦無可口非, 但幼稚園補習, 真係無必要.

hppa    發表於 15-12-28 17:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

海逸學之園, 我有保留, 太COMMERCIAL
老師唔係太有愛心, 主觀意見, 讀了一年後的感覺
好彩讀完N班有一條龍K1收我個女

不過, 在學習上, LH個課程是OK 的, 師資相對迦南(個女都讀過3個月)好

BTW, 小一選校區問K1?

回覆:Bevaja 的帖子

LH近幾年升得很快,識人讀pn,k1也很好。如不介意學費,絕對諗得過。

回覆:請教過來人!

樓主,或者你去幼稚園版會有更多用家的分享

過幼稚園版問下意見會更多。
你考得LH K2,係因為對原幼稚園嘅學術有擔心?
LH K2 的學術和配套,應該深d和全面。外補的話可能花的精神時間金錢仲多。(個人意見)

如果樓主target 直私小學, LH repeat 會好過留在學卷.

幼稚園出去學額外野 (不可以說成補習) 是好普遍的, 我細的在讀私立幼稚園, 同學仔就算有兄姐在神校名校, 身為必收生,  都會另學, 不是只為入學, 而是為入了學都可以應付.  就算在學卷幼稚園的, 只要打算不靠抽, 都會另學.  

我的細仔,有創價及LH offer,猶豫不決中,可否給點意見?

Soundervolt 發表於 15-12-25 02:33
唔係阿仔得天獨厚,佢亦只係一個普通資質嘅小朋友,我亦唔認為天資決定一切。只係宜家嘅小學階段已經有合適 ...
上到小學我才知道之前kg時上的eca大部份都係sye $ sye 時間,但唔知點解,見到隔離阿媽報左自己就想去報, 煩惱皆因peer pressure

Lh 課程都深,但大仔應應付到,考和接小學較好

引用:Lh+課程都深,但大仔應應付到,考和接小學

原帖由 MrBeast 於 16-01-13 發表
Lh 課程都深,但大仔應應付到,考和接小學較好
所以我怕我的細仔跟唔上,大人細路都有壓力。

回覆:mrsmartie 的帖子

如果家長跟貼d,讀 LH ok的。學校只有評估,沒有測考,不會有大壓力。只系唔想浪費個很好的校本課程,水過鴨背... 一位難求呢!

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-12-25+02:33+

原帖由 MrBeast 於 16-01-13 發表
上到小學我才知道之前kg時上的eca大部份都係sye $ sye 時間,但唔知點解,見到隔離阿媽報左自己就想去報,  ...
有邊D可以係實用?上畫畫,彈琴,跳舞算浪費錢嗎?

引用:如果家長跟貼d,讀+LH+ok的。學校只有評估

原帖由 fishchow 於 16-01-13 發表
如果家長跟貼d,讀 LH ok的。學校只有評估,沒有測考,不會有大壓力。只系唔想浪費個很好的校本課程,水過 ...
謝謝你。所以創價vs LH, 你會選LH?

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-01-13+發表Lh+

原帖由 mrsmartie 於 16-01-13 發表
所以我怕我的細仔跟唔上,大人細路都有壓力。
眼見好多讀學卷,而少外補或家庭少教,上到小學追得辛苦,壓力仲大,何不依家搵間教學好,有口碑既,循序漸進咁學習?你 LH 係英普定英粵?

‹ 上一主題|下一主題