用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教過來人!
go

請教過來人! [複製鏈接]

小女現就讀學卷幼稚園k1,考獲海逸學之園16/17年k1
是否值得為學之園repeat k1?

如果入學之園我不會再外出補習。我只會上D興趣班。

還是應該原校k2,再外出補習?

1    0    0    0

引用:小女現就讀學卷幼稚園k1,考獲海逸學之園16

原帖由 ceco 於 15-12-24 發表

小朋友幾月出生?如果是細B,我覺得可以repeat,因為考小學除咗學術外,絕大部分考思維應對,有時差大半年,甚至一年(同屆的超大對手),一定對面試結果有影響。除非你係官津世襲生或自行階段高分人士就無咩所謂。

至於學之園,只要跟到學校課程,完全唔需要外補學術都可以應付到大部分小學的面試要求

回覆:請教過來人!

LH是一間很好的幼稚園

如果學費不是問題值得讀

醒目開學勳章 王國長老

學之園近年考小學真係好勁

幼稚園出外補習!?

如repeat 1年,應可避開12年的出生人口高峰期,12年約有11萬人出生,13年跌到不足7萬。 小一競爭少好多

rainbowcov  很有用的資料!!!  發表於 16-1-13 08:55

引用:Quote:原帖由+ceco+於+15-12-24+發表小女現

原帖由 Soundervolt 於 15-12-24 發表
幼稚園出外補習!?
我女 K2 下學期巳經開始補普通話,應付課文、字咭、演說等。我地有不少同學有私補。可以想像,家裡全廣東話,父母又不懂說,如何用 Pth 專題/故事 present?

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-12-24+發

原帖由 fishchow 於 15-12-24 發表
我女 K2 下學期巳經開始補普通話,應付課文、字咭、演說等。我地有不少同學有私補。可以想像,家裡全廣東話 ...

恕我真係愚昧,我仲停留緊幼稚園學生應該係培養學習動機、自理能力、求知慾...等等呢啲學習基礎條件。我兩公婆從來都冇專登由阿仔幼稚園時開始用普通話及英文作為日常語言,只係講廣東話,但宜家兩文三語都OK喎。

mvtogether  同意,同埋唔係好明點解一個4、5歲小朋友要 " Pth 專題/故事 present"   發表於 16-1-14 17:13
hppa  agree  發表於 15-12-28 17:09

回覆:fishchow 的帖子

我都請老師上門教pth(朗誦,gapsk水平試,玩玩具),又請老師上門教鋼琴,另外學游水,主日學,eye level學英數加減及critical thinking, abc pathways學cambridge。。。
其實忙於愉快學習,小朋友都鍾意玩嘅,又冇考試嘅,學每樣嘢都有獎勵計劃,好多玩具都係咁樣換番來。。。
我覺得只要係愉快學習就ok

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-12-25+00:1

原帖由 Soundervolt 於 15-12-25 發表
或者每人的際遇不同,對事情的見解 會有分別。近這十年,我時不時上國內開會,聽、讀 講 PTH 勉強可應付。但去到生意上有討價還價、條件的訍論爭辯等,好多時招架不住。用翻譯,又 sit 咗度氣...
基於這點,我好重視小孩的语文培訓。幾十年前,自己考HKCEE, 英文作文系B,但 Oral 得個D...亦因冇機會講,感到可惜。

Yanamami    發表於 16-1-13 07:29
hppa  + language skills  發表於 15-12-28 17:11
hppa  yes, communication skill is very important  發表於 15-12-28 17:11

引用:我都請老師上門教pth(朗誦,gapsk水平試,

原帖由 wing214 於 15-12-25 發表
我都請老師上門教pth(朗誦,gapsk水平試,玩玩具),又請老師上門教鋼琴,另外學游水,主日學,eye level學 ...
咁似我個仔嘅?

咁你考小一嘅準備都好充足噃!

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-12-25+發

原帖由 fishchow 於 15-12-25 發表
或者每人的際遇不同,對事情的見解 會有分別。近這十年,我時不時上國內開會,聽、讀 講 PTH 勉強可應付。 ...
明白您嘅見解。當年英國稙民年代,教育政策對普通話非常忽視,甚至有重英輕中嘅現象(A-level報大學時可以無視中文科成績)。但今時今日普通話已經係其中一種重點及普及嘅教育語言,跟我輩嘅語言學習環境有好大嘅改變,所以我認為幼稚園生可以接觸各種語言及學術知識,只不過要避免將小朋友接受「超前教育」啫。

引用:Quote:原帖由+fishchow+於+15-12-25+發表或

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-12-25+發

原帖由 puichingforsure 於 15-12-25 發表
總有小朋友需要學下額外嘢,總有小朋友好似你小朋友噤得天獨厚,總有父母好似你噤基因優秀嘅,吾洗下下覺得 ...
唔係阿仔得天獨厚,佢亦只係一個普通資質嘅小朋友,我亦唔認為天資決定一切。只係宜家嘅小學階段已經有合適甚至偏高嘅課程,只要小朋友有良好學習條件,往後亦會對學術更得心應手,我之前講過,小朋友係應該接觸各式各樣知識,只係要取得平衡,避免「超前教育」啫。但呢個世界,補習亦並非萬能。

原帖由 puichingforsure 於 15-12-25 發表
總有小朋友需要學下額外嘢,總有小朋友好似你小朋友噤得天獨厚,總有父母好似你噤基因優秀嘅,吾洗下下覺得 ...
阿仔已經高小,我眼見佢周圍叻嗰班仔都係因為有好優良嘅學習動機同自理能力所產生嘅成果,如果冇呢啲條件,只單靠校外進補係冇可能有特出嘅成績。

個人認為,英普幼稚園 駁英普小學會有優勢,該類 小一直私 學校亦會比較著重這兩種語言而收生。平均每日 1.5 小時英文、1.5 小時 Pth, 前後3年,慢慢浸,不算超前。反之,有些 case 系幼稚園冇物接觸 Pth, 上到小學才追,小孩會有壓力。

引用:個人認為,英普幼稚園+駁英普小學會有優勢

原帖由 fishchow 於 15-12-25 發表
個人認為,英普幼稚園 駁英普小學會有優勢,該類 小一直私 學校亦會比較著重這兩種語言而收生。平均每日 1. ...
明白。我對「補習」嘅定義係對小朋友基本以外嘅課程或額外操練,小學或中學階段可能喺基本課程未能透澈理解或需要提升考試技巧或者需要「補習」。但「補習」一詞對幼稚園學生就有少少誇張。有時小朋友學習時要取得平衡亦都唔係容易嘅事。

Soundervolt 發表於 15-12-25 00:05
恕我真係愚昧,我仲停留緊幼稚園學生應該係培養學習動機、自理能力、求知慾...等等呢啲學習基礎條件。我兩 ...
同意,幼稚園小朋友應該俾佢有自由發展、培養求知慾嘅空間,咁谷法,遲早谷到變考試機器高分低能。

各施各法啫,用自己果套.比幸福自己小朋友便可,當然幸福就沒有定義既,完成學習後獎勵玩具...呢啲交易,呢啲幸福....

回覆:HK-MAN 的帖子

少少不能相信,世界已經變了。。。

‹ 上一主題|下一主題