用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 身處88網求教各位
go

身處88網求教各位 [複製鏈接]

我住大圍88小學網,小朋友女仔,現有幼稚園選校難題:
培道-一條龍,可以直升同時大抽獎,小學升中九龍城校網,愛心學校。但小學二線及中學B2
根德園-叩門勁,可以有更多可能性或駁B1小學。但冇保證分分鐘冇offer

我對88校網小學冇咩認識,一方面諗培道穩陣但根穩又可進取更上一層樓。我唔算懶媽要返工但時間彈性可督導小朋友。而家小女仲細都未係好清楚佢谷唔谷得或有冇天份。所以想了解多尐考慮清楚

0    0    0    0

回覆:身處88網求教各位

真係幾難揀

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:yuhehe 的帖子

咁你自己想唔想KG打好底子,上小學時學習較輕鬆?

恐龍家

我為人保守,會先入培道,但大圍去培道有校車嗎?車程遠過去KV好多喎

引用:咁你自己想唔想KG打好底子,上小學時學習較

原帖由 小曳人 於 15-12-24 發表
咁你自己想唔想KG打好底子,上小學時學習較輕鬆?
我頭先再諗過,我係進取的媽媽,就算讀培道我都會出外進補及考小學,叫做進可攻退可守。再講多少少,我原先心水係培道的,其一是一條龍,其二是我唔敢太高要求。當根德收時我都有點意外,之後我就諗收得是否應結她試下呢?但另一方面我女係活潑好動型及在家很情緒化,又怕根德太嚴令她更大壓抑唔好意思,我呢位天坪媽媽左諗右諗搞到好矛盾

引用:我為人保守,會先入培道,但大圍去培道有校

原帖由 helenmail421 於 15-12-24 發表
我為人保守,會先入培道,但大圍去培道有校車嗎?車程遠過去KV好多喎

...
問過有校車到,另外搵到有小巴於旺角東站去播導醫院,所以交通不成問題

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-12-24+發表咁你

原帖由 yuhehe 於 15-12-24 發表
我頭先再諗過,我係進取的媽媽,就算讀培道我都會出外進補及考小學,叫做進可攻退可守。再講多少少,我原先 ...

其實你都自認進取,咁就KV 喇,學校幫你谷少少好過你自己屋企開行turbo一地血又傷感情。讀KV全軍覆沒連培道二線都考唔到我唸唔會太普遍吧

請問如果真係萬一要叩門,去叩88網邊幾間小學妥當?

醒目開學勳章 貢獻勳章

yuhehe 發表於 15-12-24 20:16
請問如果真係萬一要叩門,去叩88網邊幾間小學妥當?
聖心無叩門,沙官要揀過先收表,陳元喜都應該要揀過先有得叩其實去到叩門,唔駛一定要88網啦!

恐龍家

想請教下各位,KV升小成績如果?

yuhehe 發表於 15-12-25 10:42
想請教下各位,KV升小成績如果?
KV每年幾百人畢業, 一定乜學校都有人入, 參考價值不高.
只可以講, KV畢業生, 係叩門階段係較著數, 因為KV學生學術能力有番咁上下, 而且通常都係唔需要適應小一既生活, 對學校嚟講煩少D. 不過, 凡事總有例外, 幾年前都有KV家長考直資/私立小學, 甚至叩門都 0 offer, 上嚟EK呻.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢幾日仍然不停諗穩陣VS進取。爬咗好多文知道KV唔係傳聞咁谷,自己都好鐘意佢,但始終多咗份不穩定性。培道各方面都中庸勝在直升。我明白揀學校要揀最適合,所以更加各方面不停衡量不停比較

另外我一路接收既訊息係津校一、二線都谷都多功課,而二線直資、私校咁多家長buy其一係冇咁多功課,所以有人情願交學費讀二線直/私都唔讀津校,我咁理解對嗎?

回覆:yuhehe 的帖子

學校有得揀 幾千人選百多個,學生質素有番甘上下 當然不用做甘多功課 而且同學的水平 平均很多!

yuhehe 發表於 15-12-29 23:03
另外我一路接收既訊息係津校一、二線都谷都多功課,而二線直資、私校咁多家長buy其一係冇咁多功課,所以有 ...
你的終點是大學而不是中學,唔多功課但升U率低的是你想要的嗎?

Tintin926 發表於 15-12-30 00:07
你的終點是大學而不是中學,唔多功課但升U率低的是你想要的嗎?
我又唔覺得多功課一定係升u率低, 勁既學校係做到學習氣氛好, 學生可以自動波學習, 唔係每日比好多功課要學生完成等於學習

yuhehe 發表於 15-12-29 23:00
呢幾日仍然不停諗穩陣VS進取。爬咗好多文知道KV唔係傳聞咁谷,自己都好鐘意佢,但始終多咗份不穩定性。培道 ...
唔駛諗, 去根德!

尤其你自己本身係進取型, 完全唔需要考慮培道。依家先幼稚園, 唔好諗學校幫你培養品格, 品格係做阿爸阿媽培養既, 用呢三年, 培養好個小朋友, 小學去考DGS!

而且, 點解要咁悲諗要叩門呢, 可能大抽奬已經抽到好呢, 叩門係為叩間更好的。
‹ 上一主題|下一主題