用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道 VS 仁立
樓主: Tvbbprince
go

宣道 VS 仁立   [複製鏈接]

回覆:sukitelfold 的帖子

但有一點是同意的⋯⋯便是收生並不平等,私/直資校起碼20揀1,如果咁樣升中結果都輸被動收生的津校,真係要檢討!!!所以A vs B根本冇意思。。。名津有名津好處,私/直資也有好處,但⋯⋯力不到不為材,派得好的頭一班,同樣家長及小朋友都要吡力及付出。。。但私/直資比較全面,舉個例子:因為私/直資的學校資源及家庭資源平均比較多,很多項目也成到校隊,如樂團(管、弦)、運動校隊、辯論隊等也外判,這也是課程以外的選擇。。。。利申大女私校,細仔津校,私校乜都貴過人(因外判訓練班),津校校隊訓練全免。。。

引用:Quote:原帖由+pakmanman+於+15-12-29+發表

原帖由 SoLM 於 15-12-29 發表
其實大部分是家長的努力
並不同意,我自己覺得⋯⋯50:50,學校也居功不少!!!

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-12-29+發表其實大

原帖由 sukitelfold 於 15-12-29 發表
舉例辯論隊訓練,3年班開始有系統地訓練,3年班請梁繼璋教「口才班」、4年班辯論預備班、5、6年班老師帶隊無數比賽取經驗,6年班大熟大勇,這樣可能製造二、三個中上成績的學生,得到D字H字熱滿中學收取。。。出面有得學辯論,但全校得一、二隻腳也成不了隊去比賽,這只是其中一個例子,還有其他⋯⋯⋯學校居功不少呀!

Yanamami  係校隊方面,私校係俾左好多心机~  發表於 15-12-29 16:11

回覆 SoLM 的帖子

不同意是家長功勞
津官小: 老師病假多(2科主科), 經常自修課, 孩子上課不聽書, 不交功課, 老師講明, 全級30名內, 佢唔會理->家長自己負責, 校長長只會在開學家長會提吓今年升到邊間中學, 又叫學生選校保守, 雖然是頭幾名, 也怕從小hea讀, 不打好底而後悔莫及
私校: 老師盡責, 課程內容有趣, 學習氣氛濃厚, 為學生做了大量升學準備, 包括課程內容, 上課模式, 小組合作......, 升中指引, 呈分排名, 以至選校策略都好有系統及高透明度, 家長不用彷徬徨, 學校,老師及校長有絕對功勞

sukitelfold 發表於 15-12-29 15:48
個人認為
一線官津小學: 學校功勞: 40%-50%, 家長/學生: 50%-60%
一線私小: 學校功勞: 30%-40%, 家長/學生: 60%-70%

入得一線私少, 10個有個都一週補N科, 否則俾人拋離就幣......

Yanamami  我女無補习~連增润都無~  發表於 15-12-29 16:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

再來例子:Aps音樂及排球隊最出名,D字上門吡升學講座,原因便是Aps每年提供大量音樂及排球人材,學校氛圍好,無錯津校自己可以出去學,單打獨鬥,但如果成不了團,如何外出比賽取學習經驗呢?!大部份小一小朋友,家長也未必清楚小朋友天份在那裡,當一個有天份的小朋友遇上一個好的學習氛圍,錢是買不到的,單打獨鬥也未必能延續興趣及學習!這也居功學校及家長培養,缺一不可。。。

引用:Quote:原帖由+sukitelfold+於+15-12-29+發

引用:Quote:原帖由+sukitelfold+於+15-12-29+發

你好似唔太明我意思;「細仔津校,私校乜都貴過人(因外判訓練班),津校校隊訓練全免⋯」這是重點。:happy ...
我明你意思,我N個post前咪講過,如果$不是關鍵,熱滿合適的私校是可取的!
升中業績以外,在私校付錢的培訓班,小朋友學到的,不計升中有冇用,個人覺得終身受用!

小Monkey 發表於 15-12-29 16:17
回覆 SoLM 的帖子

不同意是家長功勞

咁唔好彩,跳船啦 !

我小朋友津校又唔見得得喎 !
現在多數官津/c/直/學校活動都多數是外判, 質數ok呢, 好睇學校有無管理住 !
重要成日加班 (加班訓練) !

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-12-29+發表你好似

引用:Quote:小Monkey+發表於+15-12-29+16:17+回

真的有用吧可能聖𧩙節party可表演下!我的重點是始終靠外面的老師學來的,何需要到私校學這 ...
拔他校之萃既中學都好睇呢啲架,不過dbs唔係學術型學校囉

引用:Quote:小Monkey+發表於+15-12-29+16:17+回

原帖由 subb 於 15-12-29 發表
咁唔好彩,跳船啦 !

我小朋友津校又唔見得得喎 !
外判很多種⋯⋯運動項目計,體育總會資助外展教練也是外判,教練只需持有總會牌照,比例1:8-12,每個教練收$3xx/1堂1.5小時。。。外判私人球會,比例1:4,最少前港隊教練,甚至前國手。。。平vs貴;效益高vs效益相對低。。。個人選擇!!!

sukitelfold 發表於 15-12-29 16:43
外判很多種⋯⋯運動項目計,體育總會資助外展教練也是外判,教練只需持有總會牌照,比例1:8-12,每個教練收 ...
所以咪要睇學校點管埋, 好多嘢, 不是一本天書睇到老 !

引用:Quote:sukitelfold+發表於+15-12-29+16:43+

原帖由 subb 於 15-12-29 發表
所以咪要睇學校點管埋, 好多嘢, 不是一本天書睇到老 !
有時學校唔係唔想吡好D,邊有咁多資源資助?!亞仔學校校隊免費,亞女學校校隊返足,每年過萬!津校收校隊過萬一年,校長可能要落台都似。。。

hkpapa852 發表於 15-12-29 16:20
個人認為
一線官津小學: 學校功勞: 40%-50%, 家長/學生: 50%-60%
一線私小: 學校功勞: 30%-40%, 家長/學生: ...
我都覚得係50/50,学校俾好多机会学生(話到尾升中業績要好好睇睇,係咪?),家長當然要配合~淨係升中,学校又補preS1, 又有面試班,又升中講座,要乜資訊都有,唔洗断估,死少好多細胞~

小Monkey  Can't agree more   發表於 15-12-29 17:34

引用:但有一點是同意的⋯⋯便是收生並不平等,私

原帖由 sukitelfold 於 15-12-29 發表
但有一點是同意的⋯⋯便是收生並不平等,私/直資校起碼20揀1,如果咁樣升中結果都輸被動收生的津校,真係要 ...
其實好多考筆試既私小收生已算公平!因是鬥小朋友實力。
有些私小,面試鬥快舉手答問題,真係唔知公平何在,其實只是揀父母職業而已

原帖由 hknote 於 15-12-29 發表
其實好多考筆試既私小收生已算公平!因是鬥小朋友實力。
有些私小,面試鬥快舉手答問題,真係唔知公平何在 ...
幾年前考直私,冇一間考筆試,不是教育局規定不可以考筆試嗎?定係而家改咗例?直私只揀家長職業,不能認同太多,眼見很多同學家庭,包括自己也是基層打工仔。。。

反而見到學校揀好多FTM。。。全班是FTM比例可能有30-40%就真!

‹ 上一主題|下一主題