用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道 VS 仁立
樓主: Tvbbprince
go

宣道 VS 仁立   [複製鏈接]

引用:Quote:SoLM+發表於+16-1-2+10:58+$800/hr,+

原帖由 goodmama2003 於 16-01-02 發表
一周一次
我仔一周半小時添ja

引用:+本帖最後由+goodmama2003+於+16-1-2+11:44

原帖由 goodmama2003 於 16-01-02 發表
2樣8級不是只用錢就砌到

引用:Quote:原帖由+goodmama2003+於+16-01-02+發

fredachowct 發表於 16-1-2 12:16
講中我既心聲,我同先生都係好平民好平民,但偏偏神送左個好熱愛音樂既小朋友俾我地,我自己深信終有日仔仔 ...
好奇一問,如果神送左個好熱愛音樂既小朋友俾你地, 而你地希望學校既音樂氣氛可以幫到佢開闊音樂既眼界,道路。。, 有考慮過讀音小嗎? 音樂氣氛同設施應該會強D? 希望可以比較埋音小, 令對音樂有興趣家長都有所得益。  

回覆 hhaa 的帖子

其實宣小小組學樂器費用係超值,小組上課,半年只是4千幾。老師矯正了阿囝拿琴及拉琴的姿勢,葉Sir is really a very good music teacher! 上課及教樂團都生動有趣。從其他渠道知道,唔係宣小學生都幾難搵到佢教。

引用:回覆+hhaa+的帖子 其實宣小小組學樂器費用

原帖由 小Monkey 於 16-01-02 發表
回覆 hhaa 的帖子

其實宣小小組學樂器費用係超值,小組上課,半年只是4千幾。老師矯正了阿囝拿琴及拉琴的 ...
宣小的其中一樣可貴之處就是你所講的。他們的音樂導師真係不可多得,在坊間有錢都好難搵到呀!

引用:Quote:原帖由+小Monkey+於+16-01-02+發表回

原帖由 Queenielam88 於 16-01-02 發表
宣小的其中一樣可貴之處就是你所講的。他們的音樂導師真係不可多得,在坊間有錢都好難搵到呀!

...
我仔敲擊老師,想當年我修音樂也有同學跟佢學

goodmama2003 發表於 16-1-2 15:51
請讓我也答。
音小,可能音樂勁過宣小,(也未必)
在學術方面,可能唔夠宣小勁!
謝謝分享, 學術方面, 我都認為宣小強過音小, 但音樂和品德教育方面, 我認為音小會較強, 見有人話"希望學校既音樂氣氛可以幫到佢開闊音樂既眼界,道路。。。", 所以才好奇一問, 希望可分享一下讓對音樂有興趣家長都有所得益或參考。

題目係關於宣小同仁立. 講左咁多, 相信樓主會想了解吓仁立的情況, 除了有多少畢業生升讀林護以外, 會否有一些其他特色, 又如果不升讀林護的, 情況如何, 學術方面要求如何, 同學的學習氣氛如何, 會否中英數要求特別高, 老師愛心如何等等. 如果有更多相關的分享, 相信對樓主或有興趣的家長更有幫助.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:goodmama2003+發表於+16-1-2+15:51+

原帖由 All_is_well 於 16-01-02 發表
謝謝分享, 學術方面, 我都認為宣小強過音小, 但音樂和品德教育方面, 我認為音小會較強, 見有人話"希望學校 ...
我仔亦有幸有音小既offer,但冇揀音小,係因為宣小學術比較強,小朋友在音樂領域上係咪真係發揮得到,真係話唔埋呢。
在宣小就可以音樂唔太理想,就專注學術。

回覆 palmchristy 的帖子

其實作為一間津校,仁立同其他小學沒有大分別。你讀中普或精英班老師會自動加料,老師教書快過火箭,但讀書目標清晰,你唔駛同佢講佢都知叻就過隔離(林護)讀。不過鼓勵閱讀,佢地都好鐘意番學...

引用:+本帖最後由+liw+於+16-1-2+20:29+編輯+\

原帖由 liw 於 16-01-02 發表

回覆 palmchristy 的帖子
liw是仁立家長嗎?我也想了解仁立多點,學習氣氛怎樣?語境怎樣?

回覆 hilouisll 的帖子

我係. 睇住小朋友讀足6年. 覺得中文和数学較強. 精英班競争激烈..

回覆 liw 的帖子

請問仁立英文語境如何?

回覆 Tvbbprince 的帖子

肯定冇直資咁多樣化, 但要識既野係無問題. 你有錢咪送佢去讀出面D英文課程. 所以我覺得將2間校比较其实有D無聊.

其实我唔知出面D 小學係点, 仁立有好多天才型小朋友, 唔駛点讀又有好成绩.

引用:回覆+Tvbbprince+的帖子 肯定冇直資咁多樣

‹ 上一主題|下一主題