用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道 VS 仁立
樓主: Tvbbprince
go

宣道 VS 仁立   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-12-30+發表今

原帖由 SoLM 於 15-12-30 發表
轉去津校不難明,但轉去直私為了什麼「學習氣氛」,而去搏一搏呈分就有點奇怪, 萬一毀了前途你説什麼辦?:q ...
唔明是因為你不清楚兩樣嘢。1)Aps升中全港最堅的往績,2)學校多元學習的良好氛圍!!!X 呂前3名,去到Aps學術方面也不會差得去邊。。。

回覆:sukitelfold 的帖子

另外:學校收得佢插班,這個小朋友前途你可以為他放心,因為插班位咁珍貴,學校唔會收錯人的!

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-12-30+發表今

轉去津校不難明,但轉去直私為了什麼「學習氣氛」,而去搏一搏呈分就有點奇怪, 萬一毀了前途你説什麼辦?:q ...
我都覺得有點匪夷所思,如果係沙呂頭幾名,已經可以肯定係b1a,升中都已經好有競爭力。如果你話插班去喇沙、灣仔st jo、DGS、SPCC呢類學校都絕對合理,因為唔使煩升中(喇沙st jo雖然唔係一條龍,但直屬位夠哂收返自己所有b1生)。但去APS咪都要煩升中,而且無左舊校啲聯繫學位保障。

hppa    發表於 15-12-30 17:35

晴晴小B 發表於 15-12-30 16:59
我都覺得有點匪夷所思,如果係沙呂頭幾名,已經可以肯定係b1a,升中都已經好有競爭力。如果你話插班去喇沙 ...
可能父母嫌錢腥, 又想阿仔學好樂器, 兼且一心想入星展

跟住日後又出嚟開幼稚園同小學

hppa    發表於 15-12-30 17:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我都覺得作故仔作到有些唔合邏輯?????

回覆:iedummy 的帖子

但⋯⋯我選擇相信

引用:Quote:晴晴小B+發表於+15-12-30+16:59+我都

引用:但⋯⋯我選擇相信 +

原帖由 sukitelfold 於 15-12-30 發表
但⋯⋯我選擇相信
事實係有來自有聯繫中學的同學插來,其實我都唔太明,不過人家總有理由

引用:Quote:原帖由+sukitelfold+於+15-12-30+發

原帖由 marcuscyrus 於 15-12-30 發表
事實係有來自有聯繫中學的同學插來,其實我都唔太明,不過人家總有理由

...
用家要信你!!!所以「合適」2個字好深。。。

引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+15-12-30+發

原帖由 sukitelfold 於 15-12-30 發表
用家要信你!!!所以「合適」2個字好深。。。
都係架,人人心中把尺都唔同,總之知自己點解咁揀又唔後悔就得啦

引用:Quote:原帖由+sukitelfold+於+15-12-30+發

原帖由 marcuscyrus 於 15-12-30 發表
都係架,人人心中把尺都唔同,總之知自己點解咁揀又唔後悔就得啦
但老實講:有細佬妺跟尾,這條路確實是小路!!!因為沙呂中好好。。。又或者人哋已經盤算了細佬妹並非讀沙呂小的材料,30多個聯繫位對細佬妹又冇作為,哥哥或家姐又可以有能力更上一層樓。。。唉⋯⋯家家有本經。。。

引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+15-12-30+發

家姐當年能得到GH及KTS offers, 但細妹卻專注力不足⋯ 實在可惜⋯否則兩人一起入名津沙呂就太完美。

...
是⋯⋯這便是叫「家家有本」、「合適自己家庭」及「快快樂樂活在世上」

其實插班生有許多來自不錯津校, 認識的有基灣, 官小......, 都有細佬妹, 亦有轉了出去名津, 不適應回流, 所以真的不足為奇

引用:其實插班生有許多來自不錯津校,+認識的有基

引用:今年APS小三都有幾個轉返出津校

原帖由 晴晴小B 於 15-12-30 發表
今年APS小三都有幾個轉返出津校
轉咗去名津小,有直屬中學個D

對一般人來講,可以有地區B1A聯繫小學學位已經心滿意足了,但對我朋友來講,他的要求更高,難得孩子真的有這般能耐,最後當然求仁得仁啦。。。 現在已經在外國升學了,據知也能進到高中的樂團擔重任。
此事到底是事實與否,交由各位定奪吧,我無意申辯,因為我朋友的安排實在有點逆思維。

回覆 DD仔 的帖子

結果真是出乎意料, 更勝TBB編劇一籌

其實易明到不得了,好多人最終都係Target老牌名校,所謂地區名津只不過係騎牛搵馬。況且又唔係直屬,一級百六七人只得3x個聯系位,opportunity costs唔算高。

DD仔  没错,就是如此。  發表於 15-12-31 09:59

回覆 iedummy 的帖子

人生很多時比TBB的戲更富戏劇性.
‹ 上一主題|下一主題