用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無人cac評估後無得排服務?
go

有無人cac評估後無得排服務?

阿囡剛評估完,係自閉症譜系,醫生話她聰明,無發展遲緩,見我自己出面做緊訓練就話我出去上社交小組就得,不編我入輪候冊排服務!
但醫生明知阿囡有感統障礙、有情緒及社交問題!
你地有無人係咁?

回覆 eunice1102 的帖子

你有無要求? 我個心理學家都係比資料我睇,同排政府精神科。不過我有見言語治療師,我仔無言語問題,但有溝通問題,所以佢幫我照排醫院服務,主力係社交溝通。

通常cac 評估完, 就 pass 去精神科 follow,
而精神科醫生係幫小朋友排言語治療,社交小組, 个前訓練,
但感统就要6歲之後至可以排!
精神科係按評估醫生剔小朋友有咩需要至幫佢排咩訓練,
媽咪亦可見精神科醫生時提出要求,視乎醫生肯唔肯幫你幫嘞!

引用:有無人cac評估後無得排服務? 阿囡剛評估

原帖由 eunice1102 於 15-12-24 發表

阿囡剛評估完,係自閉症譜系,醫生話她聰明,無發展遲緩,見我自己出面做緊 ...
我喺協康評估都係咁呀 佢話就算排都會俾社署reject

回覆 skytammy 的帖子

唔明? 社署點 reject? 唔接受協康份評估報告? 但我有朋友係聖雅各福群會,用$7800 做咗个評估報告, 聖雅幫朋友直接 pass 个 case 去社署, 之後社署 call 朋友上去揀學校,排 s 位, 朋友个仔都係自閉症

eunice1102 發表於 15-12-24 13:48

阿囡剛評估完,係自閉症譜系,醫生話她聰明,無發展遲緩,見我自己出面做緊 ...
據了解通常輕微遲緩而智力正常才沒有“派位”安排。但如果孩子是自閉症則應該在社交溝通以及固執刻板行爲/興趣方面問題比較突顯,應該要接受言語溝通訓練(言語包括社交語用)。至於感統方面,職業治療師通常比較有經驗。

你可以看看CAC兒科醫生的一頁簡報首幾項的描述是否嚴重,例如 非語言智能;口語理解力/表達力;身體發展等方面。在簡報左方及下方有顯示安排接見其他治療師及精神科醫生嗎?有説會稍後再評估/跟進嗎?

有沒有跟老師們討論如何在學校/家中協助孩子?

回覆:有無人cac評估後無得排服務?

評估時已清楚表達阿囡的情緒和社交好弱,而家四歲仍會因固執行為經常哭鬧,尖叫大喊!但評估時醫生話轉介去精神科跟進,另有言語治療,因阿囡說話無問題,但有d答非所問!評估完我見無得排輪候冊已即時問,但醫生話輪候冊的服務唔o岩佢😞

回覆:有無人cac評估後無得排服務?

評估醫生話佢無遲緩,但我問過其他小朋友係自閉症譜系的媽媽,都係cac評左自閉症譜系,無發展遲緩,但可以入輪候冊!

於是我評估後第二天打返去cac找評估個醫生,再強烈要求下終於肯比我入輪候冊了,早幾日已有社工聯絡我,搞好手續排輪候冊了!要排到用政府服務實在不容易!😓

回覆 eunice1102 的帖子

其實,政府排位緊咗好多好多, 我眼見遲我仔1,2年排政府位都差好遠, 隊長不在講, 就算係排見精神科, 我以前排半年就見到精神科, 依家要排起碼1年至見到精神科!全港有5間 cac, 間間輪候時間唔同, 大多新界西,北都排好耐
另外,傷津 , 傷殘証, 傷殘8達通, 無以前無咁緊, 依家好多都唔肯批!
識得有个評估咗係自閉, 但都唔肯批傷津。。。。

eunice1102 發表於 16-1-3 16:14
評估時已清楚表達阿囡的情緒和社交好弱,而家四歲仍會因固執行為經常哭鬧,尖叫大喊!但評估時醫生話轉介去 ...
高興知你爭取後孩子已可輪候特殊學前服務,但正如另一家長說輪候需時,可能等上一年都未必有,所以建議你盡快為孩子安排適切治療,何況言語溝通良好的孩子及成人是不應有問非所答的情況,而如孩子因表達溝通不良而經常引起情緒波動也不是好事兒。如ㄧ般化的教育無效就可考慮專業的冶療了。

回覆:KINGKI0308 的帖子

佢份簡報只係話我仔有自閉徵狀 但口同我講話中度自閉 因為我仔2歲3個月 言語嚴重遲緩 其他都冇乜問題

回覆 skytammy 的帖子

其實, 我哋早2年評估時,醫生唔會咁快講咩度 (輕,中,重), 大多講發展遲緩, 懷疑自閉, 唔會咁早話係咩程度!但如果言語仍未有單字, 作講火星話, bb 話, 就真係盡快搵言語治療, 因為越遲做, 个小朋友有機會習慣唔用口表達! 真係有 d 个案 6 歲都一粒字都無, 只識嗌,叫

回覆:KidBuddy 的帖子

謝謝提醒
其實我係為了參加「到校學前康復服務試驗計劃」才要求入輪候冊,阿囡學校參加了到校計畫,11月時老師知我排緊cac,就比左表格我填,所以12月時我就等一評估有輪候冊編號就入得到校服務!唔洗排1年幾先有政府服務!🎉🎉(講真依個計畫真係好好!大大縮短輪候時間)

而家阿囡已成功入了到校服務,這個月見機構的導師、治療師,之後就開始訓練啦!