用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York vs Lh
樓主: candyfatcat
go

York vs Lh [複製鏈接]

lokapo 發表於 16-1-6 15:27
有同感,york真係好多打手,有麝自然香,相信所有人都會覺得兩間都係好學校,大家討論講下意見點解唔可以?

...
你有咩證據話人哋係打手?呢啲用詞叫討論?

引用:Quote:lokapo+發表於+16-1-6+15:27+有同感

原帖由 maomaofafa 於 16-01-06 發表
你有咩證據話人哋係打手?呢啲用詞叫討論?
這只係本人的感覺,你可以唔同意。

lokapo 發表於 16-1-6 15:36
這只係本人的感覺,你可以唔同意。
作為家長請發表負責任的言論,因為這種挑撥性的推測對討論學校根本毫無幫助。

回覆:York vs Lh

Personally, LH for sure

引用:LH好似好難入到,好多人鐘意,York我身邊個

原帖由 bbtammy 於 16-01-06 發表
LH好似好難入到,好多人鐘意,York我身邊個個都係冇offer先入,而且好似好易會收(唔講咁白,我驚比人圍)
...
係唔係真正用家好易分到,人傳人的説話非真實就會令好多人誤會,恐怖程度像h7n9, 每一間私營幼稚園都商業,7間同4間收生數目你懂得計的

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-01-05+發表yo

原帖由 belgiumchoco 於 16-01-05 發表
咁恐怖?
我係用家,成班都升班呀。
我屋苑都換有其他班同學,冇聽過要留班咁慘呀
係呀,我見住朋友當年唔開心,去搵出面私教老師幫手

係我心目中兩間係類似的學校,學術程度高、良好英語環境、升小record好,唔見得有哪一間會比另一間高級

belgiumchoco 發表於 16-1-5 17:29
咁恐怖?
我係用家,成班都升班呀。
我屋苑都換有其他班同學,冇聽過要留班咁慘呀
我2個小朋友讀 york, 完全冇老師勸留班

引用:Quote:belgiumchoco+發表於+16-1-5+17:29+

原帖由 swongswong 於 16-01-06 發表
我2個小朋友讀 york, 完全冇老師勸留班
咁你地小朋友跟到,所以無收到勸退囉?我只係分享朋友當年經歷,而我朋友亦好  like york 架,佢話老師好 caring ,成日打比佢,但  k1 已經要寫中文字,佢仔唔鍾意寫中文字。k3 york 有 annual ball, 老師會教社交舞,佢都好讚 york

我朋友自己 comment , york 英文好,但話中文無英文咁好,佢仔已經小學喇

引用:回覆+candyfatcat+的帖子 我冇申請LH,反而

原帖由 Park88 於 15-12-24 發表
回覆 candyfatcat 的帖子

我冇申請LH,反而有申請York! 因為部分原因係見 到 2016 全港幼稚園50強排行榜 fr ...
呢D排名都好信

引用:Quote:原帖由+Park88+於+15-12-24+發表回覆

原帖由 LL222 於 16-01-06 發表
呢D排名都好信
但一般家長心儀的都在排名榜前列。

回覆 maomaofafa 的帖子

York嘅家長不用介懷其他人嘅負面批評,我幫囡囡揀了今年八月將會讀York K1, 沒有要SC offer! 因為衡量過各方面,York 啱囡囡及自己家庭多d!可能其他人都覺得,點解咁多人支持York,因為睇返過往comments,好多都話佢商業! 突然間咁多人支持,所以懷疑佢哋係打手!唔緊要啦,我哋用家自己知道學校好,就已經足夠了!

dc2-r  思路清晰,選擇正確  發表於 16-1-6 20:06

引用:回覆+maomaofafa+的帖子 York嘅家長不用介

原帖由 Park88 於 16-01-06 發表
回覆 maomaofafa 的帖子

York嘅家長不用介懷其他人嘅負面批評,我幫囡囡揀了今年八月將會讀York K1, 沒有 ...
無錯,我3個小朋友都係依然選擇讀york

回覆:candyfatcat 的帖子

我孤陋寡聞!但上年我身邊同期的朋友選擇York pn都只看作是last resort⋯⋯ 佢哋自己都話:「讀York咋.....」我想大家應該要對自己選的學校有信心,知道學校啱自己小朋友就好了

"LH好似好難入到,好多人鐘意,York我身邊個個都係冇offer先入,而且好似好易會收(唔講咁白,我驚比人圍)".......唉, 又係呢一類話某某學校係人都收嘅言論........
"york真係好多打手" - LH就無打手嗎???

回覆:LePetitBal 的帖子

打乜嘢手吖!相信自己選擇的,到考小一就見真章啦!

‹ 上一主題|下一主題