用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st cat vs 培道
go

st cat vs 培道 [複製鏈接]

男仔, 兩間都係pm offer.

st cat:主要培訓小朋友自信心, 表達能力, 不太擔心升小一後適應能力問題. 扣門應該有優勢, 但升小無保證, 同埋九龍塘返學放學勁塞車, 來回車程要兩小時.

培道:近屋企, 愛心學校, 有學券, 學費超抵, 100%升培小,好吸引. 但happy school, 怕升小後難適應, 如要考其他直私學校怕比較難.

想請教大家點揀?如果揀培道, 慳返st cat 的學費和校車費外補又好唔好呢?
   0    0    0    0

回覆:chansharon 的帖子

如果唔諗住升培小,我會投st Catherine 一票

Thanks for your advice!

回覆:st cat vs 培道

我覺得讀得SC, 小朋友K2-3就train up 到好戰鬥格, 出去考學校等同半龍校的優勢. 但始終有一份不肯定, 要等結果. 好睇你想唔想又心理折磨一次,同迫小朋友.

回覆:大埔之友 的帖子

thx !

回覆:chansharon 的帖子

St cat vs 培道,真係好難選擇,放棄全龍又好似好晒

男仔,我會選st cat

St cat

培小只係Band 2,SC畢業生大機會去Band 1小學,培幼生冇乜競爭力考私/直小

多謝大家的意見,我應該揀sc

識2個st cat家長,均表示k1 5深k2開始谷。但背後其實個個家長狂谷。我咁岩識2個日日都外補。所以預st cat係戰鬥格,個個操勁fit. 但表面唔會比人知自己小朋友上乜,亦唔多分享。

抽獎你可跟住址抽九龍城區学校,st cat又較有競爭力去叩門。如果$$不是問題。st cat for sure for boy.

引用:識2個st+cat家長,均表示k1+5深k2開始谷。

原帖由 snowyeung 於 16-01-04 發表
識2個st cat家長,均表示k1 5深k2開始谷。但背後其實個個家長狂谷。我咁岩識2個日日都外補。所以預st cat係 ...
其實幼稚園的小朋友唔應該係咁!不過宜家香港正正係咁

‹ 上一主題|下一主題