用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 kv vs 培道
go

kv vs 培道 [複製鏈接]

KV PM vs 培道AM

KV:中數強,學術好,扣門好,但升小無保障

培道:德育好,100%升培小,九龍城網,有band2培中,但得1/3升band1

想請教大家點揀?

2    0    0    0

回覆:kv vs 培道

Same here.......諗爆頭。本身心水培道但KV收又想把握機會

引用:KV+PM+vs+培道AM KV:中數強,學術好,扣

原帖由 starry_night 於 15-12-23 發表

想問下升中校綱同住邊有冇關係?

引用:Quote:原帖由+starry_night+於+15-12-23+發

原帖由 JUNE408 於 15-12-23 發表
想問下升中校綱同住邊有冇關係?
無架,跟小學地址

我係kv am vs 培道pm,都唔知點揀好,個個都話kv好,放棄好似好可惜,但培道100%升小,又幾吸引

培道,我係用家,老師校長超好,我囡n無人仕,讀咗4個月,老師教自理教得好好,好鍾意返學,每日自己主動完成功課,d人成日話學術淺,我只覺適中,學認中文d字比我想像中多,加上$13學費又有升小保証,一定選培道

引用:培道,我係用家,老師校長超好,我囡n無人

原帖由 Auction 於 15-12-23 發表
培道,我係用家,老師校長超好,我囡n無人仕,讀咗4個月,老師教自理教得好好,好鍾意返學,每日自己主動完 ...
呢度好少用家分享培道呀~請問你可以多分享一下嗎?
K1大約教緊d咩?

回覆:Behappy1437 的帖子

認字,連缐,填色,每日都有功課。

引用:KV+PM+vs+培道AM KV:中數強,學術好,扣

原帖由 starry_night 於 15-12-23 發表

培道, 話曬有backup

引用:Quote:原帖由+Auction+於+15-12-23+發表培

原帖由 Behappy1437 於 15-12-24 發表
呢度好少用家分享培道呀~請問你可以多分享一下嗎?
K1大約教緊d咩?
我小朋友也是培道k1,其實培道學術我認為並不如外間所傳好淺好hea, 程度我覺得ok, 中文認字唔淺,一星期有英/普各兩堂,每日有簡單功課,我認為適中啦。最重要老師主任校長有愛心,又一條龍上小學,very good

Auction 發表於 15-12-24 00:20
認字,連缐,填色,每日都有功課。
功課多過kv, kv週末先有填色 連線

我小朋友讀培道。客觀講,kv名氣好, 考到唔讀似乎可惜,因為聽講kv叩門傳統名幼有優勢。如果一心想入名幼,好似無理由要放棄。

我自己揀培道原因,係想趁細個培養小朋友內在質素,同埋希望小朋友可以晌充滿關愛同正面鼓勵既環境成長。入培道後,發現得到既比我預期更多更好,校長老師好不在話下,而且學術上亦無想像中咁淺。

佢地k1第十周開始日日有一頁家課,雖然好快完成,但就培養到佢自動波做家課習慣。老師晌學校已講解點做,小朋友絕對有能力自己完成。不過最驚喜係,我小朋友已開始會讀題目,去了解功課係做咩。
培道小中文程度比較深,原來幼稚園都教得唔錯,我小朋友已認到好多字、詞語,而且有興趣自己去學課外知識,包括中英文,亦會主動講普通話。學校亦有定期評估,但唔係考卷,小朋友無壓力之餘,家長亦了解小朋友進度。

自己經驗,覺得我小朋友入學後社交、自理都好大進步。學校亦有關心家長需要,安排免費家長學堂,內容包括教導子女、夫婦關係、家居安全...課程水準唔錯架!

我無後悔無考名幼,因為自己覺得幼稚園得三個鐘,唔同學校一定有唔同偏重,我重視既,係對小朋友終身受用既野。學術知識,唔急於一時。

引用:我小朋友讀培道。客觀講,kv名氣好,+考到唔

原帖由 lilbabe 於 15-12-24 發表
我小朋友讀培道。客觀講,kv名氣好, 考到唔讀似乎可惜,因為聽講kv叩門傳統名幼有優勢。如果一心想入名幼, ...
打錯左,係「kv名氣好, 考到唔讀似乎可惜,因為聽講kv叩門傳統名小有優勢。如果一心想入名小,好似無理由要放棄」

培幼直上培上,但培小上培中呢?係派位定直上?

好多謝各位培道用家分享。我大仔讀緊kV,覺得kv課程好老師有經驗,本來一心讀kv。聽埋培道用家講課程唔淺,又有愛心,升小有保障,真係唔識揀。

I will choose kindergarten with backup, even kids in kv, only several amt (not high percentage) to get in private p. Regret that I missed pooi too interview as it crashed with pui ching

引用:好多謝各位培道用家分享。我大仔讀緊kV,覺

原帖由 starry_night 於 15-12-24 發表
好多謝各位培道用家分享。我大仔讀緊kV,覺得kv課程好老師有經驗,本來一心讀kv。聽埋培道用家講課程唔淺, ...
P1 is another battle, at that moment, you will know how good u hv to hv a sch back up. I hv frd daughter studying pooi too n she highly recommend with their syllabus, teacher, self discipline...if i hv pooi too vs kv, definitely will go for pooi too as hv a back up

回覆 JUNE408 的帖子

有關係, 升中校網default 跟小學地址, 你亦可request 改回跟屋企地址網

請問培道升小係咪留位之後都可以大抽獎?

引用:培道,我係用家,老師校長超好,我囡n無人

‹ 上一主題|下一主題