用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 蕭明女校
樓主: mabelc
go

蕭明女校 [複製鏈接]

引用:想請教亞囡是九龍城區小學band+1C,+自行選

原帖由 bymummy 於 15-12-28 發表
想請教亞囡是九龍城區小學band 1C, 自行選蕭明或保禄會有機會嗎?
有機會

回覆:妹妹頭 的帖子

其實一直就係呢個問題所以十五十六,不過又鍾意呢間學校

My baby was born on 26Nov04

bymummy 發表於 15-12-28 14:46
想請教亞囡是九龍城區小學band 1C, 自行選蕭明或保禄會有機會嗎?
為何去咁遠

引用:Quote:原帖由+bymummy+於+15-12-28+發表想

原帖由 719117 於 15-12-28 發表
有機會
2間都有機會?

回覆:elbar 的帖子

因為家住青衣呢,想囡囡返學近d

ktdanielli 發表於 15-12-29 10:08
2間都有機會?
yes, exactly

引用:Quote:ktdanielli+發表於+15-12-29+10:08+2

原帖由 719117 於 15-12-29 發表
yes, exactly
蕭明B1C機會不太大吧

引用:Quote:原帖由+719117+於+15-12-29+發表yes,

原帖由 mingmama 於 15-12-29 發表
蕭明B1C機會不太大吧
九龍城區小學b1c可能得,要睇睇邊間小學。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 15-12-28 08:46
回覆 miriam 的帖子

我識蕭同保2間同一屆DSE畢業生, 共通點係兩個小朋友都好怕羞, 直頭到左"怕男孩"的地步 ...
我識既都 ok 無話怕男生, 怕既話我估係自細已經係咁, 唔會話係讀左女校先怕.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

bymummy 發表於 15-12-28 14:46
蕭係 B1B 機會不大, 保 B1C 都會有機會.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:妹妹頭+發表於+15-12-28+08:46+回覆+

原帖由 miriam 於 15-12-30 發表
我識既都 ok 無話怕男生, 怕既話我估係自細已經係咁, 唔會話係讀左女校先怕.
你說出重點了。一般家長的課外活動,就是補習和興趣班,應該多點群體活動,例如童軍、青年中心義工、如果有信仰,可以在教會服務,對成長和長大後工作,十分有幫助。

ktdanielli 發表於 15-12-24 13:25
自行其實問乜?個女都幾怕羞?考第3X/132我担心int都乜。另蕭明返學放學係幾點?

...
返8am 放4pm

唔試唔知,唔試會唔會後悔?會就一定要試。

引用:唔試唔知,唔試會唔會後悔?會就一定要試。

原帖由 wonglily 於 16-01-05 發表
唔試唔知,唔試會唔會後悔?會就一定要試。
選校quota 只得2次, 一定要有把握,所以才問來問去。

ktdanielli 發表於 16-1-5 14:00
選校quota 只得2次, 一定要有把握,所以才問來問去。
自行同抽獎有著複雜問題,如果你確定你囡囡係B1學生,自行選擇只係為咗入到所選嘅學校,而唔係想入嘅學校,到時見到其他比囡囡差的B1同學都入到妳囡囡喜歡嘅學校,你同你囡囡會唔會後侮先,因為你選自行會收你嘅學校,而如你所願收咗你,你就無得抽學校嘅機會。

引用:Quote:ktdanielli+發表於+16-1-5+14:00+選

原帖由 wonglily 於 16-01-06 發表
自行同抽獎有著複雜問題,如果你確定你囡囡係B1學生,自行選擇只係為咗入到所選嘅學校,而唔係想入嘅學校, ...
更係唔後悔。自行和抽獎都是揀同一校做第一。

想問如KTS內成績在全級50%內, 自行蕭明有機會嗎?

ktdanielli 發表於 16-1-6 10:31
更係唔後悔。自行和抽獎都是揀同一校做第一。
亦都係大部份人的選校方法,我校很多家長自行只填自行1,就係怕填自2時,比自行2收咗,無咗抽獎嘅機會。
所以學生抽獎一定設保險線,怕唔知碌咗去邊,同埋要預備定去第幾選擇就要叩門嘅準備。

引用:Quote:ktdanielli+發表於+16-1-6+10:31+更

原帖由 wonglily 於 16-01-06 發表
亦都係大部份人的選校方法,我校很多家長自行只填自行1,就係怕填自2時,比自行2收咗,無咗抽獎嘅機會。
所 ...
咁你小朋友學校家長應是仁紀或仁立了,林護有聯系位抽,正常非林護唔嫁既同學祗選—間好正路。如唔是雙仁既同學就唔好咁博了,都是填多間自行2會好的。

wonglily  我小朋友唔係双仁學生,如果是双仁學生又係頭三,我就自行一,就唔一定填林護。   發表於 16-1-6 15:44

dobbybabie 發表於 16-1-6 14:47
咁你小朋友學校家長應是仁紀或仁立了,林護有聯系位抽,正常非林護唔嫁既同學祗選—間好正路。如唔是雙仁既 ...
其實我都有個好有趣嘅問題想知,有無雙仁學生自行1填林護,自行2填皇仁或填喇沙呢D全統名校而被收咗呢。
‹ 上一主題|下一主題