用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問學之園pm 同 九龍塘禮賢am 大家點選擇? ...
go

請問學之園pm 同 九龍塘禮賢am 大家點選擇?

回覆:beanslau 的帖子

有無人可以俾吓意見啊

引用:請問學之園pm+同+九龍塘禮賢am+大家點選擇?

原帖由 beanslau 於 15-12-23 發表
我會揀禮賢。學之園冇小學backup,始終考小學都係靠小朋友唔係靠學校個名。禮賢半龍,升返禮小機會都超過一半。

回覆:請問學之園pm 同 九龍塘禮賢am 大家點選擇

回覆:請問學之園pm 同 九龍塘禮賢am 大家點選擇?

聽聞今年升禮小每班只有5-6 人

引用:聽聞今年升禮小每班只有5-6+人 +

聽聞今年升禮小每班只有5-6 人
又唔係, 其中一班超過20人, 應該數目唔平均

我都想知

學之園

引用:請問學之園pm+同+九龍塘禮賢am+大家點選擇?

要睇睇家長的需要及期望!
禮賢係半龍校,如果target禮小當然選禮賢!!有back up!
學之園無小學,但k1 to k3全程net班主任,語境較好!另外,學校有免費啟迪班for 小朋友考小一的。
兩間學校風格不同,首先要搞清楚家長的需要再作決定

讀禮幼同學之園差天同地,再學術守規矩讀學之園,禮賢有愛心老師超好,可惜0競爭力,玩玩玩到最後你發現小朋友咩都唔識係正常,因為老師有無限寬鬆對小朋友,兩間都是好學校,現實的世界我會讀學之園

當你知道今年學之園有幾多禮賢offer(其實往年都多),你就會毫不猶豫㨂學之園,仲未計好多更上一層樓同有一線私小offer

回覆:請問學之園pm 同 九龍塘禮賢am 大家點選擇

係咩?我見往年得3個去禮賢小學only

但禮賢教小朋友品德很好的嗎

引用:係咩?我見往年得3個去禮賢小學only +

原帖由 carolkayan 於 15-12-24 發表
佢指在LH 入面好多學生本身都有禮賢幼稚園offer, 但都唔要最後去左LH. 不過我又諗, 會唔會在禮幼內又有好多放棄LH 既學生呢?🙄我支持你去LH, 因為我禮賢waiting😅

引用:係咩?我見往年得3個去禮賢小學only +

原帖由 carolkayan 於 15-12-24 發表
Offer 同最後入讀係兩條數,你喺學校網頁可以見到前年或再之前嘅offer及最後入讀數字。考到比禮賢再高一線嘅學校就會減低最後入數人數。

回覆:sbux 的帖子

LH for sure due to the above reasons.

thx all for the comments

引用:但禮賢教小朋友品德很好的嗎 +

原帖由 beanslau 於 15-12-24 發表
但禮賢教小朋友品德很好的嗎
非常之好ar,我有禮賢pm , LH pm 崇真國際am,不過我都係揀禮賢or崇真,此終半龍安心d , 名幼係成績好但 全軍覆沒也大有人在,小學的競爭太大了。

引用:Quote:原帖由+beanslau+於+15-12-24+發表但

原帖由 maggie_lai2002 於 15-12-25 發表
非常之好ar,我有禮賢pm , LH pm 崇真國際am,不過我都係揀禮賢or崇真,此終半龍安心d , 名幼係成績好但 全軍 ...
Maggie, 但禮幼都唔係100% 直升禮小 , 怕唔怕到時如果真係升唔到走出去唔夠競爭力

引用:Quote:原帖由+maggie_lai2002+於+15-12-25+

原帖由 beanslau 於 15-12-25 發表
Maggie, 但禮幼都唔係100% 直升禮小 , 怕唔怕到時如果真係升唔到走出去唔夠競爭力

...
咁揀禮幼就一定要出去操,不過讀名幼夠要操lor,我個人德行首要的,考小一睇學術之外品行也非常重視,所以禮幼學生都小受歡迎的