用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 kv vs 蘇浙
樓主: natbnat
go

kv vs 蘇浙 [複製鏈接]

回覆 natbnat 的帖子

如target 直私,揀KCS, 如target 叩名津校,of course KV

回覆:M_Tam_8080 的帖子

好叻呀! 咁其他同學呢?

回覆:rinarina 的帖子

點解?

引用:我個哥大仔早幾年都有同樣的選擇,最後佢選

原帖由 M_Tam_8080 於 15-12-23 發表
我個哥大仔早幾年都有同樣的選擇,最後佢選了蘇浙。因為
1) KV K3 一級500 多人,其實考到好的直資學校可 ...
我係kv用家,我有外補英文~
但其實就算讀sc英普班,出去補英文既仍大有人在!
至於普通話,其實無乜學校考,個人認為補唔補都可以,睇家長!
我唔知你好既直資小學係指邊幾間,但我諗考到私校直資的絕對唔止top個20%小朋友,當然0 offer的也有,但間間幼稚園都會出現呢個情況,同考k一樣,大部分offer係集中係小部分人身上
我小朋友今年考小,佢果班係有小朋友考到男女拔SPCC Gh Aps Sfa 等學校架^^另仍有家長仲等緊Yw tsl結果。如以我小朋友同學計  我相信不止20%^^

回覆:kv vs 蘇浙

另外,考小係難玩過考K好多,
尤其呢幾年出生率高,所以有小學back up再出去考直私絕對舒服得多!
樓主你要考慮既或者係車程等問題?小朋友細,如路程太遠,其實都辛苦^^

回覆:jeffreyswd 的帖子

thanks! 我大嗰個有分數入小學, 但唔 guarentee... 所以搏都係搏俾細嗰個... 呢個. decision 好苦惱

蘇幼每日英普,但人數太多,基本上小朋友未必可以在課堂上答到問題。很多小朋友出外再補英文。如肯定不考慮蘇小,我會選KV, 因學術有保証。

回覆:puiyima 的帖子

明白, 我不停爬文, 大部份好評, 想睇下其他評價都幾難搵... 蘇小最多作為 backup...

引用:蘇幼每日英普,但人數太多,基本上小朋友未

原帖由 puiyima 於 15-12-24 發表
蘇幼每日英普,但人數太多,基本上小朋友未必可以在課堂上答到問題。很多小朋友出外再補英文。如肯定不考慮 ...
其實小朋友讀kv 可以問問題嗎?老師鼓勵小朋友表達自己嗎?

回覆:natbnat 的帖子

回覆:natbnat 的帖子

樓主, KV vs 蘇浙呢個都係我舊年嘅難題。最係我選了前者。雖然要兩年後先知有冇㨂錯,但讀了差不多半年, 我覺得我到呢一刻都冇後悔過。

回覆:supernova615 的帖子

多謝你嘅評語, 我希望我冇揀錯...

我都係掙扎sc vs 蘇浙,阿仔現在讀蘇浙pn,考K真的壓力不大,去了sc,小學要再重新報,有些怕怕!

回覆 wongwai328 的帖子

我住港島,將來會博大抽獎,所以幫小朋友揀蘇浙,因有私小做back up 同埋語境又好又有學券。有私小back up 個心真係定好多,雖然唔係全部可以直上,但都好大機會。如果住九龍又想考直私,可能KV啱d,每個人考慮的因素都不同。

近排見到有些媽媽出post話灰爆,又話不能過一個平安的平安夜,大家就會知道原來真係會全軍覆沒的,都是有小學back up才係王道!

剛剛看到話近年DGS/ DBS 收好多KV、如果樓主想博,應該係KV。

‹ 上一主題|下一主題