用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網同91網,大家會點選擇?
樓主: bandband1437
go

34網同91網,大家會點選擇? [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

好多謝你意見 ^^
但係如果40網 ... 津小女仔有咩可以揀架 ?  得15分, 瑪利諾冇可能入到 ...
除左近d 有 TSL ....

引用:Quote:SumYausumsum+發表於+15-12-23+12:24

原帖由 hkpapa852 於 15-12-23 發表
揀34 + 35 2個網, 依家一定唔得, 上年兩個網都唔夠位, 今年只會更差.

34網學童人口增長好快, 2010年參加統 ...
請問邊幾間係無乜人想讀而有透露幾多成升band1嘅學校?

請問40網有邊D好津小可以揀 ? 瑪小好難叩 ....
如果直資 ... 我淨係識 TSL ...
所以, 即係寧願留返40網 ....

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 請問40網有邊D好津

原帖由 SumYausumsum 於 15-12-24 發表

請問40網有邊D好津小可以揀 ? 瑪小好難叩 ....
瑪神
荔天
協和
聖方濟各
旅港

但全部放乙一未必中

二線頭聖安德烈放乙一就應該入得哂

SumYausumsum  荔天、協和、旅港 ==> 都算1線嗎 ?
忘了聖方濟各... 有次經過聖方濟各, 真係超都人考 P1   發表於 15-12-24 12:32

回覆:34網同91網,大家會點選擇?

女仔我建議避免乙一放瑪神。因瑪神有中學,好多男仔會搏。女仔上唔到男中無謂搏瑪神去爭崩頭,小班又減低成功率,除非有細佬。

siden 發表於 15-12-24 12:26
瑪神
荔天
協和
其實個間應該係叫"聖方濟愛德"

瑪神唔值搏, 聖方濟愛德有聯繫B1男子英中, 對女仔嚟講亦無乜好處, 所以寧搏其餘幾間.

siden  下次我索性叫佢愛德,廢事同間名私mix up  發表於 15-12-24 12:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:34網同91網,大家會點選擇?

我由細到大都係住34網,想知到多啲呢區派位資料來部署考幼稚園的方向。我小朋友有20分入九官(我知20分都可能收唔晒),九官升中區是否41網?定還是根據小學位置來定升中網?九官升中比率高還是34區裡的官小高?請指教。

回覆 lvmh88 的帖子

九官小學屬41網, 升中網屬九龍城

入九官升中在九龍城網內很不錯了

除非自行沒有入九官, 否則看不見理由入34網去大抽獎

lvmh88 發表於 15-12-26 19:05
我由細到大都係住34網,想知到多啲呢區派位資料來部署考幼稚園的方向。我小朋友有20分入九官(我知20分都可 ...

九龍城網4間官小, 都無公佈升中派位詳情, 但建議可以陳瑞祺(喇沙), 黃宣, 奉基等幾間級數相近而又有公開升中派位資料既學校嚟估計.

所以估計幾間官小只有~4X%學生升讀B1中學.

係升中版有會員分享過福馬上年既升中資料, 可參考吓:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3197852

按資料睇, 唯一只可以肯定福馬top 35%係B1學生.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題