用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心求教: 馬鞍山崇真美善
go

真心求教: 馬鞍山崇真美善 [複製鏈接]

馬鞍山崇真美善收左我個b。本來應該好開心但interview時老師同成b嘅互動令我1516。事緣interview時唔知係咪時間太緊迫,一坐低老師就起勢追住我b問問題,我b係慢熱型冇即刻答, 其他幼稚園老師通常見佢未warm up會陪佢玩下玩具再慢慢問嘢,好有技巧同耐性。但那位老師就即刻問第二題第三題好急趕,我b話唔好意思我想玩玩具唔答佢,老師就行開,之後換左另外一個老師又係咁單刀直入,不過我b俾我喺耳邊鵝佢最後都肯答晒。考大肌肉時又係第一次果位問我b想玩乜(車/攀爬架)我b見係佢又唔多睬,邊行邊指住滑梯架話「果d果d」,老師唔放手係要佢答出「玩滑梯」先肯放。我b好反感話唔鍾意俾人迫。
想請問有冇小朋友讀緊/畢咗業嘅家長可以分享吓老師俾你地嘅感覺係點架?感激萬分!
   2    0    0    0

回覆:真心求教: 馬鞍山崇真美善

恭喜! 我都有pm offer。當日又無咁嘅情況,我仔都係慢熱型,老師問佢都唔係即刻答,我都無留意邊個老師mark分 tim。

你會take offer 嗎?我仲諗緊,因校舍同課室實在好細,小朋友無地方活動,除咗知佢重語文,都無咩comment 同分享。你有料可以share 下嗎?

回覆:viffy 的帖子

地方大細我唔係太concern, 是關就算地方再大,上堂都係喺一個課室裡面。反而我欣賞嘅係每日都有25分鐘大肌肉運動,可以俾佢郁動吓開心d。同埋有20分鐘英文,我b自細就睇英文故事,雖然大部份係我用中文講俾佢聽(我d英文都係水水哋), 但日日睇佢多少學到d,希望學校可以幫到手keep住多接觸英文。

我仔仔無OFFER, 但當日見老師都不錯. 好好笑容. 沒有不停問小朋友問題. 感覺印象不錯.

我當年有IN過2間及有OFFER, 雖然最終無讀, 但如果俾我會揀美善。
校舍係合一堂好好多, 但課程、校長都覺得美善好D。最欣賞美善每日有體能時間, 日日返多30分鐘。

美善pm vs 康傑 am, 宜家1516...
‹ 上一主題|下一主題