用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為左考小學,大家做咗啲咩準備?
樓主: BB20111102
go

為左考小學,大家做咗啲咩準備? [複製鏈接]

回覆:suzuki12 的帖子

大屋搬細屋

引用:首先應自己衡量一下你小朋友是什麼料子,考

原帖由 iamadc 於 15-12-24 發表
首先應自己衡量一下你小朋友是什麼料子,考小學大概考hard skill (學術)和soft skill (應對和社交)兩大範 ...
非常中肯的建議。好多時,其實是家長如何學習認識及接受孩子的特質。有些學校,真的未必人人適合。我不會為了名校二字去勉強改變孩子。我個人是傾向順性發展的。

回覆:為左考小學,大家做咗啲咩準備?

List out 心儀學校,留意每一間submit form及每一階段面試日期,project下自己嗰年十大概邊幾日,要返工的最好安排請假,陪子女渡過面試時艱。盡量別報太多,但又做好準備一唔對路就報多一兩間。有幾間撞期的留意交表先後。保養好健康,見有d小朋友病左影響狀態。

引用:首先應自己衡量一下你小朋友是什麼料子,考

原帖由 iamadc 於 15-12-24 發表
首先應自己衡量一下你小朋友是什麼料子,考小學大概考hard skill (學術)和soft skill (應對和社交)兩大範 ...
非常對!
有時見父母考小一不為子女準備,又不了解子女和學校配不配合,以為順其性等學校揀,失敗又嬲,令子女不開心,提佢又固執,我就不再提了。

再講下預備,可以分整體性和針對性預備。整體預備就是令小朋友知道考小學是什麼回事,一般面試班教的都是整體預備,一些較名的面試班會加入各大名校的考核題目為課題,不外乎字、數、故事、積木、生活題、情景題之類加禮儀。而針對性預備就是在考前一兩個星期,為其投考學校作個別預備,有些人會帶小朋友到學校走一趟,在家一起看學校網頁或video, 而媽媽們都會做資料搜集。了解該校往年考試模式,brief 小朋友,這部分是最最重要,尤其慢熱的小朋友,比佢知道入到去會問乜,佢會定好多!有些小朋友本身條件不錯,但因沒有針對性預備, 入到去都唔知乜事,好多都fail. 我個case 係前幾間面試我們比較有時間心機預備,所以順好多,到十月,面試日期太密,無時間針對學校作預備,真係考得幾差

Binlojai    發表於 16-10-4 14:13
kitty55  十月真係太密了, 所以全軍覆沒!  發表於 15-12-28 12:04
kitty55  Agree!!  發表於 15-12-28 12:04

謝謝分享

讀萬卷書不如行萬里路

旅行 ~ 新加坡2次, 馬來西亞2次, 泰國, 臺灣, 澳洲, 中國, 韓國2次(其中1次後天29號晚出發)

住 ~ 已搬屋2次(2016好大機會再搬多1次)

普通話比較弱, 數學普普通通, 英文好d, 無讀面試班, 報了三間私小.

用版主提供的小一面試一百題做一次

ACE2126 發表於 15-12-26 11:50
準備了五年,教他喜歡看讀,喜歡與人交談,讓他做一位活潑、好奇、合群、有禮貌、守規矩的小朋友。花很多時 ...
認同,唔係為上小學先準備...

簽名被屏蔽

wanchaipapa 發表於 15-12-28 10:58
由七個月開始准備,由playgroup一路殺入名幼,補英文,練習對答和音樂,忙足五年,最後個女還是天生怕羞, ...
有一個一缐小學offer都好好啦

我新手媽媽, 囡囡剛剛先開始呢個遊戲, 下年先開始上PN.
一路有上playgroup, 有學術型亦有純音樂齋玩的, 志在令佢對音樂有興趣.

小囡好動, 外向, 古靈精怪, 除左playgroup仲可以點栽陪佢呢?
幼稚園PN應該從邊個方向呢? 請過來人指點.

lvmh88 發表於 15-12-28 12:38
有一個一缐小學offer都好好啦

我新手媽媽, 囡囡剛剛先開始呢個遊戲, 下年先開始上PN.

日日親身陪佢玩,唔好假手於人....因為佢鍾意玩,你就可從玩裡面教佢好多野...

iamadc 發表於 15-12-24 10:17
請問大約幾時可以睇到小朋友係咩料子? 未上PN未舍佢學術方面如何....我囡上慣playgroup, 知道幾時要坐定, 但佢一有機會唔洗坐定就如脫韁野馬周圍跑

6個月上PLAYGROUP, 考私幼, 星期二至日上興趣班, 每年2-3次出外去旅行見識下.  為小朋友搬屋搬左2次, 黎緊下個月再搬去11網.
但小朋友友天生怕羞, 上堂專心受教, 不過這樣考私小/直資蝕底, 故不得不為小朋友考唔到要大抽獎而搬屋

引用:Quote:iamadc+發表於+15-12-24+10:17+首先

原帖由 lvmh88 於 15-12-28 發表
請問大約幾時可以睇到小朋友係咩料子? 未上PN未舍佢學術方面如何....我囡上慣playgroup, 知道幾時要坐定,  ...
問過幼稚園老師,他們大概看K2下學期,有「遲熟」的小朋友到K2下學期,K3頭(即九,十月考小一旺季)也會突然進步很多,跑贏早熟小朋友,考獲一缐2nd in或offer。所以一日未考(小一)也未分勝負。

BB20111102 發表於 15-12-22 13:28
如題
考幼稚園間間唔收, 最後得番間排報名先後順序既happy school收。學校主打自理、自律。我就一直陪讀、伴讀, 不停收集校內奬狀、校外服務cert、表演cert.....最後發現乜都無用, 得虔誠禱告果間收咗。

所以, 祈禱最有用。

thousandtwinkle    發表於 16-11-16 14:15
Binlojai    發表於 16-10-4 14:17

伴讀,陪讀和用大量時間陪他玩,講天南地北,認字,清楚解釋什麼是面試,讓他認真面對。沒有上面試班,任何數學中文補習班。已有一線私小offer
覺得讀名幼稚園一定有幫助,因在一線私小what's app group發現大比率學生來自名幼

引用:Quote:BB20111102+發表於+15-12-22+13:28+

原帖由 little_yolky 於 15-12-30 發表
考幼稚園間間唔收, 最後得番間排報名先後順序既happy school收。學校主打自理、自律。我就一直陪讀、伴讀,  ...

引用:List+out+心儀學校,留意每一間submit+form

原帖由 superying 於 15-12-25 發表
List out 心儀學校,留意每一間submit form及每一階段面試日期,project下自己嗰年十大概邊幾日,要返工的 ...

‹ 上一主題|下一主題