用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs APS
樓主: 細芝麻
go

SFA vs APS   [複製鏈接]

引用:同樣既煩惱,如果女仔既話,邊間會比較適合

原帖由 qooqoobaby2010 於 15-12-24 發表
同樣既煩惱,如果女仔既話,邊間會比較適合? sfa 男多女少,有d擔心
只是女仔較少,一切運作好正常,不用擔心

bearcat2003 發表於 15-12-24 11:19
只是女仔較少,一切運作好正常,不用擔心

could u share your exp with sfa?

係咪跳船真係咁易?

或者其實好多都跳到, 但唔夠滿意, 選擇留低?

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-12-24+10:36+

原帖由 Yanamami 於 15-12-24 發表
請問KTS 3分2係男,3分1係女,是每年的收生編制嗎?為什麼呢?

Yanamami  九龍塘区多女校,女仔選擇較多吧!  發表於 15-12-24 11:54

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-12-24+發表本

原帖由 kyushudriving 於 15-12-24 發表
請問KTS 3分2係男,3分1係女,是每年的收生編制嗎?為什麼呢?
大量女生被有直屬中學的女校吸了去

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-12-24+發表本

原帖由 kyushudriving 於 15-12-24 發表
「靚女」大把人「搶」

引用:Quote:原帖由+iedummy+於+15-12-22+發表本

原帖由 hknote 於 15-12-24 發表
我有三個小朋友,大仔都有aps offer.但最後因為軒小放棄了aps.老師質素有問題?但年年升中成績都甘亮麗。我 ...
有靚必收位,仲諗咁多做乜?

Sfa, 我暫時較擔心用ipad代替書本的問題!
講真,呢個世代,小朋友點會唔大量接觸電子產品!?我好怕佢長期望住熒光屏,勁壞眼!所以,—直盡力禁止阿仔用呢類產品。如果學校用ipad課本,即阿仔每天有好長時間看着熒光屏,這點我絕對覺得擔心……

Aps, 報了名但沒有去考,一來因為手上已有不錯的offer, 二來覺得所有課外活動(例如音樂) 應該是一種享受,如果强逼學習,太痛苦了!我不肯定阿仔是否喜歡音樂,所以無去考Aps。

回覆:SFA vs APS

其實基本上我覺得大家都認同兩間係同級數,所以才有選擇困難。如果你無其他直資或龍校offer,就閉上眼,心中第一間岀現的就選它吧。六年小學生涯,孩子能到那個層次,大家都說不準。就選一間你及小朋友都喜歡吧。選SFA就不要常想著它的校舍舊,選APS的就不要擔心音樂科吧。如果有龍校offer,仲難選呢。。。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

wanchaipapa 發表於 15-12-29 09:06
既然兩間學術都好,咁從校網、外觀、地點上去考慮都是APS較好,學音樂也不錯,長大會有品味些,不是讀書機 ...

hehe~
我個case,校網唔考慮 (因為住緊嗰個較好),外觀及內裡都鍾意SFA嗰種古老學校味道多d,話哂SFA旁邊係九龍區最大嘅無柱教堂!
地點就... 覺得SFA方便好多 (APS附近想揾間茶餐廳坐下等小朋友.... 都係得一兩個選擇,仲要行一大輪)

siden  200% agree  發表於 15-12-29 12:42
hppa    發表於 15-12-29 11:48
恐龍家

引用:Quote:wanchaipapa+發表於+15-12-29+09:06+

原帖由 小曳人 於 15-12-29 發表
hehe~
我個case,校網唔考慮 (因為住緊嗰個較好),外觀及內裡都鍾意SFA嗰種古老學校味道多d,話哂SFA旁邊 ...
明愛?

醒目開學勳章 貢獻勳章

LL222 發表於 15-12-29 09:28
明愛?

APS行去明愛囉.. 再唔係去喇沙莉
次次都係得呢兩度,悶c我!
恐龍家

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 wanchaipapa 的帖子

的確係,人人感覺唔同,所以硬要 A vs B 其實幾多餘
我自己有SFA offer之後,APS interview都無去,唔想浪費時間

恐龍家

回覆:SFA vs APS

Sfa for sure

簽名被屏蔽

引用:Quote:小曳人+發表於+15-12-29+10:23+回覆+

原帖由 wanchaipapa 於 15-12-29 發表
都明白嘅,之前有人講過何謂最適合,就是如果內心有A,已不考慮B
依家乜乜vs咩咩的,大多數是自己都不了解 ...
但好多人支持的,又未必合適自己,例如有某幾間學校的fans,有好多活躍Ek會員,一味話好➕勁➕天下無敵!!!所以都係自己努力做下功課先。。。

如為升中,我選aps

sukitelfold 發表於 15-12-29 11:44
但好多人支持的,又未必合適自己,例如有某幾間學校的fans,有好多活躍Ek會員,一味話好➕勁➕天下無敵!! ...
A記要玩音樂, 又無戶外操場, 阿仔唔想我都唔like; S記班房似劏房, 仲有萬一做唔到top 70%, 係SSP升中都唔知點算.... 所以, 都係搵番間唔駛錢既官津小學

要無敵, 搵馬生查下蘇文大學附屬小學係邊.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

請問 APS and SFA 一班有幾多個學生! 課室大嗎?
‹ 上一主題|下一主題