用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs APS
樓主: 細芝麻
go

SFA vs APS   [複製鏈接]

回覆 retriever 的帖子

這只是朋友的小朋友的個人感受及分享. 本人并沒有立場.  事實只是朋友囡囡真的已經轉校.

引用:Quote:Kidultdaddy+發表於+15-12-22+10:56+

原帖由 retriever 於 15-12-22 發表
好奇係計分方面, APS 普遍同學音樂強, 分分計既家長, 音樂唔可以唔跟住搶...

SFA 無音樂強既氣氛, 係咪相 ...
我認為,音樂,不是跟住搶就搶到,而且要做到學校最低要求並不難,如果要把音樂成為升中武器之一,小孩本身能力較重要。p.s.我既是用家也是圈內人

引用:回覆+retriever+的帖子 這只是朋友的小朋

原帖由 iedummy 於 15-12-22 發表
回覆 retriever 的帖子

這只是朋友的小朋友的個人感受及分享. 本人并沒有立場.  事實只有是朋友囡囡真的已 ...
全級一其實應該有更好選擇,如紅磚?
只是好奇,可略

sbux  我意思係瑪利  發表於 15-12-22 12:54
sbux  可能家長唔想學校只重學術 (例如尖沙咀)  發表於 15-12-22 12:54
palmchristy  紅磚唔睇級名次, 過左插班考試面試就得.  發表於 15-12-22 12:21

引用:Quote:原帖由+iedummy+於+15-12-22+發表回

原帖由 marcuscyrus 於 15-12-22 發表
全級一其實應該有更好選擇,如紅磚?
只是好奇,可略
re palmchristy,我意思,如有全級一實力,應能插到紅磚或尖沙咀那間

palmchristy  這當然可以.  發表於 15-12-22 14:08

當年, 2間都收,講哂2間學校情況俾小朋友知, 決定以學術為主, 自行學樂器.

學樂器主要係因為小朋友有興趣和能力, 不希望他將來在音樂界發展(不贊成強迫學野)

成績好相信自行都有機會找到心儀學校, 希望打好學術底將來做專業人士.

回覆:SFA vs APS

我會選sfa ,兩間都辛苦,唔洗學樂器,小朋友會舒服好多。

我會選sfa ,兩間都辛苦,唔洗學樂器,小朋友會舒服好多。

回覆 marcuscyrus 的帖子

that's what i am asking...
不是要什麼獎之類, 但如果家長緊張平均分, APS 周邊同學音樂都達近演奏級, 想成績好免音樂/美術科拉低, 會否要被跟進...

反而SFA 音樂, 運動等沒有大圍的氣氛, 大家會比較回歸學術, 音樂/美術等唔駛太要跟著人跑?

回覆 marcuscyrus 的帖子

當年朋友只想轉走APS, 而絕不是想找間更好....剛好有GH收, 便轉走.  所以是有分別的.

我見升dbs的話,aps真係多好多。如果係仔,我會揀aps. 至於sfa,其實近地鐵,交通方便,aps好吊腳。兩間如名列前茅應該叩門能力接近。

引用:我見升dbs的話,aps真係多好多。如果係仔,

原帖由 superying 於 15-12-22 發表
我見升dbs的話,aps真係多好多。如果係仔,我會揀aps. 至於sfa,其實近地鐵,交通方便,aps好吊腳。兩間如名 ...
SFA叩 dbspd較弱?

引用:Quote:原帖由+superying+於+15-12-22+發表

原帖由 小王子J 於 15-12-22 發表
SFA叩 dbspd較弱?
我意思指兩間跳船能力如何?

SFA

SFA的小六學生講,DBS近年每年大概收6個SFA。但aps每年廿個。
至於小一、二跳船 SFA好強。

引用:SFA的小六學生講,DBS近年每年大概收6個SFA

原帖由 superying 於 15-12-22 發表
SFA的小六學生講,DBS近年每年大概收6個SFA。但aps每年廿個。
至於小一、二跳船 SFA好強。

...
Thx Thx for sharing

回覆 superying 的帖子

每年有咁多個入DBS, 大家又有冇了解清楚家長同小朋友付出左幾多? 學校又有要求家長唔好係網上群組或是家長whatsapp group 等對學校既事說三道四, 所以有好多野係非家長好難得知的. 唯一可以肯定既係想入到一線中學, 一定要有很大既付出同努力先做得到.

引用:回覆+superying+的帖子 每年有咁多個入DBS

原帖由 Lindytiger 於 15-12-22 發表
回覆 superying 的帖子

每年有咁多個入DBS, 大家又有冇了解清楚家長同小朋友付出左幾多? 學校又有要求家長 ...
明白一定係家長和小朋友付出很多。不難理解,剛考完小一,中間的壓力心血,又點會唔明呢。

superying 發表於 15-12-22 15:13
我見升dbs的話,aps真係多好多。如果係仔,我會揀aps. 至於sfa,其實近地鐵,交通方便,aps好吊腳。兩間如名 ...
如果目標係升讀local degree, DBS絕對唔係一個好選擇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:superying+發表於+15-12-22+15:13+我

原帖由 hkpapa852 於 15-12-22 發表
如果目標係升讀local degree, DBS絕對唔係一個好選擇
totally agree

回覆 hkpapa852 的帖子

會否是ST. JOE (Wan Chai) ?  仍然十分心儀...
‹ 上一主題|下一主題