用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs APS
樓主: 細芝麻
go

SFA vs APS   [複製鏈接]

真心覺得SFA很厲害,位於一個對男生不利的SSP網,都可以做出那麼亮麗的升中成績。
利申:我沒有報SFA, 小兒明年应该會入讀APS小一。

APS 中產貴氣;SFA 實而不華。看君喜歡邊種氣質... 

siden    發表於 15-12-23 22:24

引用:APS+中產貴氣;SFA+實而不華。看君喜歡邊種

原帖由 ballerinas 於 15-12-23 發表
APS 中產貴氣;SFA 實而不華。看君喜歡邊種氣質... 
sfa 果d 叫“神貧”

天主教區三間私校都係咁樣…

回覆:SFA vs APS

我都有同樣爭扎緊!我鐘意sfa 的學術,但深水埗網不利男仔。APS要考音樂,我擔心自己冇能力和耐性操小朋友的樂器,因為我完全唔識音樂,但喜歡九龍城網。

有好幾個朋友讀過sfa ,之後就轉校,而APS 從來沒有朋友讀過,所以都用左呢兩日時間爬文,一直以為sfa 谷,其實宣小都差唔多情況,所以都難於取捨。

引用:有好幾個朋友讀過sfa+,之後就轉校,而APS+

原帖由 細芝麻 於 15-12-23 發表
有好幾個朋友讀過sfa ,之後就轉校,而APS 從來沒有朋友讀過,所以都用左呢兩日時間爬文,一直以為sfa 谷, ...
我都是。呢兩日不停周圍問人意見,我發現後生家長會highly recommend 宣小,而長輩少少的就推薦sfa。

引用:+本帖最後由+iedummy+於+15-12-22+11:42+編

原帖由 iedummy 於 15-12-22 發表

只是分享朋友的經驗.
我有三個小朋友,大仔都有aps offer.但最後因為軒小放棄了aps.老師質素有問題?但年年升中成績都甘亮麗。我都好奇想知,因我仲有個細

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:有好幾個朋友讀過sfa+,之後就轉校,而APS+

原帖由 細芝麻 於 15-12-23 發表
有好幾個朋友讀過sfa ,之後就轉校,而APS 從來沒有朋友讀過,所以都用左呢兩日時間爬文,一直以為sfa 谷, ...

小心—點,SFA今年開始中文加深咗!

恐龍家

ozduckie 發表於 15-12-23 23:04
我都是。呢兩日不停周圍問人意見,我發現後生家長會highly recommend 宣小,而長輩少少的就推薦sfa。

...

長輩少少通常都較喜歡英小,後生的就中意eca

引用:Quote:原帖由+iedummy+於+15-12-22+發表本

原帖由 hknote 於 15-12-24 發表
我有三個小朋友,大仔都有aps offer.但最後因為軒小放棄了aps.老師質素有問題?但年年升中成績都甘亮麗。我 ...
你指三個都去左軒小? 是否插走?

同樣既煩惱,如果女仔既話,邊間會比較適合? sfa 男多女少,有d擔心

醒目開學勳章 貢獻勳章

qooqoobaby2010 發表於 15-12-24 09:06
同樣既煩惱,如果女仔既話,邊間會比較適合? sfa 男多女少,有d擔心
通常做少數一群,所得到嘅機會會比較多,e.g. 班長SFA三個學段各選班長一次,女生命中率遠高於男生!
恐龍家

retriever 發表於 15-12-23 18:37
sfa 果d 叫“神貧”

天主教區三間私校都係咁樣…

邊三間?

ppmmbb 發表於 15-12-24 09:20
邊三間?
ramondi, sfa, kln st. jo.
其實天主教學校, 諗起既除左GH, LS, MCS... 校舍都幾"神貧" 下喎

回覆 hknote 的帖子

唔好意思, 不說太多.
可參考今年面試安排可知一二...

retriever 發表於 15-12-24 09:33
ramondi, sfa, kln st. jo.
其實天主教學校, 諗起既除左GH, LS, MCS... 校舍都幾"神貧" 下喎
...
Raimondi 原址唔係灣仔 ~~~

引用:同樣既煩惱,如果女仔既話,邊間會比較適合

原帖由 qooqoobaby2010 於 15-12-24 發表

擔乜心?I think it's an advantage

女仔一向比男仔成熟,淨係操行grade,一定有班男仔託住

qooqoobaby2010 發表於 15-12-24 09:06

担心d乜?KTS女仔只有1/3, 身嬌肉貴。聖party, ladies first出去攞野食先~

我小朋友今年SFA小一,我們很喜歡呢間學校:
- 學校好有系統:School Calendar 一目了然, 幾時測驗, 幾時考試, 幾時默書,幾時放假, 開學時已出晒全年時間表, 家長心中有數安排溫習時間
-學校俾好多機會學生, 人人平等, 公開比賽朗誦, 學生自由報名, 科長班長等職務, 學校分3個學期,每個學期都會大換人, 做過的唔可以做, 變左多左人有機會做下班內職務
-長假期前考完試, 假期可以開心玩玩玩
- 6月中已放暑假,實踐 work hard play hard
- 英文文法教得好好好仔細,學術基礎會打得很穩健
-音樂體育無強迫,自由參加
- 學習氣氛好好,同學們都比較乖巧
- 同學們feedback 都係返學開心的
- 地點方便, 好近MTR,由於早上7:50AM 上堂,家長可以自己送返學,送完再返工都仲有時間,每朝都係親子時間

Yanamami    發表於 15-12-24 10:36

引用:+本帖最後由+snow228+於+15-12-24+10:37+編

原帖由 snow228 於 15-12-24 發表

我小朋友今年SFA小一,我們很喜歡呢間學校:
Agree

I like this school very much too.

如果唔係為咗直屬中學,呢間一定係我首選。

KikiDaddy  Me 2  發表於 15-12-24 23:07
‹ 上一主題|下一主題