用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣聖母幼稚園
go

荃灣聖母幼稚園 [複製鏈接]

想問有冇媽媽知吾知呢間學校好吾好, 教學模式係點架, 多吾多互動, 因為我見一班45人好似好多咁

1    0    0    0

校長無愛心,對學生沒有關愛,一間學校校長唔掂,其他都唔使考慮

回覆:lamlam_fong 的帖子

可以分享下係點嗎… 你有小朋友讀過?

引用:想問有冇媽媽知吾知呢間學校好吾好,+教學模

原帖由 親豬豬 於 15-12-21 發表
想問有冇媽媽知吾知呢間學校好吾好, 教學模式係點架, 多吾多互動, 因為我見一班45人好似好多咁

...
我是畢業生家長,我覺得學券學校中已經很不錯,屬於happy school,學術偏淺,但品德好好,宗教氣氛濃厚,學生自理能力高,會自動完成功課,我冇補習,上小一成績中上。

引用:想問有冇媽媽知吾知呢間學校好吾好,+教學模

原帖由 親豬豬 於 15-12-21 發表

...
補充,一班45人,會分3組,每組有專責老師,每組獨立完成各項活動,外出及校內活動也算多,有外籍英文老師及普通話老師.

回覆:小小車厘子 的帖子

小小車厘子, 想問佢小學係咪多數學生上隔鄰間小學架, 我見仲有成一半學生派其他學校但冇公佈,知吾知派得好吾好架

引用:Quote:原帖由+親豬豬+於+15-12-21+發表想問

原帖由 小小車厘子 於 15-12-23 發表
我是畢業生家長,我覺得學券學校中已經很不錯,屬於happy school,學術偏淺,但品德好好,宗教氣氛濃厚,學 ...
我都覺得happy school好緊要同埋培育品德, 學業可以大多少少先開始著力

引用:小小車厘子,+想問佢小學係咪多數學生上隔鄰

原帖由 親豬豬 於 15-12-23 發表
小小車厘子, 想問佢小學係咪多數學生上隔鄰間小學架, 我見仲有成一半學生派其他學校但冇公佈,知吾知派得好 ...
留意佢公佈嘅data其實唔多學生升去荃天,同埋冇講係咩階段入,可以係父母兄姊分和其他

引用:Quote:原帖由+親豬豬+於+15-12-23+發表小小

原帖由 ssshk 於 15-12-23 發表
留意佢公佈嘅data其實唔多學生升去荃天,同埋冇講係咩階段入,可以係父母兄姊分和其他

...
知吾知荃天係區內好吾好架, 因為我本身吾係住呢區, 下年搬屋先過去

引用:小小車厘子,+想問佢小學係咪多數學生上隔鄰

小小車厘子, 想問佢小學係咪多數學生上隔鄰間小學架, 我見仲有成一半學生派其他學校但冇公佈,知吾知派得好 ...
派位可以上網頁睇,整體不過不失吧,因為好多活動會與荃天共用大禮堂,所以學生對荃天很熟悉,如果派得不好,很多時都會叩門荃天,多數收返.

荃天在荃灣區屬於二缐小學

回覆:小小車厘子 的帖子

謝謝你,有小學back up 安心好多

回覆:荃灣聖母幼稚園

留意聖母係轉左新校長冇耐,comment見仁見智

引用:謝謝你,有小學back+up+安心好多 +

謝謝你,有小學back up 安心好多
如果你真係想入荃天,可以上website睇data,最新公佈嗰屆嘅數字,大約18%學生入荃天,其他學生去其他心儀學校或“其他“

回覆:ssshk 的帖子

其實區內小學我都吾係太識認, 荃天其實谷吾谷定都係happy school黎

回覆:荃灣聖母幼稚園

這間聽聞粗國語口音媽媽報多

回覆:CxN_2013 的帖子

但上堂時老師應該只講廣東話佢地咪吾明

引用:但上堂時老師應該只講廣東話佢地咪吾明 +

原帖由 親豬豬 於 16-01-05 發表
但上堂時老師應該只講廣東話佢地咪吾明
佢地爸爸係香港人,同埋返學學就曉廣東話,多做資料搜集就會見到評價

回覆:CxN_2013 的帖子

我都係上黎呢到, 想問仲有邊到可以找到相關資料

親豬豬 發表於 16-1-6 10:58
我都係上黎呢到, 想問仲有邊到可以找到相關資料
google search school name

網上有jm話佢小朋友學左同學仔D口音,即刻轉校,其實你襯返學放學時咪去睇下,自己睇下感受下適唔適合自己
‹ 上一主題|下一主題