用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想辭職照顧2小孩,一讀障,一自閉加活躍 ...
go

想辭職照顧2小孩,一讀障,一自閉加活躍 [複製鏈接]

有無人好似我咁諗,或已實行?
   0    0    0    0

回覆:irenelwl 的帖子

首先考慮經濟許可,如果老公一份人工可以支撐到特殊訓練,叧加一個工人。你全職教育

回覆 money82 的帖子

無可能請工人,不過我大的小4,細的黎緊升主流小一。我先有咁的諗法,太小反而唔得,自己帶唔掂。

回覆:想辭職照顧2小孩,一讀障,一自閉加活躍

哦小學就好好多了,自己教對小朋友好好多。

回覆 money82 的帖子

上年這個時間confirm囡囡係讀障,搵左好多途徑幫佢,但覺得唔理想。其間又確診個仔自閉譜系,真係好辛苦,老公一個人工真係頂唔到,我都會搵半日工,乜都撈。但求能夠跟番對仔女,希望幾年後情況可以先再出番黎做野。

不如轉半職,
小朋友返了學你也去上班

除非你要跟入學校做訓練

回覆 crystal媽咪 的帖子

我有打算搵上午半天, 老公一份人工唔夠的。人工真係會小一大截, 但前後諗左好耐, 都係決定GIVE UP份工

回覆:想辭職照顧2小孩,一讀障,一自閉加活躍

你仔仔幾歲確診自閉?你有沒有給訓練?

回覆 vincelo29 的帖子

5歲確診,4歲半開始上ot,社交,情緒,專注力訓練

如果經濟上許可,其實自己照顧小朋友會好好多。我全時間照顧我小朋友(高功能自閉+ADHD)已經一年,我可以帶佢去唔同嘅訓練同治療,在家又不停同佢玩有幫助嘅玩具游戲,佢呢一年嘅進步係超顯著!雖然錢係賺少咗,但係對我來說佢嘅身心發展重要過錢!鼓勵你,如果唔太影響生活嘅話,其實小朋友是很需要媽媽的。佢長大咗就唔再需要你,到時再去賺錢啦。

唔會完全無經濟問題,找到兼職就放心d,但2年時間就暫時可以試,如找到兼職就可以長時間去半職兼顧,希望我搵得到啦。

我細仔k1開學排期,兩個月後確診語言發展遲緩及自閉症傾開,排期上早期訓練,k3排到了,因舊工人要返印尼吾做,個個星期返最少一堂,好難要老人家幫手,最終兩年半前,我quit左做左17年自由度好大既工, 全職湊細仔,功課自己教,成績吾係好,但我絕對相信無補習社可以花甘多時間教一個學生。

現在細仔小二, 語言發展算係追番平常,讀書吾算好成績,但已進步好多,可能貼身照顧左兩年幾,同細仔關係好好。

呢個付出係值得的。

回覆 Octopusma 的帖子

我份工都做左16年,之前同老闆傾過下,佢話如果我轉兼職佢會接受,叫我計劃下再告訴佢地,好開心。我女已係全級最差組別,無得再差,我希望自己試下貼身教,起碼叫努力過。

回覆 Catcattherine 的帖子

多謝

引用:+本帖最後由+irenelwl+於+16-1-15+22:32+編

原帖由 irenelwl 於 16-01-15 發表

當日我老細都留我,offer俾我返半日或就我仔上堂果日day off,但我d工作要搵同事幫手跟,我減人工就預左,但人地做埋我份無人工加,吾想影響埋同事喇。

其實返半日都趕吾切接仔放學再去上堂, 升上小學,隨時有咩支援我都可以抽身去接送,早排剛完全醫院安排既社交班,佢偏食到學校訂飯只食白飯吾食送,我終於頂佢吾順自己煮佢肯食既野做午餐, 本來d指甲有一點點似針孔既印(營養不足果d情況),幾個月後明顯好轉, 如果吾係ftm實在做吾到甘多。

黎緊佢升小3穩定既話,我都打算搵番野做。 但諗到返工小左時間照顧佢地,未發生已吾捨得。

我細仔都升小了,可以轉半日。老公一份糧實唔夠。公司話重新安排工作,都唔會要同事做埋我個份,都會請人啦。你當年仔細,情況會趕迫d.我女一直都係帶暖壼,小一食得小,到而家小4都能清晒我入的飯餸,唔知關唔關食左魚油事,d年胃口好左。

引用:回覆+Octopusma+的帖子 我細仔都升小了,

原帖由 irenelwl 於 16-01-16 發表

我細仔都升小了,可以轉半日。老公一份糧實唔夠。公司話重新安排工作,都唔會要同 ...
係喎,食魚油都好喎。
我細仔吾食肉,所以我煮飯必加藜麥,補充番d肉類蛋白質。

我地真係要絞盡腦汁

引用:有無人好似我咁諗,或已實行?

原帖由 irenelwl 於 15-12-21 發表
有無人好似我咁諗,或已實行?

‹ 上一主題|下一主題