用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 功夫
go

功夫 [複製鏈接]

0    0    0    0

引用:請問有沒有功夫訓練班介紹(本人孩子小二)

原帖由 gigilanlan 於 15-12-20 發表
請問有沒有功夫訓練班介紹(本人孩子小二)(九龍區)?
我要求:嚴格有要求好認真的導師、不商業(不喜歡 ...
學校有無跆拳道學呀?

引用:Quote:原帖由+gigilanlan+於+15-12-20+發表

https://m.facebook.com/chanmanlungwingchun?v=info
呢间好多小朋友学,男仔女仔都有,大大細細都有~

回覆 gigilanlan 的帖子

可以上各大香港運動協會網,有柔道,空手道,跆拳道,武術聨會,他們有開辦幼苗班,青苗班。南華會有武術班。
如果是中學,可以學MMA, Brazilian Jigitsu, 泰拳。

annie40 發表於 15-12-25 14:31
回覆 gigilanlan 的帖子

可以上各大香港運動協會網,有柔道,空手道,跆拳道,武術聨會,他們有開辦幼苗班 ...

中學學MMA?認真學定玩玩下?
認真的話,個阿媽唔心痛?仲會比錢佢學?
就算泰拳、boxing、自由搏擊,認真打的話,我估都無邊個阿媽肯比錢阿仔學。

回覆 simonwan 的帖子

除了空手道和跆拳道,以上各種武術,小女全部有學過了。一理通百道明,融會貫通而已。學技當然要試技,比賽比試是必然事。又怕痕又怕痛,乾脆甚麼也不必做吧。
有沒有心痛,當然有!因此從來不看女兒比賽,受不了。這是自家的事。

但如果孩子因為我的心痛,而放棄自己喜歡的學問,變成沒有斗志的靈魂,我會更加心痛了。

annie40 發表於 15-12-27 07:40

除了空手道和跆泰道,以上各種武術,小女全部有學過了。一理通百道明,融會貫通而已 ...

醒目開學勳章 王國長老

simonwan 發表於 15-12-26 22:58
中學學MMA?認真學定玩玩下?
認真的話,個阿媽唔心痛?仲會比錢佢學?
就算泰拳、boxing、自由搏擊,認 ...

我囡學跆拳都要打自由搏擊啵!

比賽訓練受傷在所難免, 我囡都傷過幾次, 但仍然學緊.

打完中學學界賽又傷左, 佢第二日都去少訓甄選, 佢有目標去成為教練, 我絕對支持.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

除了空手道和跆泰道,以上各種武術,小女全部有學過了。一理通百道明,融會貫通而已。學技當然要試技,比賽比試是必然事。又怕痕又怕痛,乾脆甚麼也不必做吧。
有沒有心痛,當然有!因此從來不看女兒比賽,受不了。這是自家的事。

但如果孩子因為我的心痛,而放棄自己喜歡的學問,變成沒有斗志的靈魂,我會更加心痛了。
我囡既堅持終於入到少訓.

睇住佢幾次比賽受傷我真係心痛, 但見到佢傷左都要完成比賽, 我係抹完眼淚先行埋佢度, 幾心痛都好我只係講佢好叻, 痛到要完成比賽, 無逃戰, 我以佢為榮.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

gigilanlan 發表於 15-12-20 15:23
請問有沒有功夫訓練班介紹(本人孩子小二)(九龍區)?
我要求:嚴格有要求好認真的導師、不商業(不喜歡耐不耐在商埸表演那些中心)
謝謝!
我囡個跆拳道教練畀人形容 "惡死教練"

一年都會一兩次係商場表演, 呢種表演其實都叫做訓練小朋友係人多時唔會膽怯, 平時係道場練得幾咁好, 你無自信心時要面對咁多人表演絕對發揮唔到, 同時都訓練埋小朋友專注, 唔受影響地發揮所長.

除了空手道和跆拳道,以上各種武術,小女全部有學過了。一理通百道明,融會貫通而已 ...

我講系MMA 播?
小弟孤陋寡聞,真系唔知香港學界有MMA 比賽,仲要系女子添。

經一事長一智,沒有經歷,怎會長大,哭過痛過,少年總是春春無悔。安安全全,舒舒服服,時間也是流逝。

作為家長,選擇不多,只能默默支持孩子的愛好,嘗試認識新物事。受傷的多是初學,學得久,反而更懂得保護自己。

MMA全名是mixed martial art, 在各大會所有開班教授,偶然擧辦小型賽事,按年紀,體重,歡迎參加。是中環鬼佬bankers至愛,人夾人緣,隨時帶挈搵好工。

小女是某項marital art 的香港代表,出外比賽較多,兩年前目標是希望參加奥運,近一年忙讀書,也許大學以後再另找高人學習。MMA是非常實戰博擊術,如掌握鎖技地制佳,是秒殺技,現時在歐美十分流行,正在申請加入成為奥運項目。

annie40 發表於 15-12-29 20:06

小女是某項marital art 的香港代表,出外比賽較多,兩年前目標是希望參加奥運,近一 ...

小弟都算系學武之人,我知MMA 系什麽,所以至奇怪中學生點解會有MMA 打。MMA 本身唔系一種武術,系一種差不多無限制的格鬥比賽。真正比賽系不帶任何護具,拳套也是扁扁的,露手指的,比賽的時候系常常會把對手打傷、打暈。
你說中環會所個D,我衹能說是另一種 fitness club, 是爲了賺中環人錢的。正如,而家好興什麽 kickboxing, 泰拳健身等;每次我聽見D 女士話去打泰拳,我都不以爲然。有一次系電視上見到一個專們賺OL錢的 club 的一個女教練教泰拳,佢一出拳我已經大開眼界,連一個直拳的手法都打錯,我衹能說OL 目的都系爲了健身者,又唔系真系爲左打架。

by the way, MMA 本身唔系武術,佢D 地戰(寢技)技巧都系來自巴西柔術同柔道。

MMA 申請奧運?講下者,我夠膽話一定唔得。當初有MMA,就系爲左無限制,無規則作搏擊比賽,做得奧運項目,又要設立種種規條及防備受傷設施,甘咪有違MMA原意?甘仲點系 MMA?就好似柔道、跆拳道等,而家打比賽就系打例、打規則,有好多手法唔用得,遠離真正的格鬥;國術比賽在真正學功夫的人來說更是笑話,其實就系另一體操項目。個D什麽南拳世界冠軍,我估陳惠敏唔駛30秒就可KO佢地(當年陳40秒KO所謂日本拳王)。

原來是武林前輩,自己是紙上談兵,耳濡目染下才說上數句,簡直是失敬了!陳恵敏是外子的朋友,以其背景和職責,當然是打得了。今天行內行外能真打的首推甄子丹,果然是內家略勝一籌。香港中國武術總會沒落,中國武術聯會是公認笑話。然近年見國內擧辦坤侖決,武林風,散打,泰拳,MMA, 巡迴世界賽,辦得出色,漸見人材。

小女的同學在中環學BJJ, MMA, 小女反而在summer往泰國學,交上班中環banker朋友,鼓勵囡囡回港玩。

以無法為有法,以無限為有限!
--Bruce Lee

雖然美國流行,除非修例,自己亦不認為現在的MMA可以入奧運。

http://bleacherreport.com/articl ... mma-in-the-olympics

學了BJJ的人,總想找個方式試技,因而會參加MMA比賽。大部份柔道,武術,跆拳道,空手道,BJJ,Boxing 等運動員,一般習多家而大成。
‹ 上一主題|下一主題