用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心求意見-又一村定York
go

真心求意見-又一村定York [複製鏈接]

現有2個offer, 又一村學校同York國際班。真心想問應該點選擇好?

我小朋友語言比較遲, 可能因為2歲前主要工人湊接觸英文多, 工人又很少和他說話。我本身工作忙沒時間和他多說廣東話, 亦有可能他本身呢方面比較弱(不太確定)。Anyway, 自從佢2歲後, 我決定辭工全職湊佢,現在已經進步了不少(當然比同年還有距離)。
基本上英文佢全部聽得明, 中文就大部份明。只是講方面比較弱。
有問過現在PN班主任老師, 佢話我仔無問題, 係醒目, 只係講野差, 話佢適合活動教學, 唔適合傳統教學, 老師話因為佢真係好奇心好強, 咩都要自己做左先, 試左先。
我擔心如果揀york, 唔知老師會唔會只顧學術,會嫌棄我小朋友讀野差?
但如果我揀又一村, 我又怕升小會考唔到活動教學既學校...
真係唔識揀,真心友善地請各位jm比下意見?
Thx

1    0    0    0

回覆:Fungbma 的帖子

我個仔讀york,我自己覺得都幾活動,學術雖然都著重,但係唔算係死谷,佢返學都好開心,老師因應個別學習情況都有調整。我個仔到K1 都係英文為主,多得老師好好心機,總算到K2 下學期catch up 返其他同學水平,而家K3 考到間活動教學既直資學校。
希望幫到妳

回覆:Jimanki 的帖子

請問york 雜費多嗎?

引用:我個仔讀york,我自己覺得都幾活動,學術雖

原帖由 Jimanki 於 15-12-20 發表
我個仔讀york,我自己覺得都幾活動,學術雖然都著重,但係唔算係死谷,佢返學都好開心,老師因應個別學習情 ...
咁我都放心d, 多謝你jamanki

回覆:真心求意見-又一村定York

York同又一村是不同類型學校,如果你著重學術,又一村不合你

引用:York同又一村是不同類型學校,如果你著重學

原帖由 gigiwin888 於 15-12-20 發表
York同又一村是不同類型學校,如果你著重學術,又一村不合你
我沒有特別著重學術, 只是想選一間活動教學的,同可以小一考到活動教學學校。那是否又一村不合適?

‹ 上一主題|下一主題