用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 10月細b是否比較難考到直私?做超大b機會好d? ...
go

10月細b是否比較難考到直私?做超大b機會好d?

有冇家長可指教?謝謝!

引用:有冇家長可指教?謝謝! +

原帖由 panda_clau 於 15-12-20 發表
有冇家長可指教?謝謝!
朋友12月細b,考到6間,我不覺得輸蝕

簽名被屏蔽

引用:有冇家長可指教?謝謝! +

原帖由 panda_clau 於 15-12-20 發表
有冇家長可指教?謝謝!
咁就要睇下你讀邊間幼稚園同準備夠唔夠充分囉。

回覆:10月細b是否比較難考到直私?做超大b機會好d?

我自己10月b 同同月媽媽group 全部都全軍覆沒,我地個個都in 7/8 間, 但不否認細b 都可以好叻。

11月細B,學術ok,講嘢較被動,睇心情,
只有一間直資offer

It really depends how smart the kid is. Small B can also get good offers. Certainly big B usually have an advantage.

識10月B,考三中三(早兩年),全部一線

我都識個細B有3間一缐offer,超叻,做大除時有神校offer.

我有一個問題: 直資是否..由小一到中六都要比學費..係咪好'金' 架??

回覆:MrBeast 的帖子

可否share佢考到邊幾間?佢係幾月嘅細b?thanks

MrBeast  Yw,tsl,sfa 好似係12月  發表於 15-12-21 14:27

回覆:legoisland2005 的帖子

Yes, 如果小學中學都係直資係要俾12年學費的。

我小朋友係十月細b,暫時六個offer, 包括SFA,仲有等緊一間third in。我覺得大細b到k3已經分別不大,好睇小朋友的潛質性格。同校同學有兩個12月細b都有sfa,dbs offer, 其他細b成績和大b差不多。

回覆:ozduckie 的帖子

你小朋友好叻,d同學仔都好叻,可否share邊間幼稚園?thanks

回覆:chopin999 的帖子

謝謝各位回覆,看似細b也不一定考不上啊,有多個offer的細b真係好叻!

回覆:chopin999 的帖子

謝謝各位回覆,看似細b也不一定考不上啊,有多個offer的細b真係好叻!

現實世界一定有大B兩手空空, 掉返轉有細B成手offer. 問題係你個细B本身嘅資質, 同埋你想佢同其他小朋友比, 定只係同自己比。無可否認, 初小前小朋友差半年至一年, 個分別可以好大。

細B 都可以有熱門小學 (包括女拔) 升小後學術都跟得上, 唯獨泊埋同學到會顯得BB feel d ; 同時認識幾個年頭出世既朋友仔一個直私offer 都冇. 所以做大B唔一定着數哂! 不過, 選擇做細B 就要多注重大小肌同自理能力訓練, 同埋家長要接受小朋友係某D範疇發展未去到, 表現會較同學稍差(例如體能)

12月細女,有3間直資/私校offer, 都估唔到。所以真係原來都有學校收。