用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望&港同
樓主: 蝦米豬
go

德望&港同 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Lucifer3960+於+15-12-21+11:0

原帖由 Lucifer3960 於 15-12-21 發表

回覆 Lucifer3960 的帖子
我也不太清楚宜家GHS 的情況。記得小時候,因為有中學同學放學後去彩雲的M 記吃小食與人爭吵,從此以後,(我讀緊中學嗰時),校方不准學生於校外(穿校服情況下)其他地方進食。
GHS 絕對是十分講究傳統,服從!喜歡英文程度高的可以揀佢,但若囡囡跳跳紮就..........

回覆:德望&港同

港同唔清楚,但我對GH 印象十分麻麻,上年我帶阿女面試小學,她不幸早上發高燒,面色青白+個mask,剛好見到 Sr. Pauline在禮堂門口迎賓,我就問她在哪裡排隊,結果她完全無理我地,只俾眼色個主任,個主任又無對我地講野,只係再搵個大姐姐來"招呼"我地。修女同個主任就閃埋一邊,一人一部睇ipad,成件事我覺得間學校好冷,見到小朋友病到呆呆地一句問候都無,毫無人情未!網頁裏張張相卻見 Sr. Pauline四萬個樣,但真人版卻cool 成咁,我未見過D咁出風頭,毫無愛心既所謂"修女"!上樑不正下樑歪,慶幸佢無收我個女,朋友個女讀緊德幼,她也放棄入GHP,一間以天主教為名的超商業名利小學,朋友讀完三年都徹底死心,她不會幫細女報。

國家  危言聳聽!!  發表於 15-12-21 16:36
布希亞  咁又好難以此作准  發表於 15-12-21 12:02

回覆 lamyo 的帖子

可唔可以講下因乜事唔上GHP呀, 真係咁差?

簽名被屏蔽

引用:港同唔清楚,但我對GH+印象十分麻麻,上年

原帖由 lamyo 於 15-12-21 發表
港同唔清楚,但我對GH 印象十分麻麻,上年我帶阿女面試小學,她不幸早上發高燒,面色青白+個mask,剛好見到 ...
個女病到咁你都要帶佢去面試。。。
小朋友好可憐

簽名被屏蔽

如果真係有裝WEBCAM, 咁呢間學校幾好都無用, 就算收都要想清楚. 比我一定唔會選., 但我強調如果是真......我都係唔信有

回覆:布希亞 的帖子

其實都好後悔阿女發住高燒咁辛苦都生長水遠走去博一蒲,就係為左佢德望個名,好不值得!
朋友話硬件超好,校園大,有泳池...點點點,但軟件好唔得,老師無愛心(我感受到),turnover rate 好高,有心既老師都會好快走。

引用:其實都好後悔阿女發住高燒咁辛苦都生長水遠

其實都好後悔阿女發住高燒咁辛苦都生長水遠走去博一蒲,就係為左佢德望個名,好不值得!
朋友話硬件超好, ...
咁又不能代表全部GHS 老師不好,不過見到囡囡不舒服可能你睇嘅嘢負面d,怎樣也好,GHS 是很嚴的,任何用家應該可感受到。願意接受嚴校的一套的話,以硬件或師資以論,GHS 算不錯的學校

唔鍾意的話,估唔到的差。鍾意的話,好到你唔信。總之,聽人講,信不信由你

簽名被屏蔽

回覆 布希亞 的帖子

講得好!!!

回覆 lamyo 的帖子

本人小女在德小讀書,只是路過。不過見到剛才有關的言論,危言聳聽 !!  實在看不過眼。
你就可以憑一個眼神,公開去批評一位校長不是修女,一間學校不值?
我告訴你,我小女幾個月前入醫院,第一位給我Message關心小女的,就是德望小學校長。全校一千幾百個學生,她對每一位學生的愛,不會比父母少。你這樣開名說實在太侮辱了。請檢討!

如之前一位家長所說,每位老師、主任都有自己的崗位,帶位應該是由學生代表去做吧。而且,亦不知道你當時有多禮貌。

最後,祝你囡囡找到合適的小學,德小真的不適合你。

其實我的經歷係個別事件,但卻令我對這校的第一印象感覺已不好,只想話既然修女咁有心出黎迎賓,但又唔想理野,可能修女已經答左100次同一答案,我係第101個,所以好 annoying,要同主任一齊閃埋一邊掃ipad...個下...我都幾shocked。阿女發燒我都唔想,又唔可以改期,我問在哪裡排隊姐,唔係問急証室係邊喎,唔使咁cool 掛,so unfriendly。
學校好壞的確唔好聽人講,自己要親身感受下,尤其唔好信簡介會D表面野,sometimes, some schools are too good at marketing skills,要留意深層一點,之前有家長提到觀察返學放學的學生,可以問下佢地和家長的 comments,自己也會體會多些,可能更真實些。

引用:港同唔清楚,但我對GH+印象十分麻麻,上年

港同唔清楚,但我對GH 印象十分麻麻,上年我帶阿女面試小學,她不幸早上發高燒,面色青白+個mask,剛好見到 ...
我唔係呢間學校粉絲。

之但係,撇除發高燒根本唔應該去面試害人害己。除咗個阿媽, 邊個知你個女病到呆下呆下?如果你個女帶住口罩,就更加只露出一對眼睛咁大把。你當個修女係神婆嗎? 如何知道令千金玉體違和?你又話人地迎賓,但又話人地躲在一旁用ipad, 咁即係點?

呢間學校不是完美,又大班,又要俾$,交通又唔方便,返學時間又早⋯⋯你用這些來數算學校,更是適當。

你覺得間學校咁不可取,佢唔收你,對呢間學校同你自己都係一樁美事。

Lucifer3960 發表於 15-12-21 12:30

如果真係有裝WEBCAM, 咁呢間學校幾好都無用, 就算收都要想清楚. 比我一定唔會選. ...
webcam有這麼可怕麼?數年前我份工都有個webcam對住個背脊,其實一下子就習慣了,webcam沒有甚麼大不了的。
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

siden 發表於 15-12-21 17:47
我唔係呢間學校粉絲。

之但係,撇除發高燒根本唔應該去面試害人害己。除咗個阿媽, 邊個知你個女病到呆下呆 ...
講中。遠,要錢。(班人數我接受)
除此外,我找不到GH的缺點了。
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

小女已經四年級了!她的在校的成績可算是差,但從未被勸校或被離棄!可能她好彩遇到好老師對她不離不棄,老師還與我合作,要我不要理她的功課好讓她專心聽課。我囡的確進步好多。再講Sister Pauline,她是一位我好尊重的校長,因為她对小朋友好好、好関心、做事也是全心全力的,學校也在不斷改革中。我囡好喜歡與她談話,也有send message 給校長而且必有回覆。在此我也回覆校長多謝她常常關愛她。Sister 竟然叫我在学業上多鼓勵她!我頓覺突然,為何會知道女兒的成績。後來我问阿女才知她們有講成績问題,sister 還问我女是否因為不小心所致,還叮囑她要小心再努力。我記得我女在三年級時寫在RE 功課上是"我喜歡每次上學都看到校長親切的笑容和多謝L老師不断鼓勵我。"

簽名被屏蔽

回覆:布希亞 的帖子

升中要重新面試?定係校內評估?

‹ 上一主題|下一主題