用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長們贊成小學全日制嗎?
樓主: rlkw64
go

家長們贊成小學全日制嗎?   [複製鏈接]

引用:唉…全日制係為老師飯碗就應該cut左教育學

原帖由 Aomuimui 於 15-12-20 發表
唉…全日制係為老師飯碗就應該cut左教育學院啦…每年陪訓幾百個老師,邊有咁多學校請人呀…政府政策short s ...
如果你覺得教師只是一份工,應該早D轉行,免誤人子弟.

miffyumiffy 發表於 15-12-18 14:14
極之贊成全日制

最好放學有功課班, 日日5點放學就好了
如果返到屋企唔洗再做功課同溫書就OK, 否則就做慘過返工, 其實教育局有冇全日制指引下午做D乜? 基本上如果用黎教書或操TSA咁就真係唔全日制好過啦

李小B太太  咪係囉,大人都唔駛日日放工仲拿野返屋企做啦。。。。真係好無良、好變態。。。   發表於 16-2-16 09:42

王家爸爸 發表於 15-12-18 16:13
我都支持全日制,上午上課,上完課有人睇住佢食飯,下午課外活動。考試前下午自習,培養自習能力。 ...
邊間小學下午只做課外活動, 可否分享下?

skkeung 發表於 15-12-19 18:38
能否有些半曰制選擇?
大部份小學已轉全日制

musickwong 發表於 15-12-19 22:28
小兒返緊第四年半日制津貼小學。呢幾年都好開心,我發覺大部分讀半日制的小朋友都很精靈,起碼他們的生活作 ...

你都覺得個下午好好用, 可以比佢地做下運動玩下興趣班, 如果返左全日, 學校下午又冇課外活動, 咁佢地就要迫住放棄某D興趣

如果全日制對小朋友成長有影響, 應該提出黎討論, 小朋友係香港未來接班人!

readymama 發表於 15-12-19 23:59
外國的小學都係全日制, 但功課,project 都在校內時間做不俾帶番屋企. 所以番屋企無功課. 大多係睇書 ...
Exactly, 返全日返到屋企都仲要做功課, 真係一日十幾個鐘對住本教科書!

回覆:AgapePa 的帖子

我朋友有一顆熱心,放心

回覆:skkeung 的帖子

我朋友有一顆熱心,佢可以春風化雨,放心

引用:Quote:miffyumiffy+發表於+15-12-18+14:14+

原帖由 rlkw64 於 15-12-21 發表
如果返到屋企唔洗再做功課同溫書就OK, 否則就做慘過返工, 其實教育局有冇全日制指引下午做D乜? 基本上如果 ...
我唔覺有咩問題, 我仔六年小學, 放學3點幾, 一星期起碼有三日校內課外活動放5pm, 我住得遠, 返到屋企6點幾, 佢會摩打手做晒功課, 每日8pm食飯,佢一定做晒功課, 仲有時間睇電視, 9pm有默書溫默書, 無默書繼續睇電視, 打機

事在人為, 有得拖同無得拖嘅分別, 小學有導修堂可以做功課, 用咗黎玩黎hea, 番到屋企又拖住黎做, 多多時間都唔夠啦, 小學功課, 作業得幾題, 改正又當一樣, 其實唔需要花好多時間完成, 而且在學校學習氣氛係好過屋企, 我仔好多時在導修堂做了大部份功課

引用:Quote:miffyumiffy+發表於+15-12-18+14:14+

原帖由 rlkw64 於 15-12-21 發表
如果返到屋企唔洗再做功課同溫書就OK, 否則就做慘過返工, 其實教育局有冇全日制指引下午做D乜? 基本上如果 ...
補充

唔係間間學校操TSA

本身學生水平唔夠先會操TSA

本身水平都唔夠, 係咪應該勤力啲?? 小三唔開始操, 到呈分時係咪已經太遲?我個人覺得小三如果開始將勤補堀, 好過小六時先臨渴掘井, 有啲野需要時間, 一年半載攪唔掂, 家長唔好等到臨升中先發現小朋友係一路係band 3水平, 神仙難救

miffyumiffy 發表於 15-12-21 19:03
補充

唔係間間學校操TSA
臨升中先知小朋友水平?個家長應該五六年冇睇過個細路...

李小B太太    發表於 16-2-16 09:44
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

simonwan 發表於 15-12-18 22:42
聖保祿天主教(2016轉全日)華仁、北角衛理(兩間都系2018 轉全日)
聖心( 1 - 4 年級)
...
I like half day classes .....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:家長們贊成小學全日制嗎?

好想返半日,多d時間去發白日夢

miffyumiffy 發表於 15-12-21 18:56
我唔覺有咩問題, 我仔六年小學, 放學3點幾, 一星期起碼有三日校內課外活動放5pm, 我住得遠, 返到屋企6 ...
你小朋友每日導修堂幾耐, 夠唔夠佢做晒D功課? 課外活動是否運動類?

miffyumiffy 發表於 15-12-21 19:03
補充

唔係間間學校操TSA
關於操TSA, 可能你小朋達標, 但學校要全校一齊谷, 咁你小朋友都要一齊操, 你都控制唔到

仲有, 操TSA去提升"水平", 真係好o既教育? 你都識講夠水平唔洗操, 咁應該係讀好d書黎提升能力, 而唔係操卷, 操卷個係本末倒置做法, 當然tsa又係另一大topic

rlkw64 發表於 15-12-22 16:32
你小朋友每日導修堂幾耐, 夠唔夠佢做晒D功課? 課外活動是否運動類?
我唔知導修幾耐, 課外活動有2日fix咗係運動

MASAYA 發表於 15-12-22 11:37
臨升中先知小朋友水平?個家長應該五六年冇睇過個細路...
好多人唔知架, 以為學校名次ok, 實有band 1讀, 到最尾可能勉強入到band 1尾, 仲讀到cc下
達到自己學校校內試標準, 唔等於達到於大圍標準

rlkw64 發表於 15-12-22 16:44
關於操TSA, 可能你小朋達標, 但學校要全校一齊谷, 咁你小朋友都要一齊操, 你都控制唔到

仲有, 操TSA去提升 ...
學校老師有限, 總不能逐個學生針對性去補習, 明知班學生唔達標, 一係叫佢地自己出去補習, 一係大圍一齊操卷, 下下叫學生出去補習, 我覺得仲不負責任
學校水平良莠不齊, 講真唔整個TSA監管住學校水平, 如果一間學校hea辦hea教, 都無人知, 最終受害者係學生

我本身唔贊成多功課, 教育局應該去監管一啲功課過量嘅學校, 唔係去取消TSA, 取消咗TSA, 間學校辦到好垃圾都無人知

引用:Quote:rlkw64+發表於+15-12-22+16:44+關於

原帖由 miffyumiffy 於 15-12-22 發表
學校老師有限, 總不能逐個學生針對性去補習, 明知班學生唔達標, 一係叫佢地自己出去補習, 一係大圍一齊操卷 ...
你已經離晒題了!

‹ 上一主題|下一主題