用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 全級前十名也未必入到Band1中學
樓主: iamgoodgirl
go

全級前十名也未必入到Band1中學 [複製鏈接]

引用:Quote:iamgoodgirl+發表於+15-12-17+16:35+

原帖由 kenwong888 於 15-12-21 發表
Exactly true!
Understood!
對,本區不夠Band 1位。另外亦要睇自己點選校~~

iamgoodgirl 發表於 15-12-18 17:32
嘩!係幾多年前的升中資料呀?
看看最新(上年)的升中資料:

錯信左乜野言論? 講出黎等大家都提防吓.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:iamgoodgirl 的帖子

唔出奇,有D弱校係差D嘅,所以選小學時已經要留意了。

引用:正常!你叫大多數國際學校或私校前十名D學生

原帖由 happywu 於 16-01-15 發表
正常!
你叫大多數國際學校或私校前十名D學生去試嚇,大部分都入唔到band 1
...
咁奇,國際和私校頭十入不了全港三分一 band 1?  國際學校梗係函接唔到本地 band 1 啦。至於私校,咁實牙實齒,你有無証據?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

happywu 發表於 16-1-15 21:09
正常!
你叫大多數國際學校或私校前十名D學生去試嚇,大部分都入唔到band 1
...
禁奇?禁咩学生先係band1?

回覆:全級前十名也未必入到Band1中學

SFA, KTS, APS是私校,8成入band 1喎

gigiwin888 發表於 16-1-17 10:43
SFA, KTS, APS是私校,8成入band 1喎
咪係!APS唔洗头十,而家已有十个入左DG, 都未計男仔入DB!

Yanamami 發表於 16-1-17 11:26
咪係!APS唔洗头十,而家已有十个入左DG, 都未計男仔入DB!
無辦法, 依家越嚟越多人想做專家

我都係繼續做我既厚多士算啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

iamgoodgirl 發表於 15-12-18 17:32
嘩!係幾多年前的升中資料呀?
看看最新(上年)的升中資料:

其實係個學校名單中, 除咗知道至少有6個人入到B1中學, 根本唔知實際有幾多人..... 可以係只有6個, 亦可以係有50個. 不過以荃灣區嚟講, 其實一向只有2間一線小學, 其餘既二線小學都只係得~1/3學生可入B1. 如果比個批二線小學更遜色一點既, 估計只得1X%-2X%, 一D都唔出其. 所以選校要小心, 亦要諗楚自己重視D乜.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題