用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德15/16苦惱中
go

根德15/16苦惱中 [複製鏈接]

收到根德offer,都真係幾驚訝。
我女活潑好動多咀多手,而家開始同你鬥相反,會固意激你,情緒波動大,好處係佢性格獨立自主開朗唔怕羞。interview當日同平時表現差唔多,仲想周圍走俾我拉住咋,心諗都凍過水~睇過好多post都話根德好嚴好傳統,完全跟我女性格背道而馳,所以好怕幫佢揀錯

1    0    0    0

回覆:yuhehe 的帖子

我當初都心儀傳統嚴格學校,而我小朋友本身都係比較靜的。但我依家又會諗,其實佢係唔係需要一間較活潑的學校⋯去培養佢開朗啲嚴的學校會唔會令佢更內向?真係幾頭痛⋯

我都想知根德適合咩類型小朋友? 我仔性格慢熱觀察型,在外面能坐定定,但尚算活潑,現讀happy PN, 未知能否適應KV傳統嚴格的模式,同時又欣賞KV能培養小朋友自律感, 有禮守規。一樣15/16中

回覆:根德15/16苦惱中

kv 係揀d 專注力強嘅小朋友, 活潑, 文靜吾係重要因素,

引用:kv+係揀d+專注力強嘅小朋友,+活潑,+文靜

原帖由 cymchris 於 15-12-22 發表
kv 係揀d 專注力強嘅小朋友, 活潑, 文靜吾係重要因素,
Agree

回覆:ella_805 的帖子

多謝回覆~所以收到offer都有點意外。朋友就話KV揀咗幾十年識揀小朋友的。

我女專注力很強,但interview 得5分鐘,點會知?

回覆:貝珠 的帖子

請問KV大概收幾多人和一般有幾多人報名?

好似am , pm 共700-800 人, 不知道有幾多人報

引用:我女專注力很強,但interview+得5分鐘,點

原帖由 貝珠 於 15-12-22 發表
我女專注力很強,但interview 得5分鐘,點會知?
我指出嘅係活潑同文靜其實都唔重要,  專注力才是學校考慮嘅因素, 當然成個面試過程都會有分啦, 例如唱歌, 拍櫈, 禮貌。 至於面試時間問題, 當你每日都對住60個學生, 相信揀適合嘅學生應該唔係好大問題吧, 當然亦會有走漏眼嘅時侯啦, 不然每個學生都系honor student

‹ 上一主題|下一主題