用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「呼吸」學校
樓主: MSWONG1001
go

「呼吸」學校 [複製鏈接]

回覆:「呼吸」學校

真係八卦下啫…即是边間學校?

回覆:M_Tam_8080 的帖子

我想同大家講聲在沙田有一間今年九月剛開辦的幼稚園叫倫×家。由於欠缺宣傳到現在K1到K3只得四個學生。幼稚園的梁校長很友善很有愛心也有經驗,園內有戶外操場也有駐校NET和普通話老師。我不知道這是不是呼吸幼稚園,但他們K1仍在收上午學生,大家如真的怕K1找不到學校收可去看看。

唔知你講邊間,反而想知講果個人讀邊間咁巴閉咁高傲,身教

回覆:bbliang 的帖子

請問全名叫?

我小朋友讀緊嘅幼稚園係其中一間被人話係「呼吸」學校, 不過我唔會理人點批評, 當然响EK見到有人狂踩呢間學校嘅時候我會好慶, 不過有乜緊要過見到小朋友返學之後學識咗好多嘢, 仲要係鍾意聽/講英文(而其實我哋平時係主要講廣東話)?

我好感恩有學校收我個小朋友架.

引用:我想同大家講聲在沙田有一間今年九月剛開辦

原帖由 bbliang 於 15-12-17 發表
我想同大家講聲在沙田有一間今年九月剛開辦的幼稚園叫倫×家。由於欠缺宣傳到現在K1到K3只得四個學生。幼稚 ...
下?估唔到呀!佢係花園城上邊。不過佢係international..幾錢?

或許入到名幼/神校嘅小朋友真係有佢過人之處, 但作為家長實在無需去踩其他學校.  家長係小朋友嘅模仿對象, 如果家長無品德, 咁個小朋友又點會有家教?

唔知你地講邊間...

不過總好過d學校填表時已經問父母學歷/以往學校!

xxamiamixx 發表於 15-12-17 18:19
下?估唔到呀!佢係花園城上邊。不過佢係international..幾錢?
見過學費表, 印象中超過$5000.

引用:Quote:原帖由+bbliang+於+15-12-17+發表我

原帖由 xxamiamixx 於 15-12-17 發表
花園城倫X家,之前bambini 借地方開playgroup , 我老公見到牆上的告示英文文法恐怖,經典係we wish you are merry Christmas

Jane1983  吾係卦  發表於 15-12-17 18:56

引用:Quote:原帖由+xxamiamixx+於+15-12-17+發表

原帖由 貝珠 於 15-12-17 發表
花園城倫X家,之前bambini 借地方開playgroup , 我老公見到牆上的告示英文文法恐怖,經典係we wish you are ...
what a brilliant english they have

回覆:kumasanee 的帖子

唉,父母學歷校友siblings 乜都冇用。可能你係Full Time Mom或家住九龍塘仲有用過乜。

我也是其中一間學校的用家,我本來一直也不在意EK的這個稱呼,仲成日介紹朋友報名添。

原來大家這麼在意。我覺得學校真是教得好有heart喎,真係值得報讀。

學校最重要是教學質素,不是interview有幾多關,孩子開心又學到野就最好

我小朋友就是在該校讀PN,我們1st interview 是waiting 仲大家都註冊唒都無call waiting,因為佢近屋企,最後我參加咗佢地嘅pg當俾小朋友適應下返學生活,到開學之前兩星期我再親身問有沒有call waiting 機會,佢地都話暫時沒有,有幸在開學前的星期五終於call我有pm offer. 自問小朋友比較被動怕羞,我相信佢地見到小朋友pg表現才決定俾offer.

我小朋友過了一年開心的pn,到今時今日都掛著之前老師,語境確實不錯,pn已經懂得簡單英文句子及普通話詞語,回家都有唱不同的兒歌,自信心比以前好,老實講我只期望在PN 佢可以過下群體生活,小朋友所學確實比預期多。PN也是小朋友介片中,老師都有主動打電話俾跟進情況,也有話小朋友有瀨濕情況,我也主動提出同小朋友著返片返學,老師也話不需要,她會幫忙訓練,我確實欣賞老師的耐性。

我看見其他家長話有呼吸就收,我見到確實好心痛及覺得替老師不直,每個小朋友能力都不同及每間學校也有不同收生標準,如果是有呼吸就收,我們的經歷就可以證明這並不是某家長所講有呼吸就收。希望你明白尊重的是身教的一部份!

回覆:貝珠 的帖子

oh...是嗎?我帶小朋友上playgroup又見唔到呢張告示。他們話K1他們話K1到K3學費5000。冇雜費。個NET係澳洲人,都
斯文有
禮的。

回覆:Anjen1226 的帖子

我個細小朋友都讀緊所謂呼吸學校。其實有net teacher, 師資好,老師有愛心年年畢業生都有啲入神級小學。老實講,英文程度其實好過我大小朋友果間名校。

引用:Quote:merrypris+發表於+15-12-17+13:46+請

原帖由 sara_tsang 於 15-12-17 發表
我都以為係咁意思噃
me too

雖然我唔知邊一間,其實咁樣形容啲學校會令到其他父母好唔開心,人哋揀一間學校有好多唔同嘅原因。

可能開頭就算好想好想入一間自己心儀嘅學校,唔係你想入就入到。有時去到最氣餒嘅時候,都幸好有啲呼吸學校收留自己個小朋友。

但願各位家長加油!各位仲好有童真嘅小朋友開心快樂!

版主不如CLOSE 左個POST 啦
前排EK 係留意到呢個TERMS, 不過冇特別感覺,
本來應該唔係指某一個KG, 但比你提一提, 個個以為係個間.
我小朋友都有幸讀緊呢間,  有人點寫 作咩TERMS人地既事,
其實呢個POST 無需要開黎比人討論
‹ 上一主題|下一主題