用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「呼吸」學校
樓主: MSWONG1001
go

「呼吸」學校 [複製鏈接]

kbi 發表於 15-12-17 13:53
大家不要再查問係邊間。不如反思一下,當大家要搵學校而疲於奔命時,不少家長說在香港讀書真辛苦,埋怨學校 ...

好認同,香港讀書真係好辛苦,仲要辛苦得來唔見得將來成為人才
如果我有能力可以唔駛做,陪D仔女去細細個就去外國讀書的話就好
所以點解D家長有能力就把仔女送去外國讀中學大學的原因就是因為香港教育制度的問題,好似我也是在學校工作,我學校D老師大部份都將D仔女送晒去私學讀,因為真係輕鬆開心好多

貝珠 發表於 15-12-17 12:54
那那那,咁多人都唔知,好心你就唔好再撩出來講la , 不但影響現在的學生,有心讀都俾你嚇走

...
My child is going to take this school in 16-17. I quite love their environment and heard that they provide quality education.  

呼吸學校都唔係人人讀得起,首先你要俾得起$

回覆:「呼吸」學校

好多人以為考入一間多人爭的幼稚園就高人一等,有教無類的幼稚園就看不起,真係以為interview那幾分鐘便知龍與鳯?人生漫漫長路,書有排讀,把眼光放遠D吧!

jbabe   agree!!  發表於 16-1-22 01:38

引用:好多人以為考入一間多人爭的幼稚園就高人一

其實我係替間(或幾間)學校不值,冇意抵毁或宣傳,惹超誤會真係唔好意思。最近常看ek, 成日見到呢個term,覺得好侮辱間學校。只希望互相尊重

引用:用呢d+term形容學校極具侮辱性,全冇囗德!+

原帖由 MSWONG1001 於 15-12-17 發表
用呢d term形容學校極具侮辱性,全冇囗德!  經過考k1一役,多左了解小朋友的長短處,這才是得著! 作為媽媽 ...
這樣說實在狗眼看人低

吾知邊間係呼吸學校,不過如果係我估果間,人地學費吾平,有net有普通話有語境,讀緊的家長都係有心栽培仔女的,讀得就係best available offer,無謂傷人地心,自己又無好處。

仲有,寧欺白鬚公,莫欺少年窮。邊個敢話3年之後,個細路一定吾夠其他名幼爭!?

引用:Quote:原帖由+kbi+於+15-12-17+發表大家不

原帖由 puichingforsure 於 15-12-17 發表
對,最近已有媽媽自組補習whatsapp groups,一開就開成三個,即二百幾三百人join咗,其實個個都怪獸,不過唔 ...
N班就傾補習...仲要咁多人join.. O曬嘴...

我份人好怪,人地越踩我越喜歡讀,越覺得間野好,人怕出名豬怕肥,如果佢係籍籍無名人地先唔得閒踩你,所以喜歡這所學校的人其實應該覺得高興。

Jane1983 發表於 15-12-17 15:23
吾知邊間係呼吸學校,不過如果係我估果間,人地學費吾平,有net有普通話有語境,讀緊的家長都係有心栽培仔 ...
我都未肯定邊間

仲有,都係果句。有本事的學校咩人都敢收咩人都教得好先係好學校,哩個係我嘅諗法。鬼唔知大b 同精英係易教?我同你唔需要咩專業資格都分得出邊d細路係特別聰明,但咁只代表果d學校識揀人,唔代表學校識教。入得到難入的學校只代表小朋友叻,但唔表果間係好學校,這點要搞清楚。

引用:大家不要再查問係邊間。不如反思一下,當大

原帖由 kbi 於 15-12-17 發表
大家不要再查問係邊間。不如反思一下,當大家要搵學校而疲於奔命時,不少家長說在香港讀書真辛苦,埋怨學校 ...
有學校收我個仔我真的很感恩

引用:仲有,都係果句。有本事的學校咩人都敢收咩

原帖由 maomaofafa 於 15-12-17 發表
仲有,都係果句。有本事的學校咩人都敢收咩人都教得好先係好學校,哩個係我嘅諗法。鬼唔知大b 同精英係易教 ...
認同,比得起$,D校舍又大又靚,呢間學校有咩係輸過D所謂神校呀,D人太衰格了,據我了解都唔係係人都收呀

我囡超細b, 有幸有果間“呼吸”學校收

引用:仲有,都係果句。有本事的學校咩人都敢收咩

原帖由 maomaofafa 於 15-12-17 發表
仲有,都係果句。有本事的學校咩人都敢收咩人都教得好先係好學校,哩個係我嘅諗法。鬼唔知大b 同精英係易教 ...

引用:我囡超細b,+有幸有果間“呼吸”學校收 +

原帖由 twingirlbabies 於 15-12-17 發表
我囡超細b, 有幸有果間“呼吸”學校收
Me too

回覆 manimumi 的帖子

即係點解?

回覆 maomaofafa 的帖子
仲有,都係果句。有本事的學校咩人都敢收咩人都教得好先係好學校,哩個係我嘅諗法。鬼唔知大b 同精英係易教?我同你唔需要咩專業資格都分得出邊d細路係特別聰明,但咁只代表果d學校識揀人,唔代表學校識教。入得到難入的學校只代表小朋友叻,但唔表果間係好學校,這點要搞清楚。

AGREED!! 講得好好!雖然我唔知你們講緊邊間。。。。
‹ 上一主題|下一主題